Tο παγοδρόμιο που θα κατασκευασθεί ως… γκαζόν!

Το Μαρούσι-Μανχάτταν που οραματίσθηκε ο κ. Τζανίκος φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί πηγή εμπνεύσεως για τους άρχοντες του Αμαρουσίου. Στην φωτογραφία το εβδομήντα και πλέον ετών παγοδρόμιο του Ροκφέλλερ Σέντερ της Νέας Υόρκης. Είναι ενδιαφέρον να συγκριθούν οι θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια της Ν. Υόρκης με αυτές της Αττικής. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

 

 

 

Και αίφνης στον χώρο πρασίνου του Αμαλιείου μάθαμε ότι θα κατασκευασθεί ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι γρασιδιού, διαστάσεων 30 Χ 60 m. (οι ακριβείς διαστάσεις των ολυμπιακών γηπέδων παγοδρομίας), με γύρω γύρω λωρίδα τριών μέτρων καλυμμένη με πλακάκια. Στον 30 Χ 60 αυτόν χώρο με το γκαζόν υποτίθεται ότι θα παίζουν παιδάκια, ενώ στο περιμετρικό πλακόστρωτο θα κυκλοφορούν γονείς που θα καμαρώνουν τα παιδάκια. Το ότι κατ’ αρχήν στο εν λόγω παραλληλόγραμμο αντί γρασιδιού θα τοποθετηθεί το ανοικτό παγοδρόμιο που ψήφισε στις 21/11 το Δημοτικό Συμβούλιο, έ, αυτό είναι μία μικρή προσωρινή λεπτομέρεια που δεν εμποδίζει καθόλου να φυτευθεί εκεί αργότερα και το γκαζόν.

Αυτό είναι το σκεπτικό με τον οποίον ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Αμαρουσίου, παιδίατρος και καθηγητής του Παν. Αθηνών, κ. Μ. Μαραγκάκης, θεωρεί ότι συμφιλιώνει τον νόμο που επιβάλλει πράσινο στο Αμαλίειο, με την ανοικτή παγοδρομική πίστα που έχει συμφωνηθεί με επιχειρηματία του πάγου. Όλες οι δημοτικές κατασκευές με χαρακτηριστικότερη την τριών μέτρων πλακοστρωμένη λωρίδα, αφορούν το παγοδρόμιο, αλλά στα χαρτιά θα φαίνεται… μόνον το γκαζόν. Και η πίτα ολάκερη, και ο σκύλος χορτάτος.

Η παρουσίαση του κ. Μαραγκάκη έγινε δεκτή με θυμηδία, αφού ο καθένας καταλαβαίνει τον προσχηματικό χαρακτήρα της πίστας γκαζόν πάνω στην οποίαν θα τοποθετηθεί το παγοδρόμιο. Διασαφηνίσθηκε πάντως σε όλους τους τόνους ότι το Αμαλίειο δεν πρόκειται ποτέ πια να λειτουργήσει ως πάρκινγκ, αφού ως φαίνεται, ουσιαστικά δεν εξυπηρέτησε τους εμπόρους του κέντρου, αλλά την Microsoft.

Πόλεμος επιχειρηματιών

Αντιρρήσεις στην εγκατάσταση του δευτέρου αυτού παγοδρομίου του Αμαρουσίου εξέφρασε ο παρασταθείς στο Δημοτικό Συμβούλιο ιδιοκτήτης του πρώτου ήδη λειτουργούντος παγοδρομίου στο Πολύδροσο, επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Παγοδρομικής Ομοσπονδίας, κ. Χατζηαθανασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει από τον Σεπτέμβριο ζητήσει κι εκείνος να εκμεταλλευθεί τον χώρο ως προπονητήριο των αθλητών της Εθνικής Ομάδος. Ο κ. Μαραγκάκης απήντησε ότι το σχεδιαζόμενο παγοδρόμιο δεν είναι αθλητική, αλλά ψυχαγωγική εγκατάσταση, άρα, δεν έχει σχέση με αυτό που ζητά ο κ. Χατζηαθανασιάδης ούτε απαιτεί άδεια από την Παγοδρομική Ομοσπονδία. Ανέφερε όμως, ότι και το αίτημα του κ. Χατζηαθανασιάδη δεν έχει απορριφθεί. O κ. Χατζηαθανασιάδης πάντως έχει καταθέσει ένσταση στην Περιφέρεια κατά της αποφάσεως για την εγκατάσταση του δεύτερου αυτού παγοδρομίου στο Μαρούσι.

Τα οικονομικά της πρότασης

Ο χώρος του παγοδρομίου θα διαμορφωθεί από προσωπικό και με έξοδα του πρακτικώς χρεωκοπημένου Δήμου Αμαρουσίου. Ο επιχειρηματίας θα τοποθετήσει απλώς πάνω στον διαμορφωθησόμενο χώρο την εγκατάσταση του πάγου. Στην υπόλοιπη έκταση, αντί των προϋπαρχόντων δέντρων (πεύκων και ελαιοδένδρων) θα φυτευθούν αχλαδιές, μηλιές, και λοιπά οπωροφόρα, σύμφωνα με την παγία απέχθεια των δημοτικών αρχόντων προς οτιδήποτε δασικό. Ο επιχειρηματίας του πάγου θα εισφέρει στα δημοτικά ταμεία το 10% των εισπράξεών του. Προ μερικών μηνών όταν ο κ. Χατζηαθανασιάδης είχε εγκαταστήσει παρόμοια κατασκευή σε άλλο σημείο του Αμαρουσίου, είχε εισφέρει στον Δήμο το 4% των εσόδων του.

Αναπάντητα ερωτήματα

Γιατί δύο παγοδρόμια στο Μαρούσι; Τα χρειάζεται πραγματικά η πόλις; Έχει γίνει μελέτη σκοπιμότητος; Έχει γίνει περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του παγοδρομίου στην ήδη κορεσμένη Κηφισίας; Υπελόγισε κανείς το ενεργειακό κόστος της λειτουργίας του παγοδρομίου αυτού; Και το σπουδαιότερο: Πραγματικά χρειάζονται τα οργισμένα και χορτάτα από Mall και Hall παιδιά μας περισσότερα αμερικανικού τύπου διασκεδαστήρια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.