Νέα φωτιά στο αφύλακτο Δάσος Συγγρού – Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέσης.

Είναι η τρίτη φωτιά της χρονιάς. Η πρώτη είχε εκδηλωθεί ήδη το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά – νοτιοδυτικά του πυροφυλακίου. Δεν εξαπλώθηκε λόγω εποχής.

Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε στις 24 Μαίου στην καρδιά του δάσους, ανατολικώς των γηπέδων, κοντά στο σημείο όπου είχε επίσης ξεσπάσει πυρκαϊά τον περυσινό Σεπτέμβρη. Ήταν επίσης μέρα με ισχυρούς βορηάδες.

Η τρίτη φετινή φωτιά ξέσπασε στις 10 Ιουλίου πολύ κοντά στο σημείο της πρώτης. Βοηθούντος και του ισχυρού βορηά, αυτή η φωτιά έκανε και την μεγαλύτερη ζημιά των τελευταίων ετών.

Από τις 11 περίπου το πρωί, οπότε και εκδηλώθηκε, μέχρι αργά το απόγευμα, όταν είχε πλέον πλήρως κατασβεσθεί από ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έκανε στάχτη περί τα είκοσι στρέμματα δάσους σε τρία διαφορετικά σημεία. Ανακρίσεις διεξάγει η Πυροσβεστική, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν την ανεύρεση υπολειμμάτων υλικών εμπρησμού.

Ποιοί και γιατί προσπαθούν να κάψουν το Δάσος Συγγρού; Και ποιοί τους διευκολύνουν αρνούμενοι να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία και φύλαξή του; 

    Διότι, στις 10 Ιουλίου 2006, εν μέσω πυροπροστατευτικής περιόδου, με ισχυρούς βορηάδες και με δύο φωτιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί μέσα στον χρόνο:

1. Οι εποχιακοί πυροφύλακες δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία. Επρόκειτο, λέει, να αναλάβουν, την επομένη!

2. Ο αντιπυρικός καθαρισμός του δασοκτήματος δεν είχε ακόμη τελειώσει και τα ξερόκλαδα-ξερόχορτα δεν είχαν ακόμα απομακρυνθεί.

3. Πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Πυροσβέστης εθεάθη να προσπαθεί ματαίως να φορτώσει από κρουνό του δάσους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα εθεάθησαν να γεμίζουν στην οδό Χαρ. Τρικούπη στην Κηφισιά. Άλλα τέλος πυροσβεστικά ανεφοδιάζοντο μέσα στο δάσος από βυτία.

4. Ούτε ένας υπάλληλος του ΙΓΕ δεν κινήθηκε για να ανοίξει τις πύλες που έχουν διανοιγεί ακριβώς για να επιτρέπουν την ταχεία πρόσβαση των πυροσβεστικών σε ενδεχόμενη φωτιά. Έτσι, η Πυροσβεστική αναγκάσθηκε να παραβιάσει την πύλη της οδού Ευκαλύπτων, ενώ η πύλη της Κηφισίας απέναντι από το Αμαλίειο, έμεινε μέχρι τέλους κλειστή, αναγκάζοντας τα οχήματα που ανέβαιναν την Κηφισίας να χρησιμοποιούν την βορειότερη είσοδο, κάνοντας κύκλο για να φθάσουν στην φωτιά.

5. Το Δάσος ήταν και είναι πλήρως αφύλακτο. Διάτρητη εδώ και χρόνια η περίφραξη με προσχηματικές δικαιολογίες για την μη επισκευή της, διαρκώς νέες διανοίξεις οπών, πλήρης κατάργηση των ωρών επισκέψεως, πλήρης απουσία ελέγχου στους επισκέπτες και τις εντός δάσους δραστηριότητές τους.

    Νέα τρύπα στην περίφραξη επί της Ευκαλύπτων. Υποθέτομε ότι σχετίζεται με δεύτερη εστία φωτιάς που εκδηλώθηκε μέσα στο αμπέλι ακριβώς από πίσω. Εδώ παλαιότερα επεδίωκε διάνοιξη πύλης ο Δήμος Αμαρουσίου. Η τρύπα ανοίχθηκε από μπουλντόζα εργολάβου του Δήμου αυτού. Πάντως από εδώ δεν περνούν πυροσβεστικά οχήματα.&Αυτό το δέντρο δεν πρόλαβε να πεθάνει όρθιο. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στο Δάσος Συγγρού.

Πέρυσι, την βραδυά που καιγόταν η Πεντέλη, με τον νυν Πρόεδρο, δασολόγο συνδικαλιστή κ. Κ. Μπέση, να έχει μόλις αναλάβει υπηρεσία, έγινε εμπρησμός και στο Δάσος. Ήταν 28 Ιουλίου 2005 και οι θερινοί πυροφύλακες και πάλι δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

Για την κατάσβεση αυτής της ίδιας περυσινής φωτιάς, τα πυροσβεστικά έφθασαν και τότε σε χρόνο ρεκόρ μπροστά σε κλειστή πυροπροστατευτική πύλη στο νότιο τμήμα του Δάσους, με ουδένα αρμόδιο εκεί για να την ανοίξει. Ό,τι συνέβη και φέτος.

Και πέρυσι, το ΙΓΕ είχε καθυστερήσει να απομακρύνει τα κομμένα από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ξερόκλαδα. Μόνον που πέρυσι κινητοποιήθηκαν οι εθελοντές και υποστηριζόμενοι από τον τότε Πρόεδρο, ανάγκασαν το ΙΓΕ να επιταχύνει την σχετική εργολαβία.

    Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Τι κάνει για όλα τούτα ο επί έναν χρόνο τώρα, γνωρίζων τα προβλήματα και αδρά αμειβόμενος (60.000 Ευρώ ετησίως) full-time δασολόγος Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Μπέσης; Αναθέτει μελέτες, σχεδιάζει παγκάκια και παιδικές χαρές, ενοικιάζει το θέατρο, προσπαθεί να νομιμοποιήσει το προσκοπικό αυθαίρετο και εξυπηρετεί κανάλια.Και τι κάνει για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ε. Μπασιάκος που διόρισε τον κ. Μπέση και υπέγραψε την αμοιβή του; Τον εκθειάζει.

Τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας ο κ. Μπέσης θα πρέπει να παραιτηθεί. Η προτεραιότητα της Διοίκησης του Κληροδοτήματος δεν μπορεί να τοποθετείται σε μελέτες, παγκάκια και παιδικές χαρές, όταν το δάσος κινδυνεύει.

Και τουλάχιστον για λόγους πολιτικής ευθύνης ο κ. Μπασιάκος θα πρέπει να δεχθεί την παραίτηση Μπέση και να ορίσει ως πρώτη και υπερεπείγουσα προτεραιότητα του διαδόχου του την διάσωση και προστασία του δάσους, με σεβασμό στην βούληση της Ιφιγένειας Συγγρού (η οποία από μόνη της αποτελεί σημαντικότατη ασπίδα) , με εύλογη χρηματοδότηση και χωρίς παρεμβάσεις υπέρ καναλιών ή άλλων τρίτων , όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν .

Άλλως ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ από εμπρηστές και άλλους.Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στην όπως πάντα αποτελεσματικότατη Πυροσβεστική, στον κ. Φούρλα που ήταν εκεί αυτοπροσώπως, και στους εκλεκτούς συμπολίτες μας που εθελοντικά έσπευσαν επί τόπου να βοηθήσουν και βοήθησαν.Το 2005 είχαν σημειωθεί δύο εμπρησμοί στο Δάσος Συγγρού (στις 28 Ιουλίου ο πρώτος και στις 9 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος). Είχε επίσης επιχειρηθεί να καεί και το Κτήμα Καρέλλα στις 30 Αυγούστου. Ήταν και αυτό εμπρησμός.

Το 2004 υπήρξε ανακωχή! Αντιθέτως το 2003, σημειώθηκαν άλλοι δύο εμπρησμοί: Στις 22 Ιουλίου, κάηκε το Κτήμα Καρέλλα, 5 μέρες μετά την δικαστική απόφαση που ακύρωνε σχέδια μετατροπής του σε θεματικό πάρκο 1.000.000 εκ. επισκεπτών, ενώ 15 μέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου, μπήκε φωτιά στο νότιο μέρος του Δάσους Συγγρού.

Η περιοχή που κάηκε στις 10 Ιουλίου είχε καεί και στην μεγάλη πυρκαϊά του 1981 και είχε έκτοτε αναδασωθεί φυσικώς.

Την 3η Ιουλίου 2006, μόλις μία εβδομάδα πριν από την τρίτη πυρκαϊά στο Δάσος, ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Ι. Δραγασάκης είχε καταθέσει ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την μη εισέτι πρόσληψη των πυροφυλάκων του Δάσους Συγγρού. Το κείμενο της ερώτησης στην διεύθυνση http://www.dragasakis.gr/keimeno.php?id=431&eidos=vou

Τέλος, πέρυσι το καλοκαίρι, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί ο τότε Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Π. Πολίτης, πιεζόμενος από το επιτελείο του κ. Μπασιάκου να επιτρέψει παράνομο γύρισμα σήριαλ στην Βίλλα Συγγρού.

Το ΙΓΕ (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών) είναι ΝΠΔΔ υπαγόμενο στο Υπ. Γεωργίας, επιφορτισμένο με την διαχείριση του Κληροδοτήματος και Δάσους Συγγρού. Η Διοίκησή του ορίζεται από τον Υπ. Γεωργίας. Από τον περασμένο Οκτώβριο ο μέχρι τότε άμισθος Πρόεδρός του αμείβεται με πακέτο 60.000 Ευτώ ετησίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.