Η Εθελοντική Πρωτοβουλία απαντά στα διάφορα δημοσιεύματα.

Θέμα 1ο: Τούνελ κάτω από το δάσος Συγγρού ονειρεύτηκαν στο δημ. Συμβούλιο της Κηφισιάς

Σε δημοσίευμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ την 19η Νοεμβρίου 2011 μας γράφουν:

«Ο ενθουσιασμός και η θέληση να φτιαχτεί το τούνελ κάτω από το δάσος Συγγρού ήταν εμφανείς στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Κηφισιάς με τα «ευχολόγια» και τα «συχαρίκια» να δίνουν και να παίρνουν. Το έργο εισηγήθηκε με θέρμη ο κ. Νίκος Παναγιώτου».

Το ανέκδοτο είναι μεγάλο γιατί έκαναν και ψηφοφορία για το θέμα αυτό, ενώ η κ. Μαρία Κεφαλά ψήφισε λευκό μπροστά στις επιφυλάξεις της ως προς το γεγονός ότι το δάσος αποτελεί κληροδότημα.

Ο δήμαρχος κ. Νίκος Χιωτάκης απάντησε με μία ατάκα από αυτές που συνήθως μένουν διαχρονικές, με θετικό ή αρνητικό τρόπο ο χρόνος θα δείξει. «Μα εμείς δεν θα παραβιάσουμε το κληροδότημα, θα περάσουμε από… κάτω του»! Με μετροπόντικα.

Η «Εθελοντική Πρωτοβουλία» και οι επισκέπτες του δάσους απαντούν.

Λαγούμια κάτω από το δάσος δεν θα περάσουν, το δάσος εκτός από κληροδότημα, έχει σύνορα, εναέριο χώρο, ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ.

Ο Δήμος Κηφισιάς που φώναζε για την καρέκλα στο Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. δεν πρόσφερε στο δάσος ποτέ μα ποτέ τίποτα. Οι εθελοντές μαζεύουν 22 χρόνια τα σκουπίδια από σπίτια της Κηφισιάς που συνορεύουν με το δάσος και από τη Λαϊκή στα Αλώνια της Κηφισιάς.

Τα νερά της βροχής μαζί με σκουπίδια που βγάζουν οι εθελοντές από τη λάσπη μπαίνουν στο δάσος συχνά μαζί με βρομερά μαύρα βοθρολύματα από πολυκατοικία κοντά στη μάντρα.

Όλα αυτά μαζί περνούν στη ρεματιά του δάσους δυτικά από το γήπεδο ποδοσφαίρου και ανατολικά του θεάτρου και στο πέρασμά τους διαβρώνουν το έδαφος, οι ρίζες των πεύκων μένουν στον αέρα και τα νερά καταλήγουν σε αμυγδαλεώνα όπου σχηματίζουν λίμνη 80 τ.μ.

Τα θέματα αυτά είναι γνωστά στο Ι.Γ.Ε. και η παρέμβασή του στο δήμο Κηφισιάς δεν είχε αποτέλεσμα.

Θέμα 2ο: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και… τα σώβρακα

Ψέματα και αλήθεια για το δημοσίευμα του ΕΠΑΛ Αναβρύτων και αντιδημάρχου του κ. Νίκου Πέππα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ της 11ης Φεβρουαρίου 2012. Μας έγραψαν για την κακή κατάσταση του σχολείου στην κεραμωτή στέγη, στους σοβάδες, στα νερά που στάζουν από το ταβάνι, στις πολικές θερμοκρασίες, στα ποντίκια, στις επαφές νερού και πίνακα ρεύματος κτλ.

Η κεραμοσκεπή με τον ξυλότυπο δεν θα πέσει σε κανέναν γιατί υπάρχει τσιμεντένια πλάκα. Σοβάδες όμως από την οροφή με τα νερά πέφτουν. Κεραμίδια στον κήπο ή το νερό με το ρεύμα είναι επικίνδυνα.

Πιστεύω ότι το θέμα είναι του (ΟΣΚ) Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για επισκευή ή μεταστέγαση του σχολείου εκτός δάσους.

Έγραψαν οι μαθητές ότι μπροστά από τα σχολεία διέρχονται αυτοκίνητα που συχνά αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, θέλουμε «σαμαράκια» ώστε να μην μπορούν να τρέχουν οι οδηγοί.

Απαντώ ότι οι οδηγοί με τ’ αυτοκίνητα που τρέχουν είναι οι καθηγητές των σχολείων σας, δεν υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα που μπαίνουν και σταθμεύουν στα σχολεία σας.

Γιατί το γράψατε αυτό;

Κατά τον κανονισμό του Ι.Γ.Ε. τα αυτοκίνητα σταθμεύουν μόνο έξω στον χώρο στάθμευσης.

Κατά τον τέως Πρόεδρο του Ι.Γ.Ε. κ. Μπέση, οι καθηγητές έφεραν χαρτιά από γιατρούς που πιστοποιούν ότι είναι ανάπηροι για να μπαίνουν με τ’ αυτοκίνητα μέσα στο δάσος.

Οι μαθητές γράφουν ότι το δάσος είναι ξέφραγο αμπέλι. Θέλουν προαύλιο και περίφραξη, που οι αυστηροί κανόνες του κληροδοτήματος δεν επιτρέπουν.

Η απάντηση είναι ότι προαύλιο υπάρχει στα σχολεία και μάλιστα πάντα με σκουπίδια εδώ και 35 χρόνια.

Οι εθελοντές 22 χρόνια μαζεύουν τόνους καρεκλοθρανίων, καλοριφέρ, τραπεζιών, βιβλίων κ.τ.λ. τα βγάζουν μαζί με φύλακες με αυτοκίνητο του ΙΓΕ στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και ο δήμος με φορτηγά και φορτωτή κάνει την αποκομιδή.

Τα σχολεία φιλοξενήθηκαν στο δάσος. Οι φιλοξενούμενοι αξιώνουν και περίφραξη;

Αυτό το απίστευτο ζήτησαν ο σύλλογος γονέων πριν δέκα χρόνια και ένας δημοτικός σύμβουλος εδώ και μερικά χρόνια και έγινε χαλασμός κόσμου.

Ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Κρητικός αναφέρει ότι ο δήμος πληρώνει 10.000 ευρώ το μήνα για τα τρία σχολεία των Αναβρύτων στο Ι.Γ.Ε.

Απάντηση: Είναι λάθος. Κατά το Ι.Γ.Ε. ο δήμος τούς χρωστάει 120.000.

Μετά μας γράφουν για τις βρύσες έξω από τα σχολεία.

Η απάντηση είναι ότι οι βρύσες δεν είναι για τα σκυλιά, όμως είναι και για τους επισκέπτες του δάσους. Μετά ο επικίνδυνος πίνακας ρεύματος στη φωτογραφία (1). Πως κατάντησε έτσι; Μόνος του;

Στην σελίδα 5 ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Πέππας τόνισε ότι το κτίριο ανήκει στο Ι.Γ.Ε. και πως ο δήμος είναι ενοικιαστής του κτιρίου. Όμως «όπως φαίνεται το Ι.Γ.Ε. δεν πρόκειται να δώσει χρήματα και έτσι προχωρήσαμε τις δικές μας ενέργειες».

Η απάντηση μου, είναι ότι παίζουν με τις λέξεις στον δήμο Αμαρουσίου. Δεν μας γράψατε με μεγάλα γράμματα πόσα ευρώ χρωστάτε στο Ι.Γ.Ε.

Στην ίδια σελίδα ο κ. Πέππας υπογράμμισε «τον αποκλεισμό δήμου από το Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. τη στιγμή που το μέλλον του δάσους Συγγρού μάς αφορά άμεσα. Να σημειωθεί ότι παρότι μας έχουν αποκλείσει εμείς συνεχίζουμε να στέλνουμε ως δήμος πυροσβεστικά μέσα στο δάσος ακόμη και αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι».

Τι; Δεν είσαστε υποχρεωμένοι;

Για την «Εθελοντική Πρωτοβουλία» ο Εθελοντισμός είναι πώρωση για προσφορά, για σας είναι ανταλλάγματα;

Οι εθελοντές με 22 χρόνια μεγάλης προσφοράς δεν έχουν καρέκλα στο Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. ούτε θα έχουν ούτε θέλουν να έχουν.

Το δάσος γιατί σας αφορά άμεσα; Δώστε και μη ζητάτε. Το δάσος δεν είναι κανενός Αμαρουσίου, ούτε των δήμων και κοινοτήτων, αφορά όλο τον κόσμο και όπως κάθε δάσος όλο τον πλανήτη γη.

Είναι επικίνδυνο να γράφουν οι δήμοι για τούνελ, περίφραξη σχολείων, σαμαράκια σε δρόμους του δάσους γιατί υπονομεύουν την ακεραιότητά του.

Τα αυτοκίνητα να μένουν έξω από το δάσος, είναι επικίνδυνα εκτός από τους μαθητές και για τους επισκέπτες, καθώς και αντιαισθητικά. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει παρουσιάσει έργο στη φύλαξη και με την Δημοτική Αστυνομία. Ο κ. Επ. Κατσιγιάννης έχει καταγράψει μεγάλη προσφορά στο δάσος, αναγνωρισμένη από όλους. Όμως με τη φλυαρία ο δήμος σας χαλάει την εικόνα του.

Κίνδυνος θάνατος για τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τα 325 συνεχώς πολλαπλασιαζόμενα μονοπάτια

10 μονοπάτια υπήρχαν στο Συγγρού το 1981. Σήμερα 30 χρόνια μετά, το δάσος έχει μετατραπεί σε ένα απίστευτο δίκτυο 325 μονοπατιών μήκους το κάθε ένα από 5 έως και άνω των300 μέτρωνκαι πλάτους από 0,40 έως2,50 μέτρακαι συνεχώς διαπλατούμενα.

Τα μονοπάτια αυτά συμπτυσσόμενα αποτελούν μια έκταση περισσότερη των τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου. Δεν έχουν ίχνος από χαμηλή βλάστηση (θάμνους) και χόρτου και στο πέρασμά τους υπάρχει καταστροφή και στην πανίδα.

Την τραγική αυτή κατάσταση δημιουργούν περιπατητές και ποδηλάτες με απίστευτες διαδρομές και ράμπες που κατασκευάζουν με ξύλα, καλοριφέρ, πόρτες, σκουπίδια, πέτρες και φερτό χώμα από περιοχές του δάσους.

Ο αναρτημένος κανονισμός του Ι.Γ.Ε. στην είσοδο του δάσους γράφει:

«Η χρήση ποδηλάτων θα γίνεται μόνο στους δρόμους και με χαμηλή ταχύτητα. Απαγορεύεται στα μονοπάτια».

Οι ποδηλάτες όμως απαιτητικά ανοίγουν νέα μονοπάτια, επιδεινώνουν την κατάσταση, αδιαφορούν για τη χλωρίδα και την πανίδα, μετατρέπουν το δάσος σε χώμα, και με μεγάλες ταχύτητες σακατεύουν τους επισκέπτες και τους στέλνουν στο ΚΑΤ, ενώ όποιος την γλιτώσει πάει από δάγκωμα σκύλου.

Η κοπή της πίτας μας στο δάσος

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας μας.

Θέματα της ημέρας ήταν:

● Η αναδρομή στην προσφορά 550 τακτικών εθελοντών που εργάστηκαν τα 22 χρόνια που πέρασαν.

● Η αξία του εθελοντισμού ως μοναδικό λειτούργημα και η ανάγκη για μύηση πολιτών σε εθελοντικές δράσεις.

● Η ανάγκη για φύλαξη όλο το χρόνο.

● Η ανάγκη για καλές συνεργασίες για το καλό του δάσους.

● Η ανάγκη για ένα νέο πυροφυλάκειο.

Ευχαριστούμε για τις προσφορές

Πρόσφεραν: Το φυτώριο Λαφιώτη στο Μαραθώνα πασάλους και 15 μικρά δέντρα. Από το Ι.Γ.Ε. ο κ. Μπάμπης Μερκούρης 15 φυτά. Η κ. Κέλη Τόσκα 50 ευρώ για υλικά και εργαλεία. Η οικογένεια Σουλτάτη 50 ευρώ για δέντρα και εργαλεία. Ο εθελοντής κ. Γιώργος Μπέρσος 3 δέντρα αξίας 30 ευρώ. Η κ. Σοφία Κουρεμέτη 7 δέντρα αξίας 70 ευρώ. Ο κ. Γιώργος Ζάρδας 20 ευρώ. Ο εθελοντής κ. Χρήστος Αλεξιάδης 20 ευρώ. Η κ. Ματίνα Ρογκάκου από τον Σύλλογο «Τα Ανάβρυτα» 50 ευρώ. Η οικογένεια Τζιβελοπούλου 50 €  για μπλούζες με στάμπα το σήμα μας. Ο Σύλλογος «Φίλοι του δάσους Συγγρού» ένα μεγάλο δέντρο Αριά αξίας 175 ευρώ. Το κατάστημα Goody’s Αμαρουσίου την μεγάλη πίτα αξίας 55 ευρώ.

Μετά την κοπή της πίτας οι εθελοντές ανανεώσαμε την εθελοντική μας πορεία για τα επόμενα 22 χρόνια με σύνθημα: Σεβασμός στο δάσος και στους κανόνες λειτουργίας του.

Μαρούσι 20 Απριλίου 2012

«Εθελοντική Πρωτοβουλία»

Υπεύθυνος Τάκης Μηλιός

One Comment on “Η Εθελοντική Πρωτοβουλία απαντά στα διάφορα δημοσιεύματα.

  1. Ως μαθητρια του ΕΠΑΛ Αναβρυτων ,θα ηθελα να σας πληροφορησω οτι το κτημα ειναι δωρισμενο στο κρατος για την λειτουργεια σχολειων και αλλων δραστηριοτητων !!!! Αυτη ειναι η απαντηση μου σε αυτο που ειπατε ,οτι ειμαστε φιλοξενουμενοι…..!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.