Περί δάσους ή περί οικονομικών ο λόγος;

     Η μόλις ανακαινισθείσα από το Υπ. Γεωργίας με την επίβλεψη του Υπ. Πολιτισμού, νεοκλασσική Βίλλα Συγγρού, κατοικία του Ανδρέα και της Ιφιγένειας Συγγρού, έργο του Τσίλλερ. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

Ο περί Δάσους Συγγρού δημόσιος διάλογος τον οποίον επωφελώς για όλους συντηρεί ο Δήμος Αμαρουσίου δίδει την ευκαιρία να επαναπροβληθεί το καθεστώς του Δασοκτήματος Συγγρού: Ιδιοκτησία κοινωφελούς ιδιωτικού κληροδοτήματος με αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών. Τίποτε άλλο.

Το καθεστώς αυτό είναι πασίγνωστο στους ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτό εύλογον απορίαν γεννούν τα δημοτικά δελτία τύπου, διά των οποίων το Δασόκτημα διεκδικείται (έναντι ποίου, αν όχι του Κληροδοτήματος Συγγρού;) ως δημόσια περιουσία, έστω και αν με την προσθήκη της λέξεως «δάσος» επιχειρείται να αποκτήσει η διεκδίκησις αυτή φιλολαϊκόν χαρακτήρα.

Το διακύβευμα εδώ είναι ο έλεγχος και οι χρήσεις του Δασοκτήματος. Σε μιαν ιδιοκτησία ιδιωτικού Κληροδοτήματος με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό – επιστημονικό σκοπό δεν έχουν θέση ούτε δημοτικοί άρχοντες ως διαχειριστές ούτε άσχετες με τον σκοπό χρήσεις. Αντιθέτως μια οποιαδήποτε δημόσια περιουσία μπορεί ευκολότατα να παραχωρηθεί προς αξιοποίησιν σε τρίτους – Δήμους, επιχειρηματίες, κλπ.Το μεθοδεύουν αυτήν την στιγμή με πρόσχημα την κρίση οι πολιτικοί μας, ενώ έχει από χρόνια συμβεί στις «αξιοποιημένες» και κλειστές στο κοινό παραλίες μας. Εντάσσεται σε παρόμοια σχέδια και το σήμερα πανέμορφο και ανοικτό στο κοινό Δάσος Συγγρού με τα προσφάτως ανακαινισθέντα διατηρητέα του κτίρια; Το αιφνιδιαστικό περί δημοσίου χαρακτήρα δημοτικόν αίτημα εγείρει ανησυχίες.

Το ζήτημα είναι καθαρώς οικονομικό. Το καθεστώς του συγκεκριμένου κληροδοτήματος στο Δασόκτημα Συγγρού σημαίνει κάποιες λογικές κρατικές δαπάνες συντήρησης και διατήρηση του ανεκτίμητου φυσικού περιβάλλοντος, όπως βλέπομε να συμβαίνει επί δεκαετίες. Αντιθέτως καθεστώς «αξιοποιημένης» δημόσιας περιουσίας σημαίνει ροές χρήματος – με όχι απαραιτήτως διαφανή προορισμό – και αναπόφευκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Το βλέπομε χρόνια στις παραλίες μας.

    Ο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα, παρεκκλήσι της οικογένειας Συγγρού. Ανακαινίσθηκε από το Υπ. Γεωργίας υπό την επίβλεψη του Υπ. Πολιτισμού. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

 

Πριν από τις εκλογές του 2006, ο Δήμαρχος, κ. Πατούλης, είχεν εγγράφως ταχθεί υπέρ του Κληροδοτήματος. Τον χειροκροτήσαμε τότε όλοι. Ελπίζομε τα πρόσφατα δημοτικά δελτία τύπου να μην σημαίνουν αλλαγή πολιτικής υπαγορευόμενη από τα μεγάλα δημοτικά, και όχι μόνον, ελλείμματα.

Είθε η Δημοτική Αρχή να επανέλθει στις εξαγγελίες του 2006, αφήνοντας την Διοίκηση του κοινωφελούς εκπαιδευτικού Κληροδοτήματος Συγγρού στους επαϊοντες και συνεχίζοντας, όπως ορθώς κάνει κάθε χρόνο, να βοηθά το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στην θερινή πυροπροστασία του Δάσους. Ειδικά για το τελευταίο αυτό και αξιέπαινο, δεν χρειάζεται καμμία αλλαγή νομικού καθεστώτος και ούτε βεβαίως συμμετοχή του Δήμου στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

ΥΓ. Οι άστοχες επιθέσεις των δελτίων τύπου προς τους Φίλους του Δάσους Συγγρού θεωρούμε ότι συνιστούν στιγμιαία απωλεία ψυχραιμίας και δεν αντιπροσωπεύουν το ήθος των αρχόντων της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.