Το Κτήμα Καρέλλα ευρίσκεται ανατολικώς του Δάσους Συγγρού, του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια. Μεταξύ των δύο διέρχεται ο οδός Ευκαλύπτων. Το μη δασικό μέρος του Κτήματος Καρέλλα ανήκει στον Δήμο Αμαρουσίου. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Κτήμα Καρέλλα είναι μία έκταση, ανατολικώς του Δάσους Συγγρού, αποτελούμενη από 128 στρέμματα, κάποτε κατάφυτα με δασικά και άλλα δέντρα.

Το 2002, εκατό στρέμματα του Κτήματος Καρέλλα απαλλοτριώθηκαν από τον Δήμο Αμαρουσίου, με σκοπό την ανάπτυξη εκεί εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αλλά στην πραγματικότητα, την κατασκευή θεματικού πάρκου ύψους προϋπολογισμού 40-90 εκ. Ευρώ (μέχρι 30 δισ. δρχ.).

Τα περί θεματικού πάρκου σχέδια του Δήμου ανεστάλησαν το 2003 με ασφαλιστικά μέτρα φορέων και κατοίκων. Μερικές ημέρες μετά, το κεντρικό τμήμα του κτήματος κάηκε.

Το 2004 η καμμένη περιοχή χρησιμοποιήθηκε παρανόμως ως χωματερή και χώρος επεξεργασίας μπάζων για τα έργα “ανάπλασης” του κέντρου του Αμαρουσίου. Και αυτή η χρήση σταμάτησε με ασφαλιστικά μέτρα.

Προ των εκλογών 2006, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεσμεύθηκαν να μετατρέψουν το Κτήμα Καρέλλα σε δασικό χώρο πρασίνου με ήπιες χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης για τους κατοίκους της πόλης.

Έναν χρόνο αργότερα, επί του θέματος τηρείται σιγή ιχθύος.

Στις 23 Οκτωβρίου 2007, οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού απέστειλαν στον Δήμαρχο Αμαρουσίου την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πατούλη,

Επειδή από της αναλήψεως των καθηκόντων σας ελάχιστα έχομε ακούσει για το μέλλον του Κτήματος Καρέλλα, θα θέλαμε διά της παρούσης, πρώτον, να σας ενημερώσομε για την παρούσα κατάσταση του Κτήματος και δεύτερον, να σας θέσομε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα σχέδιά σας για το κτήμα.

Έτσι, αρχίζοντας με την ενημέρωση, σάς πληροφορούμε ότι σήμερα,

(α) παραμένουν ακόμα στο Κτήμα Καρέλλα τα μπάζα των παρανόμων εργασιών του 2004, τα οποία σύμφωνα με την υπ.αρ. 1606/05 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών θα έπρεπε να είχαν προ πολλού απομακρυνθεί,

(β) παραμένει μερικώς μπαζωμένη η ρεματιά που διασχίζει το κτήμα,

(γ) διανοίγονται αυτοσχέδιοι διαμπερείς δρόμοι δημιουργώντας τετελεσμένα για οικοπεδοποίηση, και,

(δ) λόγω της εγκατάλειψης ενθαρρύνονται ασυνείδητοι να υποβαθμίζουν τον χώρο με σκουπίδια και άλλα παρόμοια.

Σε χρηματοοικονομικό και νομικό επίπεδο,

(α) δεν πληρώνονται οι δόσεις του δανείου που έλαβε ο Δήμος από την Εθνική Τράπεζα το 2003 με υποθήκη το Κτήμα Καρέλλα,

(β) παρά το ότι χάρις σε δική σας ασφυκτική πολιτική πίεση (ΑΜΑΡΥΣΙΑ, 20/2/07) το κτήμα δεν εκπλειστηριάσθηκε, ο κίνδυνος πλειστηριασμού παραμένει όσον οι δόσεις δεν πληρώνονται,

(γ) το Σ.τ.Ε. (απόφ. 2092/05) έχει δεχθεί την αίτηση ακυρώσεως του πλειστηριασμού ένδεκα στρεμμάτων, την οποίαν υπέβαλε η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτης των,

(δ) παραμένει εν ισχύι το σχέδιο δημιουργίας στο Κτήμα Καρέλλα θεματικού πάρκου 1.000.000 επισκεπτών ετησίως,

(ε) παραμένει εν ισχύι η απόφαση δημιουργίας εκεί γηπέδου διαστάσεων 120Χ80, για το οποίον μάλιστα η απελθούσα Δημοτική Αρχή έχει εκδώσει και εντολή διαμορφώσεως του χώρου (ΕΡΜΗΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, 5/2006).
Ταυτοχρόνως ο πρώην Δήμαρχος, κ. Π. Τζανίκος, δηλώνει ότι το Κτήμα Καρέλλα «πρέπει να αποτελέσει την επόμενη “μεγάλη ιδέα” του Αμαρουσίου» με οδηγό το… μοντέλλο του “Mall”. (ΑΜΑΡΥΣΙΑ, 11/7/07)

Επειδή τα ανωτέρω εμπνέουν ανησυχίες γύρω από την τύχη της δημοτικής αυτής ιδιοκτησίας, παρακαλούμε θερμώς να μάς πληροφορήσετε,

1. Εάν εμμένετε στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Τζανίκου περί δημιουργίας στο Κτήμα Καρέλλα θεματικού πάρκου, τα οποία σταμάτησαν με την υπ.αρ. 5287/15-7-03 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

2. Πώς θα διατηρήσετε ως Δήμος την κυριότητα του Κτήματος Καρέλλα, όταν το προς την ΕΤΕ δάνειο με υποθήκη το κτήμα αυτό δεν εξυπηρετείται.

3. Πώς έχετε αντιμετωπίσει ή σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την ακύρωση από το Σ.τ.Ε. της αποφάσεως απαλλοτριώσεως των 11 στρεμμάτων του κτήματος (απόφαση 2092/05).

4. Εάν εμμένετε στην δημιουργία γηπέδου 120Χ80 την οποίαν είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

5. Πότε θα απομακρύνετε από το Κτήμα Καρέλλα τα αδρανή υλικά, κλπ., που ερρίφθησαν εκεί παρανόμως το 2004 (βλ. απόφαση 1606/05 Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).

6. Πότε θα αναδασώσετε τις καμμένες το 2003 περιοχές.

7. Τι ενέργειες έχετε κάνει για να δημιουργήσετε στο Κτήμα Καρέλλα έναν πρωτευόντως δασικό χώρο πρασίνου με ήπιες αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις για τους κατοίκους της πόλης, όπως προεκλογικώς δεσμευθήκατε.

8. Πώς σκοπεύετε να κατοχυρώσετε το πράσινο του Κτήματος Καρέλλα από ενδεχόμενα «αξιοποιητικά» σχέδια διαδόχων σας.

Προσβλέποντας στην απάντησή σας, παραμένομε στην διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε διευκρινίσεως.

Με εκτίμηση

Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμμία απάντηση από τον Δήμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.