19 αναπάντητες ερωτήσεις για την πυροπροστασία

Στις 22 Μαΐου οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού απέστειλαν επιστολή με 19 πρακτικά ερωτήματα – επισημάνσεις σχετικές με την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού στο ΙΓΕ, την Πυροσβεστική και τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς.

Οι επισημάνσεις αυτές είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης εμπειρίας φίλων του Δάσους Συγγρού από συμμετοχή σε προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαϊών μέσα στο Δάσος Συγγρού τα τελευταία χρόνια. Στοχεύουν να βελτιώσουν τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του έργου όλων των αρμοδίων για την πυροπροστασία και πυρόσβεση υπηρεσιών.

Με τις 19 ερωτήσεις τους οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού ζητούν να πληροφορηθούν τα εξής:

1. Εάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δοκιμάσει και θεωρεί ικανοποιητική την λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών που βρίσκονται μέσα στο Δάσος Συγγρού.

2. Εάν τα πληρώματα των οχημάτων της Πυροσβεστικής που θα σπεύσουν στο δάσος σε περίπτωση πυρκαίάς γνωρίζουν το δάσος και τους δρόμους του. 

3. Εάν τα ως άνω πληρώματα διαθέτουν χάρτες του Δάσους Συγγρού, με σημειωμένες τις πυροπροστατευτικές πύλες, τους δασικούς δρόμους και τους κρουνούς.

4. Εάν έχει ελεγθεί από την Πυροσβεστική ότι οι πυροπροστατευτικές πύλες πράγματι ανοίγουν.

5. Εάν η Πυροσβεστική διαθέτει κλειδιά για τις πύλες αυτές, ή εν πάση περιπτώσει, εάν έχει καταρτισθεί και δοκιμασθεί διαδικασία ώστε οι πύλες να ανοίγουν χωρίς καθυστέρηση.

6. Εάν έχουν επανδρωθεί τα δύο πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Αμαρουσίου που σταθμεύουν στο Δάσος.

7. Εάν τα πληρώματα των δύο αυτών οχημάτων, καθώς και οι πυροφύλακες του ΣΠΑΠ και του ΙΓΕ, έχουν εκπαιδευθεί ή θα εκπαιδευθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και εάν θα ελέγχονται και θα εκπαιδεύονται κατά την διάρκεια του θέρους.

8. Εάν θα τηρούνται οι ώρες επισκέψεως του Δάσους από την ανατολή μέχρι την Δύση του ηλίου.

9. Εάν το Δάσος θα κλείνει για το κοινό τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητος πυρκαίάς από τέσσερα και πάνω.

10. Με ποιό προσωπικό φύλαξης θα επιβληθούν τα παραπάνω μέτρα, δοθέντος ότι το ΙΓΕ κατά δήλωσιν του Προέδρου του διαθέτει έναν μόνον μόνιμο φύλακα.

11. Εάν θα υπάρξει συστηματική (όχι περιστασιακή από εθελοντές) πυροφύλαξη του Δάσους για το διάστημα μέχρι την πρόσληψη των θερινών πυροφυλάκων.

12. Εάν έχει ολοκληρωθεί η τακτική ετήσια επισκευή των δασικών δρόμων.

13. Εάν έχει ολοκληρωθεί ο τακτικός εαρινός καθαρισμός του Δάσους Συγγρού.

14. Εάν έχουν καθαρισθεί από τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς τα όμορα του Δάσους οικόπεδα, μαζί και το Κτήμα Καρέλλα, σύμφωνα και με σχετική διάταξη του Πυρ. Σώματος.

15. Εάν έχει οργανωθεί από πλευράς των ως άνω Δήμων γραφείο πολιτικής προστασίας και πώς αυτό συμμετέχει στην πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού.

16. Εάν οι Δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς έχουν ερωτήσει το ΙΓΕ για τις πυροπροστατευτικές του ανάγκες, τι τούς έχει ζητήσει το ΙΓΕ και τι προσφέρει έκαστος Δήμος.

17. Εάν, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, έχει γίνει κάποια σύσκεψη μεταξύ ΙΓΕ, Πυροσβεστικής και Δήμων για την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού.

18. Εάν έχει γίνει άσκηση ετοιμότητος για περίπτωση πυρκαϊάς στο Δάσος Συγγρού με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην πυροπροστασία του.

19. Τέλος, εάν και πώς έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για την σημασία του Δάσους και τον ρόλο τους στην φύλαξή του.

Μέχρι στιγμής το Δάσος έχει καθαρισθεί, οι δασικοί δρόμοι έχουν επισκευασθεί και επισκευάζονται και οι κρουνοί. Για τα υπόλοιπα θέματα δεν γνωρίζομε τίποτε.

Σημειώνεται ότι και άλλη επιστολή των ΦΔΣ στον αρμόδιο Υπουργό κ. Μπασιάκο από τις 9 Φεβρουαρίου παραμένει αναπάντητη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.