Πλατεία Αγίας Λαύρας – Η αντιπαράθεση συνεχίζεται

 

Μείζον θέμα για την πόλη του Αμαρουσίου αποτελεί η βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Αγίας Λαύρας. Το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στα επικείμενα έργα ανάπλασης. Όπως ήδη έχουμε τονίσει, η ιστορική πλατεία της πόλης έχει γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου, εκπροσώπων άλλων δημοτικών κινήσεων, περιβαλλοντικών συλλόγων και απλών πολιτών.

Με δηλώσεις εκατέρωθεν, οι μεν υπερασπιστές του έργου υποστηρίζουν πως όλα έχουν προβλεφθεί και η ανάπλαση θα φέρει περισσότερο πράσινο στην πόλη, οι δε επικριτές στέκονται στα πολλά κενά της μελέτης και αμφισβητούν τα οφέλη της συγκεκριμένης κίνησης.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε για ακόμα μία φορά το θέμα αυτό. Με αφορμή την «εκούσια εισβολή» – κατά το Δήμαρχο – μιας ομάδας ατόμων στο εργοτάξιο για να επιβλέψουν τις εργασίες, προέκυψε νέο κύμα αντιπαράθεσης. Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης  «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» Λευτέρης Μαγιάκης παρενέβη θεωρώντας δικαίωμα των πολιτών την παρακολούθηση των εργασιών υπέρ της προστασία της πλατείας, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής της αριστερής ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης Δημήτρης Πολυχρονιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου Θανάσης Φωτόπουλος που εστίασε στο γεγονός ότι στον πρόσφατο δημόσιο διάλογο δεν δόθηκε ο λόγος στη μειοψηφία. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης στην προ ημερησίας ενημέρωση που έκανε, απάντησε με τη σειρά του στα όσα δήλωσαν οι Λευτέρης Μαγιάκης και Δημήτρης Πολυχρονιάδης και Θανάσης Φωτόπουλος. Η συνεδρίαση έληξε σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με αφορμή τις φωνές διαμαρτυρίας ως προς την έναρξη των εργασιών για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου του Αμαρουσίου που ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Λαύρας, έσπευσε με ανακοίνωση να διευκρινίσει τα εξής:

  1. Δεν κόβεται ούτε ένα δέντρο, από τα δέντρα που βρίσκονται σήμερα στην πλατεία Αγίας Λαύρας.
  2. Με την ολοκλήρωση της βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας, το πράσινο θα ενισχυθεί, θα γίνει ακόμη περισσότερο.
  3. Σήμερα στην πλατεία Αγίας Λαύρας βρίσκονται 180 δέντρα και 830 θάμνοι και φυτά χαμηλού ύψους. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, τα δέντρα της πλατείας θα είναι 200 ( 20 περισσότερα) ενώ και οι θάμνοι που θα φυτευτούν θα είναι 850.
  4. Τα σπασμένα μάρμαρα με τα οποία σήμερα είναι στρωμένη η πλατεία και αποτελούν αιτία πρόκλησης μικροατυχημάτων και πτώσεων για τους επισκέπτες περιπατητές της πλατείας, θα αντικατασταθούν από βιοκλιματικά υλικά ( γρανίτες με ειδική επεξεργασία, ξύλινα deck και ελαστικά δάπεδα) υψηλής ποιότητας και αντοχής. Επίσης,προβλέπεται η προσθήκη υδάτινων στοιχείων, αψιδωτών αρχιτεκτονικών στοιχείων με αισθητική και πρακτική λειτουργία καθώς θα λειτουργούν και ως πυροσβεστική αναμονή, Κεντρικού Σιντριβανιού διαστάσεων 4,20Χ15,15μ. καθώς και η κατασκευή παρτεριών φύτευσης. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί μια νέα παιδική χαρά, με σύγχρονα όργανα και παιχνίδια που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας του ΕΛΟΤ.
  5. Tα μάρμαρα που θα αντικατασταθούν καθώς και οι κυβόλιθοι των πεζοδρομίων περιμετρικά, αφαιρούνται προσεκτικά και συσκευάζονται ώστε να μεταφερθούν στις αποθήκες του Δήμου, με στόχο να  χρησιμοποιηθούν από τα εξωτερικά συνεργεία μας για την κάλυψη άλλων αναγκών ( π. χ. στρώσιμο πεζοδρομίων) και να εξοικονομηθούν με τον τρόπο αυτό πολύτιμοι δημοτικοί πόροι.
  6. Θα τοποθετηθεί σύγχρονος αστικός εξοπλισμός, κρήνες, κάδοι απορριμμάτων και νέο σύστημα φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ώστε να αναδεικνύεται η ομορφιά της πλατείας και να καταστεί η χρήση της ακόμη πιο φιλική για τους πολίτες.
  7. Στην είσοδο της Πλατείας θα τοποθετηθεί τοπόσημο του Δήμου, που θα παραπέμπει στην ιδιαίτερη ταυτότητα και το εμπορικό  παρελθόν του προαστίου μας στην κεραμοποιεία
  8. Τα φυτά χαμηλού ύψους που αντικαθίστανται, ήδη μεταφυτεύονται σε χώρους που υποδεικνύει η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου. Δηλαδή σε υφιστάμενους χώρους πρασίνου, πλατείες και πάρκα, καθώς και σχολεία.

Η αλήθεια είναι ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, η πλατεία Αγίας Λαύρας θα γίνει ακόμη πιο όμορφη, ακόμη πιο «πράσινη», ακόμη πιο φιλική και προσβάσιμη στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας.

Ο καυγάς καλά κρατεί. Οι αντιπαρατιθέμενες φωνές ολοένα αυξάνονται. Το «έργο» έχει ήδη ξεκινήσει. Μένει να δούμε την εξέλιξή του και το τελικό αποτέλεσμα αν θα είναι προς όφελος των δημοτών και του πρασίνου που έχει τόσο ανάγκη ο δήμος μας.

Άννα Μαρία Κάλφα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.