Πυροφύλαξη υπό αντίξοες συνθήκες

Μπορεί το καλοκαίρι να μην έχει κάνει ακόμη αισθητή την έλευσή του λόγω του άστατου καιρού των ημερών, ωστόσο το θέμα της πυροφύλαξης των δασικών εκτάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου, με «ναυαρχίδα» το δάσος Συγγρού, αποτελεί «πονοκέφαλο», κυρίως λόγω της «παγωμένης» χρηματοδότησης από το κράτος για αντιπυρική οργάνωση.

 Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Μαΐου, όταν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αλέξανδρος Μπρέγιαννης ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία για την πυροπροστασία του δάσους Συγγρού κι αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κόκκαλης απάντησε ότι «ο Δήμος είναι καθ’ όλα έτοιμος, καθώς το προσωπικό, τα πυροσβεστικά οχήματα και οι υδροφόρες του Δήμου και του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», όμως η απάντησή του δεν ικανοποίησε τον κ. Μπρέγιαννη, ο οποίος ζήτησε να μάθει αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, «όπως αυτό που κάθε χρόνο ετοιμαζόταν με τη συνεργασία του Δήμου και του ΣΠΑΠ με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιπυρική οργάνωση». Ο κ. Κόκκαλης απάντησε και πάλι ότι «ο Δήμος είναι έτοιμος να σπεύσει όποια στιγμή κι αν χρειαστεί, δίχως να χρειάζεται πρότερη ενημέρωση του ΙΓΕ, ενώ στην ίδια ετοιμότητα βρισκόμαστε και για άλλους τέτοιους χώρους, όπως το “Μιμηκόπουλου”, το “Καρέλλα” και οι παραρεμάτιες περιοχές».

 Σε αυτό το σημείο παρενέβη στη συζήτηση και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος τόνισε: «Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κ. Κόκκαλη, ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη επίσημες διαμαρτυρίες του ΣΠΑΠ για έλλειψη πόρων από το κράτος για πυροπροστασία».

 «Αναζητούμε τους καθυστερούμενους πόρους»

 Το πρόβλημα επιβεβαίωσε ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΣΠΑΠ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα και ως Δήμος και ως ΣΠΑΠ στα αρμόδια υπουργεία και φορείς, αναζητώντας τους καθυστερούμενους πόρους ΣΑΤΑ που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουμε λάβει». Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, κατηγορώντας την για «καταστροφικές ενέργειές της για το δάσος Συγγρού, αρνούμενη να μας συναντήσει μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας» και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι, έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, ως Δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης στο ΙΓΕ, εμείς διατηρούμε το δικαίωμα της φύλαξης του δάσους και θα είμαστε εκεί όποτε μας ζητηθεί».

 Ο κ. Πατούλης υπενθύμισε στο Σώμα ότι «και πέρυσι, μόνο μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες μας πήραμε κάποια χρήματα, κι αυτά κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με παλαιότερες χρονιές και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και φέτος», επισημαίνοντας ότι «ζητάμε τα κονδύλια τόσο για την πυροφύλαξη, όσο και για τον καθαρισμό των δασών, διότι είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά».

 Αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στην «ειδική» περίπτωση των ρεμάτων, τονίζοντας ότι «αν και ο καθαρισμός τους είναι στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, εμείς έχουμε στείλει αλλεπάλληλες επιστολές, ζητώντας να μας δοθεί η άδεια να προχωρήσουμε ως Δήμος στον καθαρισμό μέσω δημοπράτησης». Και πρόσθεσε: «Το πότε θα μας δοθούν τα απαραίτητα χρήματα είναι άγνωστο, καθώς και πέρυσι οι πόροι για τα ρέματα μας ήρθαν τον… Αύγουστο, όταν και το μεγαλύτερο και πιο επίφοβο χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου είχε παρέλθει».

 Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων και των ελεύθερων χώρων του Αμαρουσίου, ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι «ο καθαρισμός δεν γίνεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όταν και τα χόρτα είναι ακόμη νωπά, αλλά από τα τέλη Μαΐου ως και τον Ιούλιο, με γρήγορες και συντεταγμένες ενέργειες από πλευρά μας».

 Έμφαση στους εθελοντές

 Τέλος, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και πάλι στο δίκτυο εθελοντών και τη σημασία του στην αντιπυρική οργάνωση του Δήμου, προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: «Πρόληψη και πυροπροστασία» που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη 30 Μαΐου από τον ΣΠΑΠ, σε συνεργασία με τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο του δάσους Συγγρού με τη συμμετοχή εθελοντών του Συνδέσμου και μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αμαρουσίου.

Η δράση είχε στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

 Στην εκδήλωση, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπρόσωποι του ΣΠΑΠ έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες σε ζητήματα πρόληψης, πυροπροστασίας και κατάσβεσης, ενώ ακολούθησε άσκηση – επίδειξη από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Γιάννης Μπεθάνης  Αμαρυσία 1 Ιουνίου 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.