Δημοσιεύουμε την απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου προς το ΙΓΕ, για τα γνωστά θέματα που μας απασχολούν όλους!

Κάλεσμα στην πρόεδρο του ΙΓΕ «να πράξει τα δέοντα για τα σχολεία των Αναβρύτων και την προστασία του Κληροδοτήματος Συγγρού», απευθύνει με έγγραφό του ο Δήμος Αμαρουσίου.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης επαναδιατυπώνονται οι ανησυχίες που είχαν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο έγγραφο του Δήμου, «για τις οποίες ουδεμία αναφορά γίνεται στην απαντητική επιστολή της του ΙΓΕ που είδε το φως της δημοσιότητας. Αντίθετα, στρέφει τα βέλη της προς το Δήμο Αμαρουσίου, με ανακρίβειες, με εσφαλμένες αναφορές, δείχνοντας τουλάχιστον να διαθέτει ελλιπή ενημέρωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως είναι προδήλως γνωστό και θα όφειλε να γνωρίζει η Πρόεδρος του ΙΓΕ, συνδράμει το ΙΓΕ σε κάθε περίπτωση και όποτε του έχει ζητηθεί, συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο στη λειτουργία του ΙΓΕ, των σχολείων, όσο και στην καθαριότητα και προστασία του Κτήματος Συγγρού. Δηλώνουμε και διατρανώνουμε την ανησυχία μας για όλα όσα αναφέραμε στο προηγούμενο έγγραφο μας και σας καλούμε για άλλη μια φορά να πράξετε τα δέοντα. Δικός μας αντικειμενικός και μοναδικός στόχος είναι η συνέχιση της λειτουργίας των Σχολείων των Αναβρύτων και η προστασία του Κληροδοτήματος και του Κτήματος Συγγρού, του Δάσους Συγγρού. Όποιος είναι προσηλωμένος στον στόχο αυτόν θα μας βρίσκει πάντοτε δίπλα του», καταλήγει το έγγραφο του Δήμου Αμαρουσίου.  

Η πλήρης επιστολή

Η επιστολή του Δήμου προς το ΙΓΕ έχει ως εξής:

«Παρ’ ό,τι το έγγραφό σας το τιτλοφορείτε “απάντηση”, δεν απαντάτε καθόλου στις εύλογες ανησυχίες και απορίες που εκφράσαμε με το προηγούμενο έγγραφό μας, αντιθέτως, μεταξύ διαφόρων θεωρητικών διατυπώσεων περί νομικών προσώπων και δικαιοδοσίας ελέγχου αυτών, επιτίθεστε σε εμάς για τη δήθεν μη καταβολή μισθωμάτων των σχολείων των Αναβρύτων, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι τα μεν μισθώματα του 2016 έχουν καταβληθεί, τα δε μισθώματα του 2017 καταβάλλονται με τη συνήθη διαδικασία και τη συνήθη χρονική καθυστέρηση, που οφείλεται στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας για την έγκριση και εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενώ τα γνωρίζετε όλα αυτά, παρουσιάζετε λίγο-πολύ τον Δήμο Αμαρουσίου ως κακόπιστο μισθωτή και μάλιστα σε ένα έγγραφο που ευρέως κοινοποιούμενο, προσβάλλει τη φήμη και την υπόληψή του.

Επίσης, δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιον λόγο, εντελώς αδόκιμα, αναφέρεστε σε ποσό προστίμου ΓΟΚ, το οποίο νομίμως σας είχε βεβαιωθεί και καταλογιστεί και το οποίο οφείλαμε να παρακρατήσουμε. Αυτή δεν είναι η μόνο εσφαλμένη αναφορά στο έγγραφό σας και ίσως θα έπρεπε να για όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα να μεριμνήσετε, ώστε να έχετε καλύτερη ενημέρωση.

Είναι επικίνδυνο να πιστεύετε, για παράδειγμα, ότι δεν ευθύνεται το ΙΓΕ και η διοίκησή του για οτιδήποτε συμβεί σε μαθητές ή οποιονδήποτε τρίτο εντός ή πέριξ του κακοσυντηρημένου και μολυσμένου με αμίαντο κλειστού γυμναστηρίου ή ότι είναι άλλος υπεύθυνος να αποτρέπει την είσοδο σε αυτό.

Είναι παράλογο, επίσης, να αναφέρετε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες, ώστε να βρεθεί τινά “ορθή νομική οδός” για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων, όταν η νομική οδός είχε υποδειχθεί με την υπ’ αριθ. 8802/1995 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών και είναι ανησυχητικό το ότι δεν αντιλαμβάνεσθε ότι η μίσθωση των σχολείων τίθεται σε διακινδύνευση.

Οφείλετε να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ευχαρίστως συνδράμει το ΙΓΕ σε κάθε περίπτωση και όποτε του έχει ζητηθεί, συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο στη λειτουργία του ΙΓΕ, των σχολείων, όσο και στην καθαριότητα και προστασία του Κτήματος Συγγρού. Η βοήθεια για την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας μέφεστε ότι δεν την προσφέραμε, ουδέποτε μας ζητήθηκε από εσάς. Και αυτή, όμως, η αναφορά σας είναι αδόκιμη γιατί οι δικές μας υπηρεσίες δεν έχουν την αρμοδιότητα να εργαστούν και να παράξουν πονήματα για λογαριασμό του ΙΓΕ. Παρά ταύτα, στον βαθμό που είναι εφικτό και νόμιμο, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα συνδράμει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, όποιον αρμοδίως ορισθεί να διεξάγει τις σχετικές εργασίες για λογαριασμό σας. Αναμένουμε σχετικό αίτημά σας.

Ο Δήμος ευλόγως ενδιαφέρεται εμπράκτως και διακαώς για όλα όσα συμβαίνουν στην περιφέρεια ευθύνης του και ιδίως για ζητήματα τόσο μείζονα όσο τα διαλαμβανόμενα στην προηγούμενη επιστολή σας. Εάν εσείς θέλετε αυτό το ενδιαφέρον να το χαρακτηρίζεται ως “έλεγχο” και μάλιστα αθέμιτο και “προκλητικό”, αυτή η οπτική είναι δική σας, δεν μας αφορά και επιλέγουμε να μην ασχοληθούμε με αυτήν.

Δηλώνουμε και διατρανώνουμε την ανησυχία μας για όλα όσα αναφέραμε στον προηγούμενο έγγραφό μας και σας καλούμε για άλλη μια φορά να πράξετε τα δέοντα. Δικός μας αντικειμενικός και μοναδικός στόχος είναι η συνέχιση της λειτουργίας των Σχολείων των Αναβρύτων και η προστασία του Κληροδοτήματος και του Κτήματος Συγγρού, του Δάσους του Αμαρουσίου. Όποιος είναι προσηλωμένος στον στόχο αυτόν, θα μας βρίσκει πάντοτε δίπλα του».

«Καμία οφειλή του Δήμου προς το Ινστιτούτο»

Η ανακοίνωση του ΙΓΕ περί οφειλών του Δήμου Αμαρουσίου προκάλεσε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Κουτσουβέλη προς την διοίκηση, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου. Ο Δ. Κουτσουβέλης ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες ως προς το ποσό και το είδος των οφειλών από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Σπύρο Σταθούλη. Απαντώντας στον συνάδελφό του, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν πρόκειται για οφειλές του Δήμου προς το Ινστιτούτο, αλλά για τα χρήματα που έρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών δια μέσω του Δήμου, για το μίσθωμα του σχολείου των Αναβρύτων. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, υπήρξε μια καθυστέρηση με το σχετικό ποσό, ωστόσο την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης εκδόθηκε το σχετικό ένταλμα καταβολής του. Μάλιστα, ο Σπ. Σταθούλης τόνισε ότι «από αυτά τα χρήματα που λαμβάνει για το μίσθωμα, το ΙΓΕ θα μπορούσε να εκπονήσει την μελέτη στατικότητας για το σχολείο των Αναβρύτων και όχι να βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για την καθυστέρησή της».

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρλαύτης είχε τονίσει λίγο νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει καμία διένεξη με το ΙΓΕ, απλά επισημάνθηκε η μεγάλη καθυστέρηση της στατικής μελέτης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανανέωση της ενοικίασης του χώρου από τον Δήμο».

Αμαρυσία, 08 Σεπτεμβρίου 2017