Προσφορά δασώσεως της περιοχής του κατεδαφισμένου θερμοκηπίου

Η περιοχή την οποίαν προσφέρονται να δασώσουν οι εθελοντές και φίλοι του Δάσους Συγγρού σημαίνεται με κόκκινο περίγραμμα.

 

 

 

 

 

 

Να δασώσουν την περιοχή του κατεδαφισμένου θερμοκηπίου στο νότιο τμήμα του Δάσους Συγγρού, απέναντι από τα σχολεία του Αμαρουσίου προσφέρονται οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού. Η προσφορά περιλαμβάνει όχι μόνον την δενδροφύτευση, αλλά και την μετέπειτα περιποίηση (θερινό πότισμα, καθαρισμούς, κλαδέματα, κλπ.). Τα δασικά δένδρα προτείνεται να επιλεγούν από το ίδιο το ΙΓΕ διά του δασολόγου Προέδρου του.

Με την πρωτοβουλία αυτήν μπορεί να επιλυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα του Δάσους Συγγρού. Το πρόβλημα αυτό γεννήθηκε όταν προ μερικών ετών κατεδαφίσθηκε το ένα από τα τρία θερμοκήπια του Δασοκτήματος Συγγρού, και μάλιστα το πλησιέστερο προς την Κηφισίας, σε σημείο όπου το γνωστό “μάστερ πλαν” του Δήμου Αμαρουσίου προέβλεπε υπόγειο πάρκινγκ. Η έκταση που ελευθερώθηκε τότε, καλυμμένη από πίσσες και άλλα υλικά, αντί να καθαρισθεί και να φυτευθεί, μπαζώθηκε και περιφράχθηκε. Το 2003 οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού επρότειναν να την δασώσουν, η προσφορά τους όμως τότε αγνοήθηκε εν αναμονή κονδυλίων με τα οποία υποτίθεται ότι θα φυτευόταν εκεί κήπος. Έχουν περάσει τρία χρόνια και ο χώρος παραμένει αλάνα.

Η επίμαχη αλάνα. Στο βάθος τα απέναντι κτίρια επί της Κηφισίας.

Η προσφορά των Φίλων του Δάσους Συγγρού όχι μόνον θα πρασινίσει την αλάνα, αλλά θα προσφέρει και μια πολύτιμη όαση δροσιάς και οξυγόνου δίπλα στην Λ. Κηφισίας και στο κέντρο του Αμαρουσίου. Όλα αυτά μάλιστα, χωρίς καμμίαν επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΙΓΕ και καμμίαν επίπτωση στο εκπαιδευτικό του έργο.

Άλλωστε το δάσος είναι η μακροπροθέσμως βιωσιμότερη λύση πρασίνου, ειδικά για φορείς με περιορισμένα κονδύλια όπως το ΙΓΕ. Λύσεις όπως οι ανθόκηποι απαιτούν συνεχή ροή κονδυλίων για συντήρηση. Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες λύσεις μετά από μίαν εντυπωσιακή αρχή (και… εγκαίνια), φθίνουν και τελικώς εξαφανίζονται έχοντας απλώς καταναλώσει μερικά κονδύλια σε εργολαβίες.

Η προσφορά των Φίλων του Δάσους Συγγρού κατατέθηκε στο ΙΓΕ στις 17/2 με παράκληση να απαντηθεί το ταχύτερον δυνατόν ώστε να μην απωλεσθεί πολύτιμος χρόνος από την τρέχουσα φυτευτική περίοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.