Φωτιά στο Κτήμα Καρέλλα λίγες ημέρες μετά την δικαστική νίκη των κατοίκων

    Το Κτήμα Καρέλλα καμμένο. Σε πρώτο πλάνο το κεντρικό του τμήμα, όπου ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2004, θα εγκατασταθεί χωματερή για να αποτελειώσει το έργο της φωτιάς. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

 

Το Κτήμα Καρέλλα έχει έκταση 128 στρεμμάτων και βρίσκεται στα ανατολικά του Δάσους Συγγρού με το οποίον και συνορεύει. Έχει απαλλοτριωθεί αναγκαστικώς από τον Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος μεθοδεύει εκεί την κατασκευή θεματικού πάρκου, δηλαδή, εμπορικής τουριστικής εγκαταστάσεως, δυναμικότητος 1.000.000 επισκεπτών ετησίως, προϋπολογισμού 13,5 – 30 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τον Δήμο Αμαρουσίου δασικά είναι 28 στρέμματα του Κτήματος Καρέλλα. Κατ’ άλλους δασικά είναι περισσότερα. Σε χάρτη του 1883 (χάρτης Kaupert) ολόκληρο το Κτήμα Καρέλλα εμφανίζεται δασοσκεπές.Η πυροπροστασία του Κτήματος Καρέλλα είναι σημαντικότατη για ολόκληρη την περιοχή. Την 30η Ιουνίου 2003 σε συνάντηση φορέων σχετικά με την πυροπροστασία του παρακειμένου Δάσους Συγγρού, παρόντων και εκπροσώπων του Δήμου Αμαρουσίου, ετέθη και το θέμα των σκουπιδιών και ξερόχορτων του Κτήματος Καρέλλα που εγκυμονούν κίνδυνο πυρκαϊάς ΚΑΙ για το Δάσος Συγγρού. Πολύ νωρίτερα, την περασμένη άνοιξη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε απευθύνει αυστηρότατη προειδοποίηση προς τους Δήμους να καθαρίσουν τους ελεύθερους χώρους ευθύνης των.Αντί να καθαρίσει το Κτήμα Καρέλλα, ως ώφειλε, ο Δήμος Αμαρουσίου ησχολήθη με διαγωνισμό για την «αξιοποίησή» του. Στις 15 Ιουλίου εξεδόθη δικαστική απόφαση αποδεχομένη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων φορέων και κατοίκων της περιοχής εναντίον του Δήμου Αμαρουσίου και του διαγωνισμού που αυτός έχει προκηρύξει για την κατασκευή θεματικού πάρκου στο Κτήμα Καρέλλα. Την Πέμπτη, 17 Ιουλίου, η απόφαση αυτή κατετέθη στον Δήμο από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού. Την Δευτέρα, 21 Ιουλίου, εκδηλώθηκε πυρκαϊά στο μέσον περίπου του Κτήματος Καρέλλα. Αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της πυρκαϊάς και τις ζημίες που αυτή προεκάλεσε.

Η πυρκαϊά στο Κτήμα Καρέλλα επαναθέτει το ζήτημα της φυλάξεως του Δάσους Συγγρού, του οποίου οι είσοδοι θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας να κλείνουν μετά την δύση του ηλίου, όπως άλλωστε προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. Δυστυχώς τούτο όχι μόνον δεν τηρείται, αλλ’ αντιθέτως ενθαρρύνονται μαζικές νυκτερινές εκδηλώσεις που διευκολύνουν την ενδεχόμενη νυκτερινή είσοδο και παραμονή εγκληματικών στοιχείων στο δάσος. Το αρμόδιο για την πυροφύλαξη του δάσους Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών καλείται να λάβει τα σχετικά μέτρα.

Το Δάσος Συγγρού πυροφυλάσσεται από το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.), που διαχειρίζεται το Δάσος Συγγρού, και προσωπικό του Σ.Π.Α.Π. (Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού). Βοηθούν φύλακες του Δήμου Αμαρουσίου και εθελοντές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.