Εν αρχή ην ο σπόρος…

Ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος στη διατροφική αλυσίδα και ενσαρκώνει μια μακρά αλληλουχία εξέλιξης και χιλιάδες χρόνια βελτίωσης των φυτών από τους αγρότες, καθώς και τον πολιτισμό της ελεύθερης παραγωγής -διατήρησης και ανταλλαγής σπόρων. Είναι η έκφραση της νοημοσύνης της γης και των γεωργικών κοινοτήτων ανά τους αιώνες. Το βιβλίο “Ο Νόμος του Σπόρου” είναι μια έκδοση από το Ερευνητικό Ίδρυμα για την Τεχνολογία την Επιστήμη και την Οικολογία Navdanya, της γνωστής Ινδής ακτιβίστριας για την ελευθερία των σπόρων και την επισιτιστική ασφάλεια, Δρ. Vandana Shiva.

Ο “Νόμος του Σπόρου” προτείνεται ως εργαλείο που αφενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και σε κάθε πλαίσιο από τους πολίτες ώστε να υπερασπισθούν την ελευθερία των σπόρων τους και τα κυρίαρχα δικαιώματα τους επί των σπόρων και αφετέρου να χρησιμεύσει ως πρακτικός οδηγός για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις των νόμων και των πολιτικών που αφορούν τους σπόρους.

Ακολουθεί απόσπασμα του βιβλίου σχετικά με τις ΑΡΧΕΣ που ενέπνευσαν τη σύνταξη του ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ

  1. Το μακροπρόθεσμο συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένων των γενεών του παρόντος και του μέλλοντος οφείλει να κυριαρχεί πάνω σε οποιοδήποτε  βραχυπρόθεσμο και ατομικό συμφέρον.
  2. Η διατήρηση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της  βιοποικιλότητας, οφείλουν να προηγούνται κάθε μη βιώσιμης χρήσης από τις παρούσες γενεές.
  3. Η αγρό-βιοποικιλότητα , είτε είναι γενετικής είτε τεχνολογικής φύσεως είτε παράγεται από τα αποτελέσματα των γεωργικών συστημάτων, πρέπει να θεωρείται το καύσιμο της μηχανής της αειφόρου ανάπτυξης, και η αναγκαία δεξαμενή για να διασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη σε ένα αβέβαιο μέλλον το οποίο κυβερνάται από τα νέα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.
  4. Η διατήρηση και η χρήση της ποικιλότητας αντιστοιχεί στη δυνατότητα ανοιχτών επιλογών για όλους.
  5. Κανένα σύστημα γεωργικής παραγωγής δεν επιβάλλεται με μη δημοκρατικές διαδικασίες.
  6. Η ποικιλότητα των συστημάτων παραγωγής οφείλει να είναι σε θέση να συν-εξελίσσεται, να διασφαλίζει το σεβασμό για το περιβάλλον τους φυσικούς πόρους , όπως και το σεβασμό για την πολιτιστική και βιολογική ποικιλότητα και τις ανθρώπινες αξίες.
  7. Η Καινοτομία στη Γεωργία είναι μια αθροιστική, συλλογική και συνεχής διαδικασία για το κοινό όφελος όλων.
  8. Το μοίρασμα και όχι η οικειοποίηση πρέπει να εφαρμόζεται στην βιοποικιλότητα, τους γενετικούς πόρους και στην σχετική τους γνώση.
  9.  Τα φυτά, οι ποικιλίες φυτών, τα μέρη τους και τα συστατικά τους, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων – ακόμα και όταν έχουν απομονωθεί(όπως επίσης και βασικές βιολογικές διαδικασίες για την παραγωγή ποικιλιών φυτών) δεν θα πρέπει να μπορούν κατοχυρωθούν ως ευρεσιτεχνία (με πατέντα).

Η συλλογική μετάφραση και επιμέλεια στα ελληνικά (Δεκέμβριος 2013) είναι μια πρωτοβουλία των:

Ηλιόσποροι – www.iliosporoi.net

Πελίτι – www.peliti.gr

BiotechWatch – www.biotechwatch.gr

Στο παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο (Άδεια χρήσης creative commons (2013), για ελεύθερο κατέβασμα και ελεύθερη μη-εμπορική αναπαραγωγή και διακίνηση. )

Κατέβασε το βιβλίο από ΕΔΩ (pdf 300 KB).

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.