Στον αέρα οι φυσικοί σπόροι της χώρας μας, στον αέρα το DNA της ελληνικής φύσης.

Σαν κεραυνός πέφτει η είδηση πως με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαλύεται η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ), το «θησαυροφυλάκιο» των φυσικών μας σπόρων.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις μας όμως απαξίωσαν δραματικά τα αγροτικά ιδρύματα, υπαγόμενα στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που σκοπό έχουν την διάσωση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, φορείς που ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο απώλειας των τοπικών ποικιλιών και την πολύπλευρη αξία τους. Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) και τα άλλα ιδρύματα του ΕΘΙΑΓΕ έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο διασώζοντας φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας, που απειλούνταν από εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες. Αποστολή της Τράπεζας ήταν να προστατεύσει ό, τι γενετικό υλικό είχε διασωθεί.

images7

Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών είναι δημιούργημα της επιλογής των αγροτών και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον όπου καλλιεργούνται. Ορισμένες από αυτές, που είναι και αρκετά εμπορεύσιμες, είναι τα ρόδια Ερμιόνης, η κορινθιακή σταφίδα, τα φασόλια Πρεσπών, το τοματάκι Σαντορίνης, ο ξινόμαυρος οίνος της Νάουσας, οι επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής κ.λπ.

Με εξερευνητικές αποστολές για τον εντοπισμό και τη συλλογή ποικιλιών, η ΤΓΥ συγκέντρωσε πάνω από 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών, που διατηρεί από το 1981 στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η παγκοσμιοποίηση, σε συνεργασία με την κυβέρνηση βγάζουν στο σφυρί τους σπόρους διαλύοντας στην κυριολεξία την ΤΓΥ. Η τύχη της άγνωστη! Με την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο νομικών προσώπων με την σύσταση οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διαλύουν όλο το σύστημα διατήρησης των σπόρων! Η επιστημονική γνώση αλλά και οι χιλιάδες συλλογές φυτών, που δημιούργησε η Τράπεζα στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της, βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Μιλάμε πλέον για μεθοδευμένη εξαφάνιση των φυσικών σπόρων!

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε με ανησυχία πως η τακτική που ακολουθείται από τη Νέα Τάξη σκοπεύει πλέον να πλήξει καταλυτικά και την υγεία μας. Το ζήτημα της τροφής είναι κορυφαίας και ζωτικής σημασίας και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο ζήτημα.

Έχει να κάνει με την επιβίωση, και ειδικά για την Ελλάδα, έχει να κάνει με την αυτάρκεια μέσω της βιοποικιλότητας και την διατροφική ασφάλειά μας με φρέσκια, αγνή, φυσική τροφή.

images6

Με απλά λόγια λοιπόν, το κεφάλαιο των σπόρων είναι το τελικό και απόλυτα θεμελιώδες πεδίο αναμέτρησης, γιατί πάνω από όλα είναι ένα ιδεολογικό πεδίο, όπου θα πρέπει να χτυπηθεί μια για πάντα η αντίληψη ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ότι δηλαδή με το πρόσχημα της παραγωγής τροφής μπορούν να επιδοθούν κάποιοι στην καταστροφή του οικοσυστήματος και στην καταπίεση της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Με τον ίδιο τρόπο που μέσα σε μόλις 3-4 δεκαετίες οι φυσικές τροφές ξεχάστηκαν σχεδόν εντελώς και μπήκαν στο περιθώριο και οι άνθρωποι πλέον τρέφονται με επεξεργασμένες τροφές γεμάτες κάθε είδους δηλητήρια, με αντίστοιχο τρόπο προχωράει ραγδαία και η εξαφάνιση των φυσικών σπόρων.

Μέσα από την επιθετική και παραπλανητική δράση των εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν τώρα εξαπλωθεί σε πάνω από 25 χώρες, έναντι μόλις 3 χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή) μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Μετά το επιβαλλόμενο ψευδοχρέος είμαστε μπροστά στον κίνδυνο τελικής διατροφικής χειραγώγησης. Ήδη σαφώς το πρώτο βήμα άλωσης της τροφής μας έχει γίνει. Και αν όλα τα υπόλοιπα ξαναγίνονται, τα ψευδοχρέη για παράδειγμα διαγράφονται, η βιοποικιλότητα που θα χαθεί δεν επανέρχεται. Θα μιλάμε πλέον για πλήρη μετάλλαξη.

Οι δράσεις των ομάδων «ΗΛΕΣΙΟΝ» και «ΒΙΟΖΩ» επιδιώκουν να αφυπνίσουν όλο και περισσότερο κόσμο ως προς το φλέγον ζήτημα. Αφορά τον κάθε ένα από μας, δεν υπάρχει πια περιθώριο απραξίας.

«Αγαπώ την ευθύνη. Εγώ μοναχός μου, έχω χρέος να σώσω τη γη. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω!» (Ν. Καζαντζάκης).

Άννα-Μαρία Κάλφα

2 Comments on “Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

  1. Aυτά που γράφεται είναι απαράδεκτα δεν προκύπτει απο πουθενά συνχώνευση=διάλυση είναι δικό σας συμπέρασμα

  2. Απαράδεκτο, δηλ. καταστροφή των πάντων ; !……τι μυαλά έχουν οι δήθεν υπεύθυνοι…….πως θα προστατευθεί το μέλλων μας…..οικονομία είναι αυτή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.