Ζητείται αποτελεσματική πυροπροστασία

Αποτελεσματική πυροπροστασία εν όψει του ιδιαιτέρως ζεστού επερχομένου θέρους ζητείται με επιστολή των ΦΔΣ από τον Υπουργό Γεωργίας κ. Ε. Μπασιάκο και το αρμόδιο για την διαχείριση του Κληροδοτήματος Συγγρού, Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Με την επιστολή, που απεστάλη στον κ. Υπουργό Γεωργίας την 9η Φεβρουαρίου 2007, ζητείται να προσληφθούν εγκαίρως οι θερινοί πυροφύλακεςνα δοκιμασθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί από την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να καταρτισθεί και να δοκιμασθεί σχέδιο δράσεως σε περίπτωση πυρκαϊάς, να τηρηθούν οι ώρες επισκέψεως του Δάσους και να υπάρξει συστηματική φύλαξη βάσει κανονισμού λειτουργίας.

Η πρωτοβουλία αυτή εκρίθη αναγκαία λόγω προηγουμένων αρνητικών εμπειριών, με αποκορύφωμα την 10η Ιουλίου πέρυσι, όταν εκάησαν πάνω από τριάντα στρέμματα δάσους στην ανατολική, προ 25ετίας καμμένη και αναδασωμένη περιοχή. Τότε, στις 10 Ιουλίου 2006 (δηλαδή, στην μέση του περυσινού καλοκαιριού) οι τακτικοί θερινοί πυροφύλακες δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία, ενώ κατά την κατάσβεση οι πυροσβεστικοί κρουνοί λειτούργησαν πλημμελώς, άνοιξαν μόνον δύο από τις τέσσερις πυροπροστατευτικές πύλες του δάσους, και κατεδαφίσθηκε αναιτίως τμήμα του μανδροτοίχου της Ευκαλύπτων από άγνωστο ιδιώτη χωρίς σχετικό αίτημα ή οδηγίες ούτε από το ΙΓΕ ούτε από την Πυροσβεστική.

Κατόπιν των ανωτέρω και εν όψει ιδιαιτέρως θερμού κι επικινδύνου θέρους, απεστάλη από τους ΦΔΣ προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Μπασιάκο, και το ΙΓΕ η ακόλουθη επιστολή:

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2007

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επειδή το φετινό θέρος αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και ξηρό, άρα ιδιαίτερα επικίνδυνο από πλευράς πυρκαϊών, γι’ αυτό ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να ληφθούν τα εξής πυροπροστατευτικά για το Δάσος Συγγρού μέτρα:

1. Να αναλάβουν οι θερινοί πυροφύλακες υπηρεσία πριν από την έναρξη της πυροπροστατευτικής περιόδου. Τα 2005 και 2006 οι πυροφύλακες είχαν αναλάβει την 1η Αυγούστου και 12η Ιουλίου αντιστοίχως, δυό-τρεις μέρες αφού οι εμπρηστές είχαν επιτελέσει το έργο τους, στις 29 Ιουλίου και 10 Ιουλίου αντιστοίχως.
2. Να δοκιμάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με άδεια του ΙΓΕ την λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών. Στην περυσινή καταστροφική πυρκαϊά της 10ης Ιουλίου το υδροδοτικό δίκτυο στο Δάσος Συγγρού (τρεις κρουνοί) κατά δήλωσιν της ιδίας της Πυροσβεστικής λειτούργησε πλημμελώς.
3. Να καταρτίσει και να δοκιμάσει το ΙΓΕ σχέδιο δράσης σε περίπτωση πυρκαϊάς ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των εν ωρα πυρκαϊάς κλειστών πυροπροστατευτικών πυλών, ή του μανδροτοίχου που κατεδαφίζεται αναιτίως και ανεξηγήτως από αγνώστους τρίτους.
4. Να επανεπιβληθεί η τήρηση των ωρών επισκέψεως του Δάσους, με κλείσιμο όλων των εισόδων του μετά το πέρας αυτών.
5. Τέλος, να υπάρξει γενικότερη φύλαξη του Δάσους με φυσική παρουσία φυλάκων και τήρηση κανονισμού λειτουργίας από τους επισκέπτες.

Στα πλαίσια της αμοιβαίως καλής διαθέσεως μεταξύ μας, θα παρακαλούσαμε να μάς ενημερώσετε για την άποψη και τις ενέργειές σας επί των παραπάνω.
Η ως άνω επιστολή κατετέθη στο γραφείο του Υπουργού την 9η Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.