Ενθαρρυντικά τα νέα για την ενίσχυση του πρασίνου της πόλης μας!

Συχνά αναφερόμαστε στην επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν στην πόλη μας οι πράσινες γωνιές. Η Αθήνα δεσπόζει στις τελευταίες θέσεις ως προς την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Δεν χρειάζονται όμως έρευνες και στατιστικές για να διαπιστώσει κανείς ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες χάσαμε πολύτιμες ανάσες οξυγόνου γύρω μας. Με την άκρατη τσιμεντοποίηση της πόλης, το λιγοστό πράσινο που απέμεινε θυσιάζεται συνεχώς.Με τεράστια χαρά υποδεχόμαστε ειδήσεις σχετικά με “πράσινες πρωτοβουλίες”, είτε από την πολιτεία είτε από ιδιωτικούς φορείς. Γι’ αυτό και αξίζει να αναφερθούμε στο έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τον Οκτώβριο του 2006, το Ίδρυμα εκδήλωσε επισήμως την πρόθεση να συνεργαστεί με την πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ’ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Η υλοποίησή του ξεκίνησε με τις εργασίες εκσκαφών τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ τον Μάιο που μας πέρασε μια ελιά 3,5 μέτρων έγινε το πρώτο δέντρο που θα κοσμεί από δω και πέρα το πάρκο. ΟιΚεντρο Πολιτισμου Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος 02 εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς. Η πρόβλεψη λέει πως θα φυτευτούν συνολικά 1.200 δέντρα (ελιές, κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, χαρουπιές,

κουτσουπιές, αμυγδαλιές, ροδιές, λεμονιές, συκιές, κουμαριές), που θα περιβάλλονται από 320.000 θάμνους και μικρόφυτα (σκίνοι, πικροδάφνες, μυρτιές, λυγαριές, ευφόρβιες, ρίγανες, δάφνες, δεντρολίβανα, λεβάντες, παρθενόκισσοι, βίγκες και σάλβιες). Τα δέντρα αυτά επιλέχθηκαν για το πάρκο με το σκεπτικό ότι είναι είδη που συνθέτουν το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τμ – διπλασιάζοντας, σύμφωνα με τη μελέτη της “Boston Consulting Group”, τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Καταπράσινα μονοπάτια, προηγμένες παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κάνουν την ιδέα αυτή ιδανική για την καθημερινή μας βόλτα. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το γκρίζο της πόλης, οι υπεύθυνοι φιλοδοξούν να αποτελέσει μια όαση που θα λειτουργεί ως πηγή καθημερινής έμπνευσης και αγαπημένος προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Παράλληλα το ΚΠΙΣΝ θα αποτελέσει και φυσικό σημείο άθλησης. Στο δυτικό μέρος του πάρκου θα υπάρχει στίβος τριών διαδρόμων για 400 μέτρα και έξι διαδρόμων 100 και 200 μέτρων σε ευθεία, για πραγματοποίηση προπονήσεων. Στην ίδια περιοχή θα υπάρχουν όργανα γυμναστικής. Περιμετρικά του Κέντρου Πολιτισμού θα δημιουργηθεί ένας εντυπωσιακός ποδηλατόδρομος αναψυχής. Ανάμεσα στην παρακείμενη Εσπλανάδα με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες και το κτιριακό συγκρότημα, βρίσκεται ένα υδάτινο κανάλι 30×400 μέτρων. Κατά μήκοςΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ02 του καναλιού φυτεύονται πλατάνια.

Στο κέντρο του πάρκου θα διαμορφωθεί μεγάλος, ανοιχτός χώρος πρασίνου ως τόπος συγκεντρώσεων, ο οποίος θα προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ.

Η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους, μιας και αυτό κρίθηκε εξ’ αρχής αδιαπραγμάτευτο.

Θα λειτουργεί από το πρωί έως τη δύση του ηλίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το ΚΠΙΣΝ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τέλος του 2016 με αρχές του 2017, αποκαλύπτοντας στους Αθηναίους το ολοκληρωμένο μεγαλόπνοο όραμα του ιδρύματος και του διακεκριμένου ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.