Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ της πυροπροστασίας του 2007

Η πυροπροστατευτική περίοδος έληξε και το Δάσος Συγγρού, παρά τους δύο φετινούς εμπρησμούς, σώθηκε. Ήλθε η ώρα να αποτιμήσουμε τι λειτούργησε σωστά και τι όχι, να επαινέσουμε αυτούς που έκαναν το καθήκον τους και να ενεργήσομε ώστε οι σωστές πρακτικές της φετινής χρονιάς να παγιωθούν και να επαυξηθούν.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:

1. Η συγκυρία των αλλεπάλληλων πυρκαϊών και των επερχόμενων εκλογών εξανάγκασε την Διοίκηση να ασχοληθεί σοβαρά με την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού εγγράφοντας μία θετική παρακαταθήκη για το μέλλον.

2. Ο δασολόγος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), κ. Κ. Μπέσης, εφήρμοσε την βούληση αυτή της Διοίκησης, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και εποπτεύοντας ο ίδιος την εφαρμογή τους ολόκληρο τ

ο καλοκαίρι – Σάββατα, Κυριακές, Δεκαπενταύγουστο. Για μία ακόμη φορά απεδείχθη ότι όταν το Κράτος θέλει, μπορεί.

3. Για πρώτη φορά φέτος μετείχε στο Δ.Σ. του ΙΓΕ ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πύραρχος, κ. Α. Βλάχος, κάτοικος της περιοχής και γνώστης του Δάσους Συγγρού, ο οποίος επρότεινε και πολλά από τα ληφθέντα πρόσθετα μέτρα.

4. Έτσι, φέτος, πέραν του τακτικού ετήσιου καθαρισμού και της επισκευής των δασικών δρόμων, το ΙΓΕ προέβη και στις εξής πρόσθετες πολύ θετικές για την πυροπροστασία ενέργειες:

α. Επεσκεύασε τον μανδρότοιχο, που είχε συστηματικώς βανδαλισθεί τον προηγούμενο χρόνο κυρίως από την πλευρά της οδού Ευκαλύπτων.
β. Πριν αρχίσει το καλοκαίρι, ήλεγξε και επεσκεύασε τους πυροσβεστικούς κρουνούς (ουδείς σκέφθηκε να κάνει το ίδιο και στο Κρόνιον Όρος), οι οποίοι όταν χρειάσθηκαν, λειτούργησαν. Σημειώνεται ότι το θέμα των κρουνών είχε τεθεί από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού βάσει εγγράφων της Πυροσβεστικής που ανέφεραν ότι στην πυρκαϊά της 10 Ιουλίου 2006 οι κρουνοί είχαν λειτουργήσει πλημμελώς.
γ. Εγκατέστησε πυροσβεστικές φωλεές σε διάφορα σημεία του Δάσους.
δ. Εξασφάλισε πρόσθετο όχημα και φύλακες από άλλους κρατικούς φορείς για περιπολίες εντός του δάσους.

5. Παραλλήλως το ΙΓΕ επέβαλλε τους εξής προληπτικούς κανόνες ασφαλείας: 

α. Κλείνει τις πύλες του Δάσους την νύχτα. Το μέτρο είχε εφαρμοσθεί και το 2002, αλλά είχε κατόπιν ατονήσει.
β. Έκλεινε το Δάσος όταν ο δείκτης επικινδυνότητος πυρκαϊάς ανέβαινε επικίνδυνα ή όταν επικρατούσαν επικίνδυνες τοπικές συνθήκες. Το μέτρο δοκιμάσθηκε για πρώτη φορά φέτος και βοήθησε στον έλεγχο του Δάσους τις δύσκολες μέρες και ώρες.
γ. Εξ αιτίας των παραπάνω αναγκάσθηκε και ο Δήμος Αμαρουσίου να απομακρύνει τις παραστάσεις του από το Δάσος, κατανοώντας την ασυμβατότητα του χώρου με την διοργάνωση μαζικών βραδυνών εκδηλώσεων, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως παράνομες ως μη συνάδουσες με τον σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί και το 2004, αλλά είχε κατόπιν επίσης ατονήσει.

6. Την πυροφύλαξη ενίσχυσε και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ):

α. Επάνδρωσε το πυροφυλάκειο τις νύχτες.
β. Εξασφάλισε ένα επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα από τον Δήμο Αμαρουσίου που είναι μέλος του και υπό την ιδιότητα αυτήν χρηματοδοτείται και έχει ως κύριο καθήκον να συνεισφέρει στην πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού.

7. Ανεξαρτήτως ΣΠΑΠ, ο Δήμος Αμαρουσίου διέθεσε και δεύτερο πυροσβεστικό όχημα καθώς και πρόσθετο προσωπικό φύλαξης.

8. Πολυάριθμοι εθελοντές πολίτες πυροφύλαξαν γύρω από το Δάσος σε σημεία που υπεδείχθησαν από το ΙΓΕ τις κρίσιμες ημέρες και ώρες της καρδιάς του καλοκαιριού, όταν οι πλείστοι των συμπολιτών μας απουσίαζαν εκτός Αθηνών. Τονίζομε ότι η εντός του Δάσους πυροφύλαξη υπήρξε αποκλειστικώς και μόνον έργο των επαγγελματιών φυλάκων, όπως και πρέπει να είναι, λόγω της επικινδυνότητος, της γνώσης και της εμπειρίας που απαιτεί το έργο αυτό.

9. Επεκράτησε άψογη συνεργασία και κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εθελοντών – πολιτών, του Προέδρου του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέση, και του προσωπικού ΙΓΕ, ΣΠΑΠ, Δήμου Αμαρουσίου και λοιπών σωμάτων που είχαν συνολικώς αναλάβει την ευθύνη της πυροπροστασίας του Δάσους.

9. Το κοινό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συμμορφώθηκε με τις εντολές του ΙΓΕ, παρά την επί χρόνια δολίως καλλιεργούμενη αντίληψη ότι το Δάσος Συγγρού είναι κοινόχρηστος χώρος όπου ο καθείς κάνει ό,τι θέλει.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ: 

1. Ανεπαρκές προσωπικό και μέσα στο ΙΓΕ για φύλαξη και πυροπροστασία. Έτσι το Ινστιτούτο αναγκάζεται να προστρέχει σε τρίτους οι οποίοι προσφέρουν για να ζητήσουν κατόπιν ανταλλάγματα (π.χ. Δήμος Αμαρουσίου, Αεροπρόσκοποι Αμαρουσίου, κλπ.).

2. Παλινωδίες από το Υπουργείο Γεωργίας ως προς τον σεβασμό της βουλήσεως της διαθέτιδος. Οι παλινωδίες αυτές διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες «αξιοποιήσεως» του Δάσους ως χώρου μαζικής αναψυχής, και εμμέσως ενθαρρύνουν τους εμπρηστές. Αν η βούληση της Ιφ. Συγγρού επιβληθεί αποφασιστικά, τα συμφέροντα της αναψυχής θα στραφούν αλλού.

3. Καθυστερήσεις: 

α. στην πρόσληψη των τακτικών θερινών πυροφυλάκων. Φέτος προσελήφθησαν νωρίτερα από πέρυσι, αλλά και πάλι δεν ήσαν στην θέση τους την 1η Μαΐου, όπως θάπρεπε.
β. στην ενεργοποίηση της πολιτικής προστασίας. Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεκάλεσε σχετική συνάντηση στις 27(!) Αυγούστου, ενώ ο Δήμος Κηφισιάς ούτε κάν ακούσθηκε.

4. Ελλειπής συντονισμός και συνεργασία φορέων. Δύο παραδείγματα:

α. Στην κατάσβεση της φωτιάς της 4ης Αυγούστου το όχημα της Πυροσβεστικής κατέφθασε σε χρόνο ρεκόρ επί τόπου, για να βρεί την πύλη απέναντι από την Microsoft και δίπλα στην φωτιά, κλειστή! Ό,τι συνέβη και πέρυσι στις 10 Ιουλίου, είχε επισημανθεί και δεν διορθώθηκε.
β. Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας ΙΚΑ, στο βόρειο όριο του Δάσους, απ’ όπου κατ’ επανάληψιν έχουν ξεκινήσει φωτιές που επεξετάθησαν κατόπιν και στο δάσος, έμεινε μέχρι τέλους ακαθάριστο λόγω αδυναμίας του ΙΚΑ και του Δήμου Κηφισιάς να βρουν λύση.

5. Η κατάρα της μικροπολιτικής που δυναμιτίζει την απαραίτητη για ένα τέτοιο έργο εμπιστοσύνη και συνεργασία. Ο Δήμος Αμαρουσίου παρασιωπά εντελώς τον ρόλο του ΙΓΕ, εμφανιζόμενος ως.. ο σωτήρας του Δάσους Συγγρού. Αεροπρόσκοποι ανταλλάσσουν εθελοντική προσφορά με… προνομιακή Λέσχη μέσα στο Δάσος. Πολιτικοί και επικοινωνιολόγοι συναγωνίζονται αλλήλους προς δημιουργίαν εντυπώσεων. Όλα αυτά αποθαρρύνουν τόσο τα ευσυνείδητα στελέχη της Διοίκησης που θέλουν να κάνουν το καθήκον τους, όσο και τους πολίτες που θέλουν να τους βοηθήσουν.

Ερωταποκρίσεις: 

Ε.: Ποιός είναι αρμόδιος για την πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού;

Α.: Ο κατά νόμον διαχειριστής του, δηλαδή, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών )ΙΓΕ), το οποίον συνεργάζεται προς τούτο με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο, και όποιον άλλον φορέα κρίνει σκόπιμο.

Ε.: Τι ρόλο παίζει ο Δήμος Αμαρουσίου;

Α.: Επικουρικό. Συμπληρώνει τυχόν ελλείψεις του ΙΓΕ σε προσωπικό και μέσα.

Ε.: Υποχρεούται ο Δήμος να κάνει κάτι τέτοιο;

Α.: Ναι. Ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως και άλλοι δήμοι της περιοχής, μετέχει στον χρηματοδοτούμενο από το κράτος Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ο ρόλος τον οποίον έχει αναλάβει στα πλαίσια της συμμετοχής του στον ΣΠΑΠ και για τον οποίον βεβαίως χρηματοδοτείται, είναι να βοηθά στην πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού, αφού αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι δάσους στα όριά του.

Ε.: Και ο Δήμος Κηφισιάς;

Α.: Ως μέλος του ΣΠΑΠ ο Δήμος Κηφισιάς έχει αναλάβει την φύλαξη του τμήματος του Πεντελικού Όρους με το οποίον συνορεύει. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, οφείλει να φροντίζει για την καθαριότητα των ομόρων οικοπέδων και για την φύλαξη των βορείων ορίων του Δάσους.

Ε.: Τι θα ζητούσαμε από τον νέο Υπουργό Γεωργίας για την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού του χρόνου;

Α.; Τούλαχιστον είκοσι φύλακες στο ΙΓΕ για περιπολίες χειμώνα – καλοκαίρι ενάντια στην φωτιά, τους βανδάλους, κλπ. Τουλάχιστον ένα μόνιμο επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα και ένα τζίπ για τον ίδιο λόγο. Μόνιμο ετήσιο κονδύλι για επισκευές (περίφραξης, κλπ.). Απόλυτη υπακοή στην βούληση Συγγρού προς αποθάρρυνση των λογής “αξιοποιητών” που καραδοκούν. Κανονισμό λειτουργίας σύμφωνο με την διαθήκη Συγγρού και τους κανόνες βιωσιμότητος ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος μέσα στον οικιστικό ιστό της μεγαλούπολης. Ενημέρωση του κοινού για το καθεστώς του Δασοκτήματος και την σκοπιμότητα των λαμβανομένων μέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.