50 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο 36, το χειρότερο από τα άρθρα του αντιδασικού σχεδίου νόμου…

Εν μέσω καλοκαιριού, την Τρίτη 6 Αυγούστου, το θερινό τμήμα (?!) της Βουλής είχε εργασίες. 50 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο 36, το χειρότερο από τα άρθρα του αντιδασικού σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί – Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Βιώσιμη ανάπτυξη».

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, το άρθρο 36 προβλέπει σωρεία από νέες χρήσεις και περαιτέρω διευκόλυνση ισχυουσών χρήσεων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις (όπως εκχερσώσεις, διανοίξεις δρόμων, εγκαταστάσεις ενέργειας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.ά.).

Επίσης, επιτρέπονται πλέον επιβαρυντικές χρήσεις και για τα πάρκα και τα άλση σε πόλεις. Κάτι που σαφώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το Δάσος Συγγρού, την μεγαλύτερη ανάσα μας στην πρωτεύουσα.

“Η ανυπολόγιστη συνολική επιβάρυνση για τον δασικό πλούτο της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμη” επισημαίνουν 11 οικολογικές οργανώσεις (MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF), χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο “μνημείο κακής νομοθέτησης, ανασφάλειας δικαίου και περιφρόνησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου”.

Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας “η κρίση δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ο φυσικός πλούτος της χώρας απειλείται από την κυβερνητική πολιτική με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των πολιτών. Το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο για διατήρηση και ως πεδίο ανάπτυξης μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας και όχι ως αναλώσιμος πόρος.”

Βλέποντας τα παραπάνω δε μπορούμε να μην ανησυχούμε για το πόσο μακριά μπορεί να πάει το ζήτημα. Η “άρχουσα τάξη” δρα ανεξέλεγκτα στο όνομα μιας Δημοκρατίας (?) που φαίνεται να καταπατά βασικά ιδεώδη. Φτάσαμε πλέον να μας στερούν και κυριολεκτικά το οξυγόνο;

(Τα ονόματα των 50 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ  που υπερψήφισαν το Νόμο δόθηκαν στη δημοσιότητα και μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.)

http://www.wwf.gr/wall-of-shame/index.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.