Με την απειλή να πλανάται έντονη για την Τράπεζα Γενετικού Υλικού (την πρώτη και μεγαλύτερη τράπεζα σπόρων της Ελλάδας), η συνεργατική κίνηση των Φίλων του Δάσους Συγγρού και του ΙΓΕ κρίνεται σημαντική.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ελλάδα.  λόγω τόσο των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών όσο και γεωγραφικής θέσης, παρουσιάζει μεγάλο πλούτο βιοποικιλότητας.Ένα από τα καλύτερα δείγματα της συνεργασίας μας με το ΙΓΕ τη χρονιά που πέρασε, είναι η δημιουργία της Τράπεζας Σπόρων.Πρόκειται για έναν ολόκληρο θησαυρό, τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας, αυτή την κρίσιμη εποχή. Οι υπουργικές αποφάσεις περί συνεχών συγχωνεύσεων, αφήνει μετέωρη τη βάση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς, το DNA της ελληνικής φύσης.

Το ΙΓΕ, εδώ και χρόνια, μαζεύει αξιοσημείωτο υλικό σπόρων. Δίνεται προτεραιότητα σε γενετικό υλικό που κινδυνεύει με γενετική διάβρωση ή εξαφάνιση, όπως τα άγρια ενδημικά και οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών. Βάλαμε στόχο να υλοποιηθεί άμεσα η ιδέα προστασίας του υλικού αυτού και ο εμπλουτισμός του με ένα σημαντικό αριθμό σπόρων που μαζεύουμε από τα φυτά του Κτήματος Συγγρού μιας και το δασικό κομμάτι του Κτήματος είναι ένα από τα μοναδικά εναπομείναντα δάση του Αττικού τοπίου. Έτσι λοιπόν έγινε παραγγελία ειδικού επίπλου ως δωρεά από το Σύλλογό μας, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 1.000 σπόρους. Αρχειοθετήσαμε το υλικό και οι σπόροι τοποθετήθηκαν καταλογογραφημένα σε αεροστεγή δοχεία. Στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή και με άλλες Τράπεζες Σπόρων για ανταλλαγή. Όσο περνάει απ’ το χέρι μας, δεν θα αφήσουμε αυτά που απλόχερα μας προσφέρει η φύση να χαθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.