Κλείνει το Δάσος Συγγρού τη νύχτα και τις επικίνδυνες για πυρκαϊά μέρες

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουλίου 2007

Επιβάλλονται επί τέλους οι ώρες επισκέψεως του κοινού στο Δάσος Συγγρού με απόφαση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, που ως γνωστόν είναι και ο μόνος αρμόδιος σύμφωνα με τον νόμο φορέας να διαχειρίζεται το Κληροδότημα Συγγρού και την περιουσία του, το ομώνυμο δάσος.

Από τις 10 Ιουλίου το δάσος κλείνει για το κοινό τις νύχτες. Επί πλέον τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαϊάς τέσσερα ή πέντε το δάσος κλείνει από τις έξι το απόγευμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέση, η εντολή του κλεισίματος προέρχεται από την Νομαρχία. Σε ερώτησή μας γιατί το δάσος κλείνει ειδικά από τις έξι το απόγευμα, ο κ. Μπέσης μάς πληροφόρησε ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις πυρκαϊές που ξεσπούν στο τέλος της ημέρας οι οποίες και θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες.

Ο δείκτης επικινδυνότητος πυρκαϊάς ορίζεται σε καθημερινή βάση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Εσωτερικών (www.civilprotection.gr) για όλες τις περιοχές της χώρας βάσει των καιρικών προβλέψεων. Ειδικά για το Δάσος Συγγρού, ο Πρόεδρος που τυχαίνει να είναι και δασολόγος, μπορεί να κάνει και εκτίμηση βάσει των τοπικώς ισχυουσών συνθηκών. Ο δείκτης επικινδυνότητος πυρκαϊάς λαμβάνει τιμές από ένα έως και πέντε. Η τιμή τέσσερα σημαίνει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαϊάς, ενώ το πέντε, σημαίνει κατάσταση συναγερμού.

Το ημερήσιο δελτίο πρόβλεψης πυρκαϊάς για κάθε περιοχή της χώρας δημοσιεύεται εδώ

Υπό κανονικές συνθήκες (δηλ. σε μέρες με δείκτη επικινδυνότητος μικρότερο του τέσσερα) το δάσος θα είναι ανοικτό από την ανατολή του ηλίου μέχρι κάποια ώρα μετά την δύση του ηλίου. Παρά τις πιέσεις μας ο κ. Μπέσης δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς ορίζεται η ώρα αυτή. Θεωρούμε την ασάφεια αυτή ηθελημένη για να καλυφθούν οι παραστάσεις του Δήμου Αμαρουσίου, τις οποίες το ΙΓΕ εξακολουθεί να επιτρέπει κατά παράβασιν της διαθήκης Συγγρού και του νόμου.

Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού προτείνουν η είσοδος στο δάσος να μην επιτρέπεται μετά την δύση του ηλίου. Για μισή ακόμα ώρα οι πύλες καλόν είναι να παραμένουν ανοικτές προκειμένου να εξέλθουν οι ήδη εντός του δάσους ευρισκομένοι επισκέπτες. Όσο για τις λογής παραστάσεις και εκδηλώσεις, που επιτρέπει ακόμα το ΙΓΕ μέσα στο δάσος, αυτές, ειδικά μετά την Πάρνηθα, πρέπει να μεταφερθούν στους πλείστους χώρους εκδηλώσεων που διαθέτει το λεκανοπέδιό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.