Προκλητική αμοιβή του Προέδρου του ΙΓΕ.

Από τις 17 Οκτωβρίου 2005, με την υπογραφή των κ. κ. Μπασιάκου και Δούκα (ΦΕΚ Β1662 – 29/11/05), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (του διαχειριστού, δηλαδή, του Κληροδοτήματος Συγγρού) αμοίβεται ως μεγαλοστέλεχος του ιδιωτικού τομέα.Εισπράττει μισθό 3.800 € μηνιαίως, ενώ με επιδόματα και λοιπές παροχές, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται εξ αιτίας του κατά 60.000 € ετησίως , δηλαδή, με ποσόν ίσον προς το 20% της ετησίας κρατικής επιχορηγήσεως που λαμβάνει το Ινστιτούτο και που ανέρχεται σε 300.000 € ετησίως.Πρώτος έμμισθος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών είναι ο διορισθείς από τον κ. Μπασιάκο, συνδικαλιστής της κυβερνητικής παρατάξεως, τέως Πρόεδρος των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων, κ. Κ. Μπέσης.

Η αμοιβή αυτή για την συγκεκριμένη θέση είναι σκανδαλώδης και προκλητική, διότι:

Το ΙΓΕ δεν είναι εμπορική επιχείρηση, αλλά διαχειριστής ενός Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Κληροδοτήματος Συγγρού. Γι’ αυτό πάντα υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι διατεθειμένοι να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους ως Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ., χωρίς να υπάρχει καμμία ανάγκη να προσελκυσθούν στελέχη με ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το ΙΓΕ δεν έχει τα μεγέθη ενός ΟΤΕ ή μιας ΔΕΗ. Είναι ένα μικρό Ινστιτούτο με 25 περίπου υπαλλήλους (διοικητικούς, φύλακες, τεχνικούς θερμοκηπίων), μεταξύ αυτών και μόνιμο, πλήρους απασχολήσεως, Γενικό Διευθυντή. Οι δραστηριότητες του ΙΓΕ περιορίζονται στην διαχείριση του Κληροδοτήματος Συγγρού και την διοργάνωση σεμιναρίων. Καμμία διαχειριστική λογική δεν δικαιολογεί πλήρους απασχολήσεως ακριβοπληρωμένο Πρόεδρο σε έναν τόσο μικρό φορέα.

Το ΙΓΕ επιχορηγείται συνολικώς με 300.000 € ετησίως. Δεν νοείται να δίδεται το ένα πέμπτο της κρατικής επιχορήγησής του ως μισθός του Προέδρου!

Οι λοιποί πόροι του ΙΓΕ προέρχονται από δωρεές, κληροδοτήματα και ακίνητη περιουσία. Δεν μπορεί να χρηματοδοτούν ιδιώτες έργα στο Κληροδότημα Συγγρού (π.χ. την αποκατάσταση του διατηρητέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα) και να δίδει κατόπιν το κράτος αφειδώς χρήματα σε διορισμένα πρώην συνδικαλιστικά κομματικά στελέχη.

Ο κ. Δούκας, τέλος, συνιστά ορθότατα στα ΝΠΔΔ να περιορίσουν τις σπατάλες τους. Η ως άνω απόφαση – την οποίαν συνυπογράφει και ο ίδιος(!) – καθιστά πλήρως αναξιόπιστες τις σχετικές διακηρύξεις του.

Μόνον για τους δυόμισυ τελευταίους μήνες του 2005 ο κ. Μπέσης έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος 12.500 Ευρώ. Αντ’ αυτών προσπάθησε μέ νύχια και με δόντια να “νομιμοποιήσει” αυθαίρετο και κατεδαφιστέο κτίσμα στην καρδιά του δάσους, άνοιξε τις πύλες του δάσους στον ΑΝΤ αντί 300 € την ημέρα (καυχόμενος μάλιστα γι’ αυτό), εδήλωσε στην ΝΕΤ ότι ουδείς προ αυτού έκανε τίποτε(!) παρασιωπώντας σημαντικά έργα ακόμη και των αμέσων προκατόχων του, ενώ διακηρύσσει προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι το Κληροδότημα χρειάζεται πόρους. Πόρους όμως για τί; Για δένδρα, χώμα, νερό, φύλαξη και προστασία; Ή για τον μισθό του;

Με τα 12.500 € που εκόστισε για το 2005 ο κ. Μπέσης θα μπορούσαν να αναδασώνονται σήμερα όλες οι αποψιλωμένες περιοχές του Δάσους Συγγρού. Με τα 60.000 € που θα κοστίσει το 2006, θα μπορούσαν να προσληφθούν οι 3-4 εντελώς απαραίτητοι για το δάσος φύλακες. Με τα 5 Χ 60.000 €, δηλαδή με τα 300.000 € που έχουν προϋπολογισθεί στην επίμαχη υπουργική απόφαση για τον μισθό του την προσεχή πενταετία, θα μπορούσαν να καλυφθούν με το παραπάνω τα απαραίτητα για το δάσος έργα υποδομής (αποστραγγιστικά ομβρίων, πυροπροστασία, περιφράξεις, χρήση υπογείων υδάτων για πότισμα, κλπ.).

Ουδείς εχέφρων άνθρωπος μπορεί να δεχθεί ότι αντ’ αυτών, τα χρήματα αυτά θα αμείψουν τις όποιες υπηρεσίες του κ. Μπέση. Και μην μάς πει κανείς ότι το κράτος δεν έχει χρήματα. Ούτε ότι το δάσος θα παραδοθεί σε κανάλια, δήμους κι εκδηλώσεις για να εξευρεθούν δήθεν πόροι.

Σημ.: Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) είναι φορέας του Υπ. Γεωργίας. Έχει σκοπό να συμβάλει στήν ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την άνοδο του επιπέδου των Ελλήνων αγροτών με πόρους προερχομένους από δωρεές, κληροδοτήματα, ακίνητη περιουσία και κρατικές επιχορηγήσεις.

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) είναι φορέας του Υπ. Γεωργίας. Έχει σκοπό να συμβάλει στήν ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την άνοδο του επιπέδου των Ελλήνων αγροτών με πόρους προερχομένους από δωρεές, κληροδοτήματα, ακίνητη περιουσία και κρατικές επιχορηγήσεις.
Το ΦΕΚ Β1662 – 29/11/05 μπορεί να φορτωθεί από την διεύθυνση .http://www.dasosygrou.gr/ext_docs/FEK1662B.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.