Περίεργη κοπή αιωνόβιας βελανιδιάς στο Δάσος Συγγρού

 

Αιωνόβια βελανιδιά (αρυά) του Δάσους Συγγρού, πολύ κοντά στην είσοδο που βρίσκεται απέναντι από το Αμαλίειο, κόπηκε εντελώς αναίτια σήμερα το πρωί και τεμαχίσθηκε κατʼ εντολήν υπαλλήλου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), του φορέως, δηλαδή, που έχει την ευθύνη της διαχειρίσεως του Κληροδοτήματος Συγγρού και της προστασίας του Δάσους.

Η κοπή έγινε στα πλαίσια εργασιών πυροπροστατευτικού καθαρισμού του δάσους και σύμφωνα με την Διοίκηση η απόφαση ελήφθη αποκλειστικώς από τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Εκλήθη το Δασαρχείο, η καταστροφή πιστοποιήθηκε και διετάχθη η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ). Η Διοίκηση του ΙΓΕ διαβεβαίωσε ότι στη θέση του κομμένου δέντρου θα φυτευθούν τρία νέα.

Ωστόσο απορίες γεννούν τα εξής:

1. Ο πυροπροστατευτικός καθαρισμός αποσκοπεί στην απελευθέρωση των διόδων για τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαϊάς. Το δέντρο όμως αυτό δεν εμπόδιζε τίποτε. Γιατί κόπηκε;

2. Μπορεί ένας τυχών υπάλληλος, με δική του πρωτοβουλία, να αποφασίζει για κοπές και τεμαχισμούς αιωνόβιων δένδρων μέσα στο Δάσος Συγγρού; Δεν θα έπρεπε για τέτοια ζητήματα να απαιτείται έγκριση της Διοίκησης;

3. Πόσο επαγγελματικά επαρκής είναι ο υπάλληλος που έλαβε την απόφαση; Ποιος τον αξιολόγησε και ποιός του επέτρεψε να επιβλέπει τέτοια έργα;

4. Αρκεί η φύτευση τριών νέων δέντρων ως επανόρθωση; Αρκεί μια ΕΔΕ ως αποτροπή για την επανάληψη παρομοίων ενεργειών;

Πέραν της παραδειγματικής τιμωρίας του υπεθύνου, το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να αναδασωθεί άμεσα, ειδικά μάλιστα επειδή βρίσκεται και τόσο κοντά στην λεωφόρο Κηφισίας. Οι εθελοντές του Δάσους Συγγρού είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν.

2 Comments on “Περίεργη κοπή αιωνόβιας βελανιδιάς στο Δάσος Συγγρού

  1. Αυτη η ενέργεια είναι καταδικαστέα διοτι αυτη η βελανιδιά ηταν ισως το αρχαιότερο δένδρο του δάσους και οι υπεύθυνοι της κοπής πρέπει οπωσδήποτε να απολογηθούν και να τιμωρηθούν για την εγκληματική αυτή πράξη ( που εμένα μου …μυρίζει και οικονομικό όφελος για κάποιους). Αντι να κόψουν τα ξερα παρακείμενα πευκα, γύρω γύρω απο την παρακείμενη τσιμεντένια στέρνα νερού ωστε αυτή να έχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων σε περίπτωση πυρκαγιάς, για άμεση και αποτελεσματική λήψη νερού, εκοψαν το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ αιωνόβιο δένδρο του δάσους!!! Ολοι εμείς που αγαπάμε το δάσος θα περιμένουμε την απονομή της δικαιοσύνης γι αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ !!! Ο υπεύθυνος της κοπής είτε είναι άσχετος, είτε ύποπτος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει στη θέση του!!!!!

  2. Δυστυχώς ο υπάλληλος αυτός δεν μπορεί να φύγει γιατί δεν υπάρχει άλλη θέση για να πάει. Αυτά είναι τα κόλπα του δημοσίου. Ο διευθυντής είπε οτι θα του γίνει περικοπή μισθού. Εμείς ζητήσαμε να φυτέψουν αμέσως στο χώρο βελανιδιές. Το υποσχέθηκαν αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Πιστεύω οτι τώρα είναι πολύ αργά. Φυσικά θα επανέλθουμε μόλις ο καιρός είναι κατάλληλος για δενδροφύτευση. Δυστυχώς φαίνεται οτι και το δάσος βρίσκεται σε … προεκλογική περίοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.