Με διαδικασίες εξπρές  ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 20/12/14 – μαζί με 42 τροπολογίες – το δασοκτόνο νομοσχέδιο με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων από κόμματα, πολίτες και πάσης φύσεως περιβαλλοντικές οργανώσεις, και παρά τις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές αντίδρασης που συγκέντρωσε η διεθνής οργάνωση AVAAZ, φωνές που ενώθηκαν για να εμποδίσουν το επικίνδυνο νομοσχέδιο, δεν φάνηκε να πτοούν ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους. Παρ’ όλα αυτά μία κατά κάποιο τρόπο θετική έκβαση ήταν ότι τροποποιήθηκαν κάποια απειλητικά κομμάτια.

Η κατ’ εξοχήν εναντίωση πολιτών και αντιπολίτευσης αφορούσε το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ιδίως το άρθρο 12, με το οποίο ακυρώνονται (έναντι χρημάτων) ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις αναδάσωσης και έξωσης, ή πρόστιμα για εκχερσώσεις που έγιναν για αγροτική εκμετάλλευση από το 1975 μέχρι το 2007, αναγνωρίζονται ως τελεσίδικοι, αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, που έχουν γίνει από δασάρχες μόνο με βάση “πληροφοριακά έντυπα” και όχι την προβλεπόμενη διαδικασία, δίνεται (αντί χρημάτων) τριετής παράταση λειτουργίας σε παραγωγικές μονάδες, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα που λειτουργούν σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις, επιτρέπεται η ανέγερση φυλακών σε δάση – και τέλος, ακυρώνεται η αυτοδίκαιη αναδάσωση εκτάσεων, εφόσον μετά από πέντε χρόνια, κριθεί ως “μη πραγματοποιήσιμη”.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι για δεύτερη φορά σε τέσσερις μόλις μήνες, τα ελληνικά δάση βρίσκονται υπό απειλή από απαράδεκτα νομοθετήματα, μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης.

Οι οργανώσεις μιλάνε για ρουσφετολογικό όργιο, με το οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συνεχίζει το σάρωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προτείνοντας τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, την άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, κατάργηση της χρησιμότητας των δασικών χαρτών, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση, κ.ο.κ.

Να σημειώσουμε ότι και πριν από μερικούς μήνες αποσύρθηκαν διατάξεις για τις παραλίες όταν σε ανάλογο κάλεσμα υπογραφών διαμαρτυρίας μαζεύτηκαν 150.000 ψηφιακές υπογραφές.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανένας από εμάς δεν θα έπρεπε να μένει αμέτοχος μπροστά σε τέτοιες κυβερνητικές ενέργειες. Κάθε αντίδραση είναι σημαντική, κάθε υπογραφή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ας περισώσουμε ό, τι μας απέμεινε. Πρόκειται για τη φυσική μας κληρονομιά. Για το ομορφότερο κομμάτι ενός τόπου ευλογημένου.

Άννα-Μαρία Κάλφα

(Ψήφισμα πολιτών – AVAAZ

https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgoys_Perivallontos_Gianni_Maniati_PASOK_kai_Niko_Tagara_ND_Os_polites_dilonoyme_exorgismenoi_me_to_shedio_sas_na_ha/?dGVOWab&pv=31 )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.