Μαύρα σύννεφα πάνω από το ΙΓΕ !

Air_photo_contemporaryΠρο ημερών είχαμε γράψει για τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από το ΙΓΕ και το Κληροδότημα. Σήμερα η Αμαρυσία φέρνει το θέμα στο φως το οποίο πιστεύουμε θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμα. Το παρακολουθούμε από κοντά και ελπίζουμε και οι βουλευτές να θελήσουν να κάνουν ερώτηση στη Βουλή προκειμένου να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν απ΄αυτό το σχέδιο νόμου.

«Την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) προβλέπει το νομοσχέδιο που έχουν στα «σκαριά» τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Αγροτικής Ανάπτυξης, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον του δάσους Συγγρού. 
Πιο συγκεκριμένα, με προσθήκη σε σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,προβλέπεται η κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), που εδρεύει στο κτήμα Συγγρού και του Κοινιάρειου Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών Κορινθίας (ΚΙΕΚ) και η συγχώνευσή τους με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 με κοινή υπουργική απόφαση (188763/10-10-2011, ΦΕΚ 2284/2011, τ. Β).

Όπως παρουσιάζει αποκλειστικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ σήμερα, η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του νόμου «περί κατάργησης, συγχώνευσης και αναδιάρθρωσης ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων» (άρθρο 66, Ν 4002/2011, ΦΕΚ 180, τ. Α). Η είδηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου εξ αιτίας του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στα Βόρεια Προάστια, του δάσους Συγγρού και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο Αμαρουσίου, αλλά και τους άλλους όμορους Δήμους του δάσους, το οποίο αποτελεί κληροδότημα του ζεύγους Συγγρού για γεωργικές χρήσεις και μόνο. Όρους τους οποίους διασφάλιζε η ύπαρξη του ΙΓΕ εντός του κτήματος.

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης τροποποίησης, το ΙΓΕ και το ΚΙΕΚ καταργούνται ως αυτοδύναμα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αντίστοιχα και όλες τους οι αρμοδιότητες, ο σκοπός τους και οι υπηρεσίες τους, θα ασκούνται από τον οργανισμό «Δήμητρα», το δε προσωπικό τους θα μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες θέσεις, με κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ το ωρομίσθιο προσωπικό που απασχολείται σήμερα στο ΙΓΕ θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον οργανισμό «Δήμητρα» μέχρι τη λήξη των συμβάσεων.

Επίσης, με βάση το ίδιο προτεινόμενο άρθρο, οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις, το αρχείο και οι πάσης φύσεως εκκρεμότητες των καταργούμενων Νομικών Προσώπων περιέρχονται αυτοδίκαια στον οργανισμό «Δήμητρα», ο οποίος θα συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς διακοπή.

Τέλος, με την τρίτη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων Νομικών Προσώπων περιέρχονται αυτοδίκαια στον οργανισμό «Δήμητρα», με την επιφύλαξη, όμως, των διατάξεων της νομοθεσίας «για τις δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες» (σ.σ.: όπως το κτήμα Συγγρού για το ΙΓΕ), για τις οποίες ο οργανισμός «Δήμητρα» καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος, όπως και για τη «χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων φορέων, αλλά και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και διαχείριση του αρχείου τους».

Με άλλες μικρότερες παραγράφους του προτεινόμενου άρθρου, ρυθμίζεται η εναπομένουσα θητεία των διοικητικών συμβουλίων των δύο καταργούμενων Νομικών Προσώπων, ρυθμίζονται άλλες τυπικές λεπτομέρειες και καθορίζεται πως στο εξής ό,τι αναφορά γίνεται για το ΙΓΕ και το ΚΙΕΚ θα παραπέμπει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ενώ με το ακροτελεύτιο άρθρο της προτεινόμενης διάταξης καταργούνται οι ιδρυτικοί νόμοι των δύο Νομικών Προσώπων, όλες οι διατάξεις οι σχετικές με τη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων, καθώς και οι αμοιβές των προέδρων τους και των μελών των διοικητικών συμβουλίων.»

Ρεπορτάζ: Άγγελος Πολύδωρος

Αμαρυσία Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.