Οικόπεδο Παναγόπουλου: Νέα απόφαση με προσθήκη κτιρίου

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου της 20ης Μαΐου, με την οποίαν είχε αποφασισθεί η απαλλοτρίωση του οικοπέδου Παναγόπουλου για πράσινο, υπόγειο πάρκινγκ και πιθανώς αναψυκτήριο, την Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο άλλαξε γνώμη προσθέτοντας στην προηγούμενη απόφασή του και υπέργειο κτίριο πολυλειτουργικών δραστηριοτήτων. Τακτική Ποντίου Πιλάτου για να συμβιβασθεί το αίτημα των κατοίκων για πράσινο με τις πιέσεις για ανοικοδόμηση. Εξήγηση και για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αρχικής απόφασης. Το ερώτημα είναι μήπως ανοίγει κερκόπορτα για την ανοικοδόμηση του χώρου.

Το ιστορικό:

Το οικόπεδο Παναγόπουλου είναι ο τελευταίος ίσως μεγάλος ελεύθερος χώρος στο κέντρο του Αμαρουσίου. Με έκταση 1,8 στρ. εχρησιμοποιείτο επί χρόνια ως πάρκινγκ πολύ κοντά στο ΙΚΑ καί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Ανήκε στην οικογένεια Παναγόπουλου, ιδιοκτήτες της εταιρείας ΗΒΗ. Ακριβώς δίπλα βρισκόταν θερινό σινεμά – σήμερα πολυκατοικία.

Επί χρόνια το οικόπεδο Παναγόπουλου εσυζητείτο ως χώρος πρασίνου. Στις αρχές του χρόνου όμως, επωλήθη σε οικοδομική εταιρεία και επήρε την άγουσα για τι άλλο; εμπορικό κτίριο.

Υπό την πίεση των κατοίκων και ενώ είχε ήδη εκδοθεί από την Πολεοδομία άδεια εκσκαφής, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου εψήφισε στις 20 Μαΐου ομοφώνως την απαλλοτρίωση του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου με την δημιουργία πιθανώς ενός αναψυκτηρίου και ίσως υπογείου πάρκινγκ. Έκτοτε έχουν παρέλθει σχεδόν 5 μήνες και ουσιαστικά βήματα προς την υλοποίηση της αποφάσεως (ανάρτηση, δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο, ενημέρωση παροδίων κατοίκων, εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης) δεν έχουν γίνει.

Αντιλαμβανόμενοι εγκαίρως τον εκ των καθυστερήσεων κίνδυνο, οι κάτοικοι προσέφυγαν στον Νομάρχη Αθηνών, από τον οποίον επέτυχαν στις 22 Ιουλίου τρίμηνη αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών. Δεύτερη αναστολή συνήθως δίδεται μόνον εφ’ όσον ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετικό τεκμηριωμένο φάκελλο, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Στις 7 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου άλλαξε την απόφαση της 20ης Μαΐου και εψήφισε όχι μόνον πράσινο και υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο Παναγόπουλου, αλλά και υπέργεια αίθουσα πολυλειτουργικών δραστηριοτήτων αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ταυτοχρόνως απεφάσισε να ζητήσει και νέα, ετήσια αυτήν την φορά, αναστολή των οικοδομικών εργασιών από τον Νομάρχη.

Είναι προφανές ότι κάποιοι αντιτίθενται στην συγκεκριμένη απαλλοτρίωση. Είναι επίσης προφανές ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να συμβιβάσει τις αντιτιθέμενες απόψεις. Το ερώτημα είναι τι επιβάλλει το Δημόσιο συμφέρον.

Τι λένε οι υπέρμαχοι της αλλαγμένης απόφασης

Δεν υπάρχουν πόροι για απαλλοτρίωση χωρίς οικονομική ανταποδοτικότητα.

Αλλες γειτονιές έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Γιατί τόσα χρήματα μόνο για το κέντρο;

Το πολυλειτουργικό κτίριο θα είναι μονόροφο.

Η ιδιοκτησία είναι ιερά. Προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Τι λένε οι κάτοικοι

Πόροι για την απαλλοτρίωση υπάρχουν. Έχουν ήδη εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του Δήμου.

Το κέντρο της πόλης είναι υπέρμετρα επιβεβαρυμένο με θόρυβο, καυσαέρια, εμπορικές χρήσεις.

Ο Δήμος πρέπει να συμφιλιώνει τους πολίτες, όχι να τους ωθεί να αλληλοϋποβλέπονται.

Ένα ισόγειο πολυλειτουργικό κτίριο εύκολα αυγαταίνει και μετεξελίσσεται σε οτιδήποτε.

Ιερά δεν είναι μόνον η ιδιοκτησία. Είναι και η απαλλοτρίωση για το δημόσιο συμφέρον. Αλλιώς δεν θα είχαμε ούτε έναν δημόσιο δρόμο.

Το Δημόσιο συμφέρον για το Μαρούσι επιτάσσει πράσινο και ελεύθερους χώρους, όχι κτίρια και δη, εμπορικώς αξιοποιήσιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.