Οι προηγούμενοι Πρόεδροι ΙΓΕ και τα πεπραγμένα τους

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλίου 2010

Φεβρουάριος 2000-Μάρτιος 2002: Πρόεδρος ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος.

Παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες διαμαρτυρόμενος για το πρωτοεμφανισθέν τότε μάστερ πλαν του Δήμου Αμαρουσίου για την “αξιοποίηση” του Δάσους Συγγρού, του Αμαλιείου και του Κτήματος Καρέλλα σε ενιαίο υπερτοπικό χώρο αναψυχής. Ο κ. Γιαννακόπουλος αντεκατεστάθη από τον κ. Καλλιρώση. Συστηματική προώθηση του μάστερ πλαν υπό τις εντονότατες αντιδράσεις των κατοίκων.

Το ΔΣ του 2000 ήταν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ όπου διορίσθηκαν ως μέλη δήμαρχοι της περιοχής, οι κ. κ. Τζανίκος (Αμαρουσίου), Τομπουλίδης (Μελισσίων) και Βάρσος (Κηφισιάς). Με τον διορισμό τον Ιούλιο του 2000 ως Αντιπροέδρου του ΙΓΕ του κ. Π. Χριστοδούλου, νομικού συμβούλου του Δήμου Αμαρουσίου, η συμμετοχή των δήμων στο Δ.Σ. έγινε πλειοψηφική.

Μάρτιος 2002 – Μάρτιος 2003: Πρόεδρος ο αρχιτέκτων κ. Ιωάννης Πολύζος με αντιπρόεδρο τον επίσης αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Ήσυχο.

Θετικά πεπραγμένα η πλήρης απαγόρευση αυτοκινήτων, το κλείσιμο των εισόδων την νύχτα, ο καθαρισμός των περιφράξεων, η απόφαση για αναδάσωση μερικών περιοχών στο νότιο μέρος του κτήματος (τις οποίες έκτοτε αναδασώνουν συστηματικώς οι εθελοντές και σήμερα είναι ένα όμορφο δασάκι) και η φύτευση 300 οπωροφόρων δέντρων προς αντικατάστασιν άλλων κατεστραφέντων (έγινε και αυτή από εθελοντές).

Στα αρνητικά, η στενή συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και τον τότε Δήμαρχό του, κ. Π. Τζανίκο, για την από κοινού διαχείριση του Κληροδοτήματος. Επίσης η κάλυψη που παρεσχέθη σε Προσκόπους και Δήμο για την ανέγερση του προσκοπικού αυθαιρέτου. Επί ημερών Πολύζου εξεδόθη και η Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πεντέλης η οποία αποχαρακτηρίζει από δασικά 271 στρέμματα επί της Κηφισίας, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στο τσιμέντο, αφού ένα μέγα μέρος του κτήματος δεν θα προστατεύεται έτσι από την δασική νομοθεσία. Ένσταση εναντίον της ως άνω αποφάσεως έχουν υποβάλει αρμοδίως οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού.

Μάρτιος 2003 – Μάρτιος 2004: Πρόεδρος ο αρχιτέκτων – μηχανικός κ. Δημήτριος Ήσυχος.

Υπέγραψε σύμβαση συνδιαχείρισης του Δάσους με τους τρεις Δήμους της περιοχής που ανεστάλη από το Σ.τ.Ε. κατόπιν προσφυγής κατοίκων της περιοχής και Φίλων Δάσους Συγγρού. Ζήτησε πρόσθετους(!) αποχαρακτηρισμούς δασικών περιοχών και αγωνίσθηκε για την μη κατεδάφιση του τελεσιδίκως κατεδαφιστέου προσκοπικού αυθαιρέτου.

Επί των ημερών του είχε επιτραπεί ακόμα και πολυήμερη κατασκήνωση 1.250 Οδηγών απ’ όλην την Ελλάδα μέσα στο Δάσος Συγγρού (μετεφέρθη αλλού μετά από καταγγελία των Φίλων Δάσους Συγγρού στα Κληροδοτήματα).

Μάρτιος 2004 – Ιούνιος 2005: Πρόεδρος ο πολιτικός-μηχανικός κ. Πέτρος Πολίτης (υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης).

Προσπαθησε να διαχειρισθεί το Κληροδότημα Συγγρού αποκλειστικώς και μόνον ως χώρο γεωργικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την βούληση της Ιφιγένειας Συγγρού το Σύνταγμα και τους νόμους.

Επί της θητείας του ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Αγ. Ανδρέα, εξασφαλίσθηκαν 8,5 εκ. Ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ γιά την αποκατάσταση της Βίλλας Συγγρούεπεβλήθη σεβασμός στον σκοπό του Κληροδοτήματος (διεκόπησαν τα γυρίσματα σήριαλ, οι άσχετες με την γεωργική εκπαίδευση εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου στο μαθητικό θεατράκι, τα πάρτυ με catering, κλπ.), ενώ έγινε και η πρώτη προσπάθεια από πολλών ετών να προστατευθούν τα συμφέροντα του Κληροδοτήματος από παράνομες διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρουσίου.

Στα αρνητικά, η μη κατεδάφιση του προσκοπικού αυθαιρέτου και η μη ανάκληση παλαιοτέρου αιτήματος του ΙΓΕ για πρόσθετους αποχαρακτηρισμούς.

Ο κ. Πολίτης παραιτήθηκε πιεζόμενος να επιτρέψει γυρίσματα σήριαλ στην Βίλλα Συγγρού ενάντια στην διαθήκη Συγγρού.

Ιούλιος 2005 – Αύγουστος 2007: Πρόεδρος ο δασολόγος συνδικαλιστής, κ. Κ. Μπέσης, ο και
πρώτος αμειβόμενος Πρόεδρος του ΙΓΕ (υπουργός κ. Ε. Μπασιάκος).

Κατά την πρώτη φάση της θητείας του, ο κ. Μπέσης, εφαρμόζοντας την πολιτική Μπασιάκου, αντιμετώπισε το Δασόκτημα Συγγρού ως εν δυνάμει “συγχρόνο πάρκο αναψυχής”Επανέφερε τις εκτός σκοπού παράνομες χρήσεις (γυρίσματα σήριαλ, εκδηλώσεις δήμου Αμαρουσίου, κλπ.) εξ αιτίας των οποίων είχε παραιτηθεί ο προκάτοχός του και προσπάθησε να διασώσει από την κατεδάφιση το προσκοπικό αυθαίρετο.

Το καλοκαίρι του 2006 σημειώθηκε η καταστρεπτικότερη μετά το 1981 πυρκαϊά στο Δάσος Συγγρού (κάηκαν 33 στρέμματα). Μετά από το συμβάν αυτό, υπό την πίεσιν πολιτών (μεταξύ αυτών και οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού), ο κ. Μπέσης προετοίμασε καλύτερα το Δάσος Συγγρού για το καλοκαίρι του 2007. Επεσκεύασε τους πυροσβεστικούς κρουνούς, καθάρισε το Δάσος, επεσκεύασε τους δασικούς δρόμους και τον μανδρότοιχο και εξασφάλισε πρόσθετα μέσα και προσωπικό φύλαξης. Με την αρχή του καλοκαιριού, όταν φάνηκε ότι λόγω της ξηρασίας οι φωτιές θα ήσαν εξαιρετικά επικίνδυνες, απεφάσισε να κλείνει τις εισόδους την νύχτα (μέτρο που είχε εφαρμοσθεί και το 2002 αλλά είχε ατονήσει), αλλά και τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητος πυρκαϊάς. Λόγω των μέτρων αυτών αναγκάσθηκε ΚΑΙ ο Δήμος Αμαρουσίου, που είχε αρχίσει το καλοκαίρι διοργανώνοντας βραδυές χορού στο Δάσος(!), να αποσύρει από το Δάσος τις θερινές εκδηλώσεις του, για πρώτη φορά σεβόμενος οικειοθελώς τον σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού (σημ. οι εκδηλώσεις έγιναν στην Πλατεία Ηρώων της πόλης και συνεχίσθηκαν τα επόμενα έτη στον περίβολο του Αμαλιείου, απέναντι από το Δάσος Συγγρού). Η πολιτική πυροπροστασίας του 2007 συνεχίσθηκε και τα έτη 2008 και 2009.

Με την αποχώρηση Μπασιάκου σταμάτησαν και οι περί αναψυχής σχεδιασμοί και ενισχύθηκε σημαντικά η εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΙΓΕ. Με πρωτοβουλία και μέσα ιδιώτη, του Σ.τ.Ε. ε.τ., κ. Σ. Χαραλαμπίδη, και την κατόπιν πιέσεων συμμετοχή των Δήμων, κατεδαφίσθηκε την άνοιξη του 2007 το προσκοπικό αυθαίρετο, ενώ μετά από πολλές αρνήσεις, το ΙΓΕ εδέχθη τελικώς να δενδροφυτεύσει την παρά την Κηφισίας περιοχή του κατεδαφισθέντος θερμοκηπίου, αν και όχι με δασικά δέντρα όπως επί χρόνια ζητούσαν οι σύλλογοι της περιοχής για να μεγιστοποιήσουν την προστασία του χώρου από το τσιμέντο.

Ιδιαίτερος έπαινος αξίζει στον κ. Μπέση για την συνεχή και ακάματη παρουσία του στο Δάσος και τα τρία καλοκαίρια των ετών 2007-2009.

Τον Ιούλιο 2010 Πρόερδος ορίσθηκε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Καζακόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.