Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. εναντίον τριών Δήμων και Ι.Γ.Ε.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τα σωματεία «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού», «Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς», «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και πολίτες της περιοχής ζητώντας να ακυρωθούν οι σχετικές με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ι.Γ.Ε. και Δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων πράξεις των τριών Δημοτικών Συμβουλίων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Ταυτοχρόνως ζητούν και την αναστολή κάθε σχετικής εργασίας.

Σύμφωνα με τους αιτούντες οι προσβαλλόμενες πράξεις εξεδόθησαν τύποις προς ανάδειξιν και προστασίαν τού δασοκτήματος και εκπλήρωσιν της βουλήσεως της διαθέτιδος, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν εκδήλωσιν ανεπιτρέπτων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά παράβασιν του σκοπού του Κληροδοτήματος, των περί προστασίας του περιβάλλοντος διατάξεων του Συντάγματος, του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου και του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικος. 

Πέραν της περί κληροδοτημάτων και περιβάλλοντος νομολογίας οι αιτούντες επικαλούνται, μεταξύ άλλων, και οκτώ παλαιότερες περί Δάσους Συγγρού αποφάσεις του Σ.τ.Ε., εκδοθείσες μεταξύ 1977-1990, καθώς και σειράν παλαιοτέρων εγγράφων του Υπ. Γεωργίας, του Ι.Γ.Ε. και της Δ/σεως Εθν. Κληροδοτημάτων, δια των οποίων αποτρέπονται ενέργειες αποκλίνουσες από τον σκοπό του Κληροδοτήματος, μεταξύ αυτών ενδεικτικώς και το να αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου την καθαριότητα, συντήρηση και ανακαίνιση κτιρίων του Κληροδοτήματος.

Επικαλούνται επίσης την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που τούς δικαίωσε στην υπόθεση του προγραμματιζομένου θεματικού πάρκου 1.000.000 επισκεπτών με είσοδο 20 Ευρ/άτομο, ακριβώς δίπλα από το Δάσος Συγγρού, στο Κτήμα Καρέλλα, το οποίον ανέκαθεν ο Δήμος Αμαρουσίου αντιμετώπιζε ως ενιαίον με το Δάσος Συγγρού χώρο. Επικαλούνται, τέλος, τις παραβιαζόμενες διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα περί διαφανείας, διαγωνισμών, ελέγχου και ευθυνών.
&
Αντί της ως άνω παρανόμου συμβάσεως οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού επιμένουν να τηρηθεί ο νόμος, δηλαδή, το Ι.Γ.Ε. να συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κληροδότημα.

Εν όψει της Ολυμπιάδας προτείνουν το Υπ. Γεωργίας να ανακαινίσει εξόδοις του την βίλλα Συγγρού και τον Αγ. Ανδρέα (έχει άλλωστε ήδη δεσμευθεί να συνεισφέρει περί το 1,2 εκ. Ευρώ, τα οποία αρκούν), το δε Ι.Γ.Ε. να δασώσει όλες τις ακάλυπτες επιφάνειες του δασοκτήματος εκμεταλλευόμενο άμεσα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντά του.

Θεωρούν τις λογής “διαμορφώσεις”, “αναβαθμίσεις” και “βελτιώσεις” του φυσικού τοπίου ως σκόπιμη απαρχή καταστροφής του, ενώ την δήθεν επισκευή των λογής ερειπίων παλαιών αυθαιρέτων και κατεδαφιστέων κτισμάτων ως μεθόδευση κατασκευής ουσιαστικά νέων κτιρίων με παράνομες χρήσεις. Και καλούν το Ι.Γ.Ε. και το Υπουργείο Γεωργίας να προστατεύσουν – όπως έκαναν πολλές φορές κατά το παρελθόν – το μοναδικό αυτό Κληροδότημα, τους δε Δήμους να ασχοληθούν με τα πολλαπλά προβλήματά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.