Προσκοπικό Αυθαίρετο

Το προσκοπικό αυθαίρετο σήμερα. Το εσωτερικό και η στέγη έχουν πλήρως αφαιρεθεί. Απέμεινε μόνον ο περιμετρικός τοίχος.&Τζανίκος βραβευόμενος υπό προσκόπων την εποχή της κατακευής του αυθαιρέτου. (Αθμόνιον Βήμα, 27-2-03).

 

 

 

 

 

Ξεκίνησε στα τέλη του 2002 με την συνεργασία Δήμου Αμαρουσίου και συγκεκριμένης ομάδας προσκόπων του Αμαρουσίου, που ήθελε πάση θυσία λέσχη μέσα στο Δάσος Συγγρού.Για να σταματήσουν οι εργασίες χρειάσθηκε να κατατεθεί μέχρι και μηνυτήριος αναφορά στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια επιχειρείται να κατεδαφισθεί. Δεκάδες έγγραφα μεταξύ υπηρεσιών, δεκάδες αντιφατικές δηλώσεις αρμοδίων είχαν έναν και μοναδικό στόχο: να το διασώσουν. Επί χρόνια οι Διοικήσεις του ΙΓΕ ηρνούντο να παραδεχθούν ότι ήταν αυθαίρετο, πορά το ότι στις Διοικήσεις αυτές συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου του οποίου η Πολεοδομία είχε η ίδια εκδώσει ΔΥΟ πρωτόκολλα κατεδάφισης! Όταν στο τιμόνι του ΙΓΕ τοποθετήθηκε δασολόγος, ο συνδικαλιστής κ. Μπέσης, το θέμα μετεφέρθη στο Δασαρχείο και η διαδικασία ξανάρχισε από την αρχή. Νέο πρωτόκολλο κατεδάφισης από το Δασαρχείο αυτήν την φορά, νέα αιτήματα να κατεδαφίσει η Περιφέρεια, κλπ.

Τελικώς, ένας ιδιώτης, ο Σύμβουλος Επικρατείας ε.τ. και παραδειγματικός αγωνιστής της νομιμότητος, κ. Σ. Χαραλαμπίδης, κατάφερε αυτό που επί τέσσερα χρόνια ισχυρίζοντο ότι δεν μπορούσαν να πράξουν οι αρμόδιοι Δήμαρχοι, Υπουργοί, Περιφερειάρχης, και ο δασολόγος Πρόεδρος του ΙΓΕ. Την Παρασκευή, 27η Απριλίου, άρχισε η κατεδάφιση του αυθαιρέτου. Τα μέσα προμήθευσε ο κ. Χαραλαμπίδης. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, που προεκλογικώς είχε δεσμευθεί ότι θα κατεδάφιζε το αυθαίρετο, απέστειλε εκσκαφέα, που ήλθε, είδε και απήλθε! Της κατεδάφισης επέζησε ο περιμετρικός τοίχος. Το “επανιδρυμένο” Ελληνικό κράτος και οι εκπρόσωποί του μόνον υπερήφανοι δεν μπορούν να αισθάνονται.

Η ιστορία του προσκοπικού αυθαιρέτου ανέδειξε και το βαθύτερο νόημα της απειλής που δέχεται το Δάσος Συγγρού. Δεν είναι μόνον τα μεγαλοσυμφέροντα που το επωφθαλμιούν. Είναι και οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες που με προπέτασμα “τα παιδιά μας” επιχειρούν να παρακάμψουν τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον για να δείξουν “έργο”, να λαϊκίσουν, να προσφέρουν φθηνό και εύκολο “θέαμα”, “εκδηλώσεις”, κλπ., δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα, που ευκαιρίας δοθείσης, θα εκμεταλλευθούν κατόπιν τα μεγαλοσυμφέροντα για να εισβάλουν. Μοναδικά θύματα οι απληροφόρητοι πολίτες που νομίζουν ότι όλα τούτα συμβαίνουν για χάρη τους.

Διότι οι τριάντα Αεροπρόσκοποι του Αμαρουσίου μπορούν να παίζουν στο Δάσος χωρίς να διαθέτουν εκεί δική τους Λέσχη. Ούτε ήσαν προσκοπάκια αυτοί που συνέλαβαν τις απίστευτες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να διασωθεί η αυθαίρετη κατασκευή από την κατεδάφιση.

Η ιστορία του προσκοπικού αυθαιρέτου είναι μία ιστορία ενηλίκων. Θα έχει πραγματικά τελειώσει όταν οι τοπικοί παράγοντες του προσκοπισμού (που έχουν στο μεταξύ εξασφαλίσει – επίσης παρανόμως – λέσχη αεροπροσκόπων σε άλλο κτίριο του Δάσους), αποφασίσουν να παύσουν να υποσκάπτουν το Κληροδότημα Συγγρού. Είθε αυτό να συμβεί σύντομα για την σωτηρία του Δάσους και το καλό όλων μας.

Τι θέλουν οι Αεροπρόσκοποι του Αμαρουσίου;

Ό,τι θα ήθελε ο καθένας. Στέγη στο μοναδικό φυσικό δάσος του λεκανοπεδίου.

Υπάρχει πρόβλημα με κάτι τέτοιο;

Ναι. Το Δάσος Συγγρού σώθηκε μέχρι σήμερα επειδή ανήκει σε Κληροδότημα με μόνη επιτρεπόμενη χρήση την εκπαίδευση γεωργών και κηπουρών. Ο Προσκοπισμός δεν είναι τέτοιου είδους δραστηριότητα. Η Λέσχη των Αεροπροσκόπων δημιουργεί προηγούμενο για παρόμοια αιτήματα από άλλους Προσκόπους, οδηγούς, ΜΚΟ, ΚΑΠΗ, summer camps, κλπ. Εάν τα αιτήματα αυτά αρχίσουν να ικανοποιούνται ο σκοπός του Κληροδοτήματος αλλάζει και το δάσος μένει απροστάτευτο ενώπιον των οργανωμένων συμφερόντων της μαζικής αναψυχής.

Οι Πρόσκοποι όμως προσφέρουν στο Δάσος…

Όπως και πολλοί άλλοι, που όμως δεν ζητούν να στεγασθούν εκεί και σέβονται μέχρις κεραίας το Κληροδότημα και τον νόμο. Άλλωστε ο Προσκοπισμός κηρύττει την εθελοντική, όχι την ανταποδοτική προσφορά. Ή μήπως κάνουμε λάθος;

Ποιά είναι η θέση των Προσκόπων ως προς το προσκοπικό αυθαίρετο;

Σιωπή.

Διαβάστε τις επιστολές Χαραλαμπίδη προς τον κ. Δήμαρχο Αμαρουσίου:
Για το προσκοπικό αυθαίρετο (1)
Για το προσκοπικό αυθαίρετο (2)
Για το αυθαίρετο της πλατείας Αγ. Ελεούσης

Μόνος νόμιμος διαχειριστής του Κληροδοτήματος Συγγρού είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Το αυθαίρετο κατασκευάσθηκε επί Προεδρίας Ιωάννου Πολύζου, αρχιτέκτονος, καθηγητού ΕΜΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.