“Πορτοκαλί συναγερμός”

Η Αμαρυσία της 23ης Μαρτίου κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο άρθρο :

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η «ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ» ΤΟΥ ΙΓΕ, ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ 03Την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που έχουν στα «σκαριά» τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκαλώντας ανησυχία για το δάσος Συγγρού.

Πιο συγκεκριμένα, με προσθήκη σε σχέδιο νόμου, που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται η κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, που εδρεύει στο κτήμα Συγγρού και του Κοινιάρειου Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών Κορινθίας (ΚΙΕΚ) και η συγχώνευσή τους με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 με κοινή υπουργική απόφαση (188763/10-10-2011, ΦΕΚ 2284/2011, τ. Β)
Ανησυχία στα… Βόρεια
Όπως παρουσιάζει αποκλειστικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του νόμου «περί κατάργησης, συγχώνευσης και αναδιάρθρωσης ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων» (άρθρο 66, Ν 4002/2011, ΦΕΚ 180, τ. Α) και η είδηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου εξ αιτίας του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου που
υπάρχει στα Βόρεια Προάστια, του δάσους Συγγρού.

Το ζήτημα, βέβαια, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο Αμαρουσίου, αλλά και τους άλλους όμορους Δήμους του δάσους, το οποίο αποτελεί κληροδότημα του ζεύγους Συγγρού για γεωργικές χρήσεις και μόνο. Όρους τους οποίους διασφάλιζε η ύπαρξη του ΙΓΕ εντός του κτήματος.
Τι αλλάξει σε ΙΓΕ και ΚΙΕΚ
Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης τροποποίησης, το ΙΓΕ και το ΚΙΕΚ καταργούνται ως αυτοδύναμα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αντίστοιχα και όλες τους οι αρμοδιότητες, ο σκοπός και οι υπηρεσίες τους θα ασκούνται από τον Οργανισμό «Δήμητρα», το δε προσωπικό τους θα μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες θέσεις με κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ το ωρομίσθιο προσωπικό που απασχολείται σήμερα στο ΙΓΕ θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Οργανισμό «Δήμητρα» μέχρι τη λήξη των συμβάσεων.

Επίσης, με το ίδιο προτεινόμενο άρθρο οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις, το αρχείο και οι πάσης φύσεως εκκρεμότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων περιέρχονται αυτοδίκαια στον Οργανισμό «Δήμητρα», ο οποίος θα συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς διακοπή.

Τέλος, με την τρίτη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων Νομικών Προσώπων περιέρχονται αυτοδίκαια στον Οργανισμό «Δήμητρα», με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων της νομοθεσίας «για τις δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες»(σ.σ.: όπως το κτήμα Συγγρού για το ΙΓΕ), για τις οποίες ο Οργανισμός «Δήμητρα» καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος, όπως και για τη «χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων φορέων, αλλά και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και διαχείριση του αρχείου τους».

Με άλλες μικρότερες παραγράφους του προτεινόμενου άρθρου ρυθμίζεται η εναπομένουσα θητεία των διοικητικών συμβουλίων των δύο καταργούμενων Νομικών Προσώπων, ρυθμίζονται άλλες τυπικές λεπτομέρειες και καθορίζεται πως στο εξής ό, τι αναφορά γίνεται για το ΙΓΕ και το ΚΙΕΚ θα παραπέμπει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ενώ με το ακροτελεύτιο άρθρο της προτεινόμενης διάταξης καταργούνται οι ιδρυτικοί νόμοι των δύο Νομικών Προσώπων, όλες οι διατάξεις οι σχετικές με τη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων, καθώς και οι αμοιβές των προέδρων τους και των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τη διοίκηση του ΙΓΕ, μας ενημέρωσαν ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Λεωνίδας Καζακόπουλος δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί επί του θέματος, πριν εξετάσει τη νομική πλευρά του όλου ζητήματος.

ebdomadiaioΚαι η Αμαρυσία συνεχίζει στην σελίδα 7 με τις δηλώσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκη και της προέδρου των « Φίλων του Δάσους Συγγρού» κας Χρυσάνθης Θεοδωρακοπούλου.

Σαφές μήνυμα, ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη ως προς το διοικητικό καθεστώς του κληροδοτήματος Συγγρού δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό τη θέση του Δήμου Αμαρουσίου περί της διαφύλαξης του δασικού χαρακτήρα του, στέλνει μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης. Σχολιάζοντας την αποκλειστική είδηση της εφημερίδας μας σχετικά με τη δρομολογούμενη συγχώνευση του ΙΓΕ με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε αρχικά, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «έχουμε διατυπώσει με πλήρη σαφήνεια ότι το δάσος Συγγρού αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής». Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι «είχαμε καταγγείλει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την απόφαση της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή να αποβληθεί, μέσα σε ένα καλοκαίρι, ο Δήμος μας και οι άλλοι όμοροι Δήμοι από το
Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ, καθώς ήταν και είναι αδιανόητο να αποκλειόμαστε και να μην ενημερωνόμαστε για ό, τι συμβαίνει στο κληροδότημα».
Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης, «ο Δήμος συμβάλλει ενεργά τόσο στην πυροπροστασία, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος εντός του δάσους Συγγρού, μέσα από τη δράση εθελοντών, φορέων και εργαζομένων», για να προσθέσει: «Δεν θα επιτρέψουμε στην οποιαδήποτε νομική μορφή κι αν έχει η διαχείριση του δάσους Συγγρού να επιτραπεί η απαξίωση αυτής της τεράστιας σημασίας για το Λεκανοπέδιο περιβαλλοντικής νησίδας».
Και ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Ως Δήμος Αμαρουσίου, σε καμία περίπτωση δεν θα υποταχθούμε στις όποιες διοικητικές λύσεις προκρίνονται, με χρηματοικονομικά κριτήρια και ενδεχομένως από ανθρώπους άσχετους με το περιβάλλον και τη διαχείρισή του. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις»
Για το θέμα της δρομολογούμενης συγχώνευσης του ΙΓΕ, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Το ΙΓΕ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο ως η διαθήκη ορίζει. Με βάση τη διαθήκη της διαθέτριας Ιφιγένειας Συγγρού, το κληροδότημα έχει δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν μπορεί λοιπόν αυτό ούτε να ενωθεί, ούτε να συγχωνευθεί. Είναι μια περιουσία που έχει δοθεί για την εκπαίδευση των αγροτών και, παράλληλα, ο συγκεκριμένος χώρος είναι προς διάθεση των κατοίκων των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος Συγγρού. Από μια πιθανή συγχώνευση, το δάσος Συγγρού θα χάσει τον σκοπό του και αν το χάσει, θα κινδυνεύσει στη συνέχεια και η ίδια η ύπαρξή του. Δεν είναι δυνατόν η σημερινή κατάσταση που υπάρχει να αλλάξει προς το δυσμενέστερο, ούτε για τους δημότες μας, αλλά και γενικότερα για τη Βόρεια Αττική, γιατί είναι το τελευταίο δασικό κομμάτι μέσα στον αστικό ιστό, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή. Προσωπικά, αλλά και ο Δήμος, είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη συγχώνευση. Πάντα συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αμαρουσίου για τέτοια κορυφαία περιβαλλοντικά θέματα και θεωρώ ότι είναι λάθος, εδώ και τρία χρόνια, η απομάκρυνση από τα Διοικητικά Συμβούλια του ΙΓΕ των Δήμων μας. Πιστεύω ότι σήμερα οι εξελίξεις είναι ακόμη χειρότερες».
Σε επιφυλακή βρίσκεται και ο σύλλογος των «Φίλων του Δάσους Συγγρού» ύστερα από την είδηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου δήλωσε ότι «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα», για να προσθέσει: «Ο προβληματισμός μας είναι όχι ως προς τον σκοπό του κληροδοτήματος, καθώς και ο Οργανισμός «Δήμητρα» εκπαιδεύει γεωργούς, αλλά το ερώτημά μας είναι πώς είναι δυνατόν ένα κληροδότημα να περιέλθει και κάτω από ποιους όρους σε έναν άλλο Οργανισμό; Και δεύτερον, πώς γίνεται η περιουσία ενός κληροδοτήματος, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, να περιέλθει σε έναν άλλο Οργανισμό που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου; Εμείς διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις, ενώ αναρωτιόμαστε μήπως το νομοσχέδιο προοιωνίζει κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις για την περιουσία του ΙΓΕ, για τα αγροτικά τεμάχια και για το δάσος, το οποίο είναι 1.000 στρέμματα, αποτελώντας το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας!
Παραμένουμε σε επιφυλακή για να δούμε πώς θα διατυπωθεί το νομοσχέδιο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι τελείως ασαφές και επομένως θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις σε επίπεδο Βουλής. Άλλωστε, η περιουσία του ΙΓΕ είναι μέγιστο θέμα και επομένως, οι βουλευτές θα πρέπει να θέσουν το θέμα του κινδύνου που ενέχει η περίπτωση να περάσει το κληροδότημα από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την Ελλάδα και για αυτό θα πρέπει όλοι οι πολίτες στις μέρες μας να είμαστε σε εγρήγορση».

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Άγγελος Πολύδωρος, Γιάννης Μπεθάνης
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος, Αμάλθεια Καραλή

http://www.amarysia.gr/images/stories/2011/pdf/ebdomadiaio.pdf

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.