Ευεργετικό ή καταστροφικό το ανθρώπινο “χέρι”;

Η ανθρώπινη παρουσία στο φυσικό περιβάλλον αποδεικνύεται πολλές φορές απειλητική, ιδιαιτέρως λόγω της αμάθειας και της άγνοιας που υπάρχει. Στις κατοικημένες περιοχές ελάχιστα δέντρα πεθαίνουν από «γηρατειά». Είναι συνήθως η απροσεξία ή η έλλειψη φροντίδας που τα καταπονούν, οδηγώντας τα αργότερα στο θάνατο.

Το περιοδικό “Φύση και Ζωή” της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, δημοσίευσε έρευνα της Bonnie Appleton, Extension Specialist του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η οποία παρουσίαζε 24 κινδύνους για τα δέντρα από την ανθρώπινη παρέμβαση και 24 αντίστοιχα τρόπους διάσωσής τους.

Είναι οι εξής:

 

Πώς σκοτώνετε ένα δέντρο – Πώς σώζετε ένα δέντρο

1.      -Εάν κλαδέψετε εντελώς το πάνω μέρος των δέντρων θα προσελκύσετε παράσιτα.

-Μην κλαδεύετε σύριζα το πάνω μέρος των δέντρων.

 2.      -Εάν αφήσετε τους ανταγωνιζόμενους κύριους βλαστούς να αναπτυχθούν σε σχήμα “V”, το δέντρο θα υποφέρει από σχισίματα των κλαδιών σε δυνατούς ανέμους και καταιγίδες.

-Όταν ένα δέντρο είναι νεαρό επιλέξτε έναν από τους δύο ανταγωνιζόμενους κάθετους βλαστούς να γίνει ο κύριος κορμός και κόψτε τον άλλο.

 3.      -Εάν αφήσετε τα κλαδιά που διασταυρώνονται να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, θα φθείρουν τον προστατευτικό φλοιό και θα δημιουργήσουν πληγές.

-Κλαδεύεται τα κλαδιά που διασταυρώνονται ή έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί του φλοιού του δέντρου.

 4.      -Εάν αγνοήσετε την εμφάνιση εντόμων ή ασθενειών.

-Προσέχετε για την εμφάνιση εντόμων ή ασθενειών και περιποιηθείτε ανάλογα αν βρεθούν.

 5.      -Εάν καλύψετε τα κοψίματα από κλαδέματα με μπογιά ή με πάστα θα επιβραδυνθεί η επούλωση και θα εκδηλωθούν προβλήματα με παράσιτα.

-Μην χρησιμοποιείτε τίποτα για να καλύψετε κοψίματα από κλαδέματα ή πληγές – τα δέντρα θεραπεύουν μόνα τους τις πληγές τους.

 6.      -Εάν αφήσετε τα σπασμένα κλαδιά ακλάδευτα, θα προσελκυστούν παράσιτα.

-Κόβετε τα σπασμένα κλαδιά στο σημείο της διακλάδωσης.

 7.      -Εάν ραντίζετε την περιοχή πάνω από τις ρίζες με μη εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα το δέντρο θα εξασθενήσει.

-Ραντίζετε τον χλοοτάπητα με φυτοφάρμακα που δεν βλάπτουν τα δέντρα.

 8.      -Εάν τραυματίσετε τις ρίζες ή τον κορμό με χορτοκοπτικά ή άλλα μηχανήματα.

-Καλύπτετε το έδαφος γύρω από το δέντρο με επίστρωμα (φυτικά υπολείμματα όπως ξερά χόρτα, άχυρο, πριονίδι κλπ) ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός του δέντρου από χορτοκοπτικά ή άλλα μηχανήματα και για να προστατευτούν οι επιφανειακές ρίζες.

 9.      -Εάν κόβετε τμήματα των ριζών όταν σκάβετε χαντάκια.

-Σκαλίζετε με προσοχή γύρω από τις ρίζες χωρίς να τις πληγώνετε.

 10.   -Εάν φυτέψετε το δέντρο κοντά στο σπίτι ή σε άλλα εμπόδια, και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την ανάπτυξη του δέντρου και των ριζών του.

-Μάθετε πόσο μεγάλο θα γίνει το δέντρο σας ώστε να τοποθετηθεί στην κατάλληλη απόσταση από σπίτια και άλλα εμπόδια.

 11.   -Εάν καρφώσετε αντικείμενα στο δέντρο και προκαλέσετε ζημιά στο φλοιό του ή εάν δέσετε στα κλαδιά του σύρματα και σχοινιά.

-Χρησιμοποιείστε ένα καρφί ή μια βίδα στο δέντρο για να δέσετε ένα σύρμα ή ένα σχοινί. Το δέντρο θα επουλώσει τη μικρή πληγή που προκλήθηκε από το καρφί ή τη βίδα.

 12.   -Εάν κλαδέψετε απρόσεχτα αφήνοντας «προεξοχές» στα κομμένα κλαδιά.

-Όταν κλαδεύετε, κόβετε τα κλαδιά πλαγίως ώστε να μην αφήνονται προεξοχές.

 13.   -Εάν στο κλάδεμα, κάνετε κοψίματα που ξεφλουδίζουν το δέντρο, πράγμα που καθυστερεί την επούλωση των πληγών.

-Στο κλάδεμα, μην κάνετε κοψίματα που ξεφλουδίζουν το δέντρο.

 14.   -Εάν αφήσετε τον πάσσαλο στήριξης μέχρι το δέσιμο να περισφίγγει τον κορμό όλο και περισσότερο.

-Πάσσαλοι στήριξης δεν χρειάζονται στα μικρά δενδρύλια που έχετε φυτέψει, αλλά αν τους χρησιμοποιήσετε, αφαιρέστε τους μετά από 1 χρόνο προς αποφυγή ζημιών.

 15.   -Εάν αφήσετε περιτυλίγματα γύρω απ’ τον κορμό του δέντρου, θα εμποδίζεται η ανάπτυξη του κορμού και θα σαπίζει ο φλοιός.

-Μην περιτυλίξετε τίποτα γύρω από τον κορμό του δέντρου. Αν υπάρχει πρόβλημα με ζώα, τοποθετείστε γύρω του έναν συρμάτινο φράχτη.

 16.   -Εάν συσσωρεύσετε υπερβολικό επίστρωμα θα ενθαρρύνετε ζημιές από τρωκτικά και το σάπισμα του φλοιού.

-Μην αφήνετε το επίστρωμα να έρθει σε επαφή με τον κορμό του δέντρου. Να το στοιβάζετε σε πάχος 5-7 εκατοστά πάνω από τις ρίζες.

 17.   -Εάν τοποθετήσετε πλαστικό υλικό κάτω από το επίστρωμα.

-Μην τοποθετείτε κανενός είδους ύφασμα ή πλαστικό υλικό κάτω από το επίστρωμα.

 18.   -Εάν αφήσετε σωρούς αντικειμένων πάνω από τις ρίζες του δέντρου να συμπιέζουν το έδαφος.

-Μην αφήνετε σωρούς αντικειμένων πάνω από τις ρίζες του δέντρου γιατί συμπιέζουν το έδαφος.

 19.   -Εάν φυτέψετε το δέντρο στο έδαφος μαζί με τη γλάστρα, το νάυλον ή τη λινάτσα που υπάρχει γύρω από τη ρίζα.

-Αφαιρέστε το περιτύλιγμα από τον κορμό του δέντρου εάν υπάρχει. Αν το δέντρο είναι σε γλάστρα ή νάυλον σακούλα, αφαιρέστε τα πριν το φυτέψετε.

 20.   – Εάν φυτέψετε κοντά σε σωλήνες με διαρροές ώστε να υπάρχει συνέχεια νερό ή ποτίζετε ελαφρά ώστε να ενθαρρύνεται επιφανειακή ανάπτυξη των ριζών.

-Απομακρύνετε τα νερά από τις ρίζες των δέντρων που δεν είναι υδρόφιλα, αλλά όταν ποτίζετε, αφήστε το νερό να ποτίσει το έδαφος σε βάθος για να βοηθηθούν οι ρίζες να διεισδύσουν πιο βαθιά.

 21.   -Εάν αφήσετε το πάνω μέρος του συρμάτινου καλαθιού που ήταν γύρω από τη ρίζα να την πνίξει.

-Αφαιρέστε το πάνω μέρος του συρμάτινου καλαθιού εάν υπάρχει.

 22.   -Εάν πριν φυτέψετε δενδρύλλιο με μπάλα χώματος ή μέσα σε σακούλα, δεν αφαιρέσετε τη λινάτσα ή τη νάυλον σακούλα, και εμποδίσετε την ανάπτυξη των ριζών.

– Πριν φυτέψετε δενδρύλλιο με μπάλα χώματος ή μέσα σε σακούλα, αφαιρέσετε τη λινάτσα ή αν πρόκειται για νάυλον σακούλα την κόβετε γύρω-γύρω και αφαιρείτε τον πάτο. Μετά κάνετε ένα κάθετο κόψιμο στο πλαϊνό της σακούλας και την αφαιρείτε χωρίς να σπάσετε τη μπάλα.

 23.   -Εάν ο λάκκος στον οποίο θα τοποθετήσουμε το φυτό είναι στενός και δεν απλωθεί το ριζικό σύστημα.

-Ο λάκκος στον οποίο θα τοποθετήσουμε το φυτό θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της μπάλας χώματος του φυτού (περίπου τη διπλάσια). Ο λόγος γι’ αυτό είναι η διευκόλυνση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος κατά τους πρώτους μήνες από τη μεταφύτευση.

 24.   -Εάν σκάψετε το λάκκο υπερβολικά βαθύ και τον γεμίσετε με χαλίκι, τότε το περίσσιο νερό θα «πνίξει» τις ρίζες.

-Σκάψτε το λάκκο τόσο βαθύ όσο είναι και το ριζικό σύστημα του δενδρυλλίου. Μην τοποθετήσετε χαλίκι στον πάτο του λάκκου φύτευσης εκτός αν φτιάξετε ένα αυλάκι που θα απομακρύνει το περίσσιο νερό.

 

 

 

 

8 Comments on “24 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ – ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 1. Ολα αυτα ειναι πολυ καλα.Ομως εχω σοβαρο προβληματισμο με κατι που εγινε στη γειτονια μου Αμπελ/ποι Λ.Αλεξανδρας 207.ο Δημος Αθ.υποτιθεται οτι θα καθαριζε? 1 Λευκα ισως 100 ετων με ανυψωτικο & ηλεκτρικο πριονι & ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ 2.5 ΜΕΤΡΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ.Στο 1 μετρο το ειδα φωναξα να σταματησουν αλλα μου ειπαν΄& συνεχισαν.Μετα την βροχη που επεσε το δεντρο απο πανω μεχρι 1 μετρ κατω εχει μουσκεψει & μαυρισει.Παει για Σαπισμα? Εχει συμβει ξανα πριν 3 χρονια με το Δημο ΑΘΗΝ.σε διπλανο δεντρο που το ξεριζωσαν σαπιο πριν 2 χρονια. Ευχαριστω αν με διαβασετε.Φιλος μου ειπε οτι πρεπει να σκεπασθη με κερι η φλατ επιφανεια του Δεντρου για προστασια απο βροχη. Ευχαριστω & παλι ΕΥΑ…….

 2. -Εάν καλύψετε τα κοψίματα από κλαδέματα με μπογιά ή με πάστα θα επιβραδυνθεί η επούλωση και θα εκδηλωθούν προβλήματα με παράσιτα.
  Γνωρίζω ότι η πάστα επιβάλλεται για να μη σαπίσει !!!

 3. Εγω πιστεύω ότι αυτο το άρθρο είναι ΤΕΛΕΙΟ .Μπράβο σε όποιον το έφτιαξε.
  Εγω λατρεύω τα δέντρα .
  ❤️

 4. Για οποιον γνωριζει
  Εχω μια φτελια ,πριν αρκετα χρονια εκοψα καποια κλαδια ,απο τοτε οι πληγες δεν εχουν θρεψει και συνεχως ανεβαζουν υγρα που μου δημιουργουν προβλημα στο δαπεδο της αυλης
  Υπαρχει τροπος να κλεισουν οι πληγες ??
  Εχω δοκιμασει επιδεση αλλα χωρις αποτελεσμα

 5. Για οποιον γνωριζει
  Εχω μια φτελια ,πριν αρκετα χρονια εκοψα καποια κλαδια ,απο τοτε οι πληγες δεν εχουν θρεψει και συνεχως ανεβαζουν υγρα που μου δημιουργουν προβλημα στο δαπεδο της αυλης
  Υπαρχει τροπος να κλεισουν οι πληγες ??
  Εχω δοκιμασει επιδεση αλλα χωρις αποτελεσμα

 6. Δυστυχώς οι Δήμοι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει το άρθρο και έτσι έχουν αποψιλώσει σε μεγάλο βαθμό με κλαδέματα-κουτσουρέματα αστικά δέντρα και θάμνους. Ο κύριος λόγος που το κάνουν είναι γιατί τους ενοχλούν τα φύλλα και οι καρποί που πέφτουν στους δρόμος και τα πεζοδρόμια. Μια προσπάθεια καταγραφής της απαράδεκτης αυτής πρακτικής γίνεται στο @trees_matter στο twitter.

 7. Άλογο έφαγε τον φλοιό από δενδρο(πλατανομουρια) . Διάμετρος κορμού 3 εκατοστά. Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω γιατί βλεπω ότι δεν αναπτύξετε όπως κάποιο άλλο στο ίδιο μέρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.