Ενδιαφέρων δημόσιος διάλογος περί χρήσεων του Κληροδοτήματος Συγγρού

Μέσα από έναν άκρως ενδιαφέροντα διάλογο Φίλων Δάσους Συγγρού και Δήμου Αμαρουσίου φωτίσθηκαν ορισμένες πάγιες αντιλήψεις κύκλων του Αμαρουσίου και όχι μόνον γύρω από την χρήση του Δάσους Συγγρού. Κεντρικό τους σημείο ο πλήρης παραμερισμός του Κληροδοτήματος Συγγρού και η πλήρης αγνόηση του σκοπού της διαθέτιδος.Τα κύρια σημεία του διαλόγου:Λέγει ο Δήμος: Το Δάσος Συγγρού πρέπει […] να αποτελεί χώρο περιπάτου αλλά και διοργάνωσης εκδηλώσεων που προσελκύουν τους πολίτες στο Δάσος. Μόνον έτσι θα προστατευτεί αποτελεσματικά από όσους τον επιβουλεύονται, ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της βόρειας Αττικής.

Λένε οι ΦΔΣ : Το Δάσος Συγγρού αποτελεί χώρο γεωργικής και κηπουρικής εκπαίδευσης όπως όρισε η διαθέτις του, και όπως μπορούμε κι εμείς να το απολαμβάνουμε. Μόνον παραμένοντας έτσι θα προστατευθεί αποτελεσματικά από το business της μαζικής αναψυχής που το επιβουλεύεται.

Λέγει ο Δήμος: Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των πολιτών του Αμαρουσίου να έχουν διαρκή πρόσβαση στο Δάσος Συγγρού.

Λένε οι ΦΔΣ: Στο Δάσος έχομε πρόσβαση όλοι. Εδώ και χρόνια. Απλώς οφείλομε να σεβόμεθα τους όρους εύρυθμης λειτουργίας του Κληροδοτήματος και ασφαλείας του Δάσους που θέτει – και οφείλει να θέτει – το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, που το διαχειρίζεται.

Λέγει ο Δήμος: Το Δάσος Συγγρού ανήκει σε όλους.

Λένε οι ΦΔΣ: Πράγματι το Δάσος Συγγρού ανήκει σε όλους, αλλά υπό τους όρους που ορίζει το Σύνταγμα, δηλ. για να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον σκοπό της διαθέτιδος ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, όχι για να κάνει εκεί ο καθένας ό,τι θέλει. 

Λέγει ο Δήμος: Είμαστε ευαισθητοποιημένοι, και ως δήμος το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Λένε οι ΦΔΣ: Πράγματι ο Δήμος Αμαρουσίου συνεισφέρει στην πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού – ως οφείλει και εκ της επιχορηγούμενης συμμετοχής του στον ΣΠΑΠ – με πυροσβεστικά οχήματα και φύλακες που δεν έχει – κακώς – το ΙΓΕ. Ταυτοχρόνως όμως επί δεκαετίες διεκδικεί πολύτιμη περιουσία του Κληροδοτήματος και παράνομες εντός του χρήσεις. Ευαισθητοποίηση με τέτοιου είδους ανταλλάγματα δεν πείθει.

Διαβάστε τις επιστολές από την ηλεκτρονική ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ιδιαίτερα την τελευταία όπου παρουσιάζεται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η προβληματική σχέση Δήμου Αμαρουσίου και Κληροδοτήματος Συγγρού:Λαϊκοπανηγύρεις στο Δάσος Συγγρού, Επιστολή Φίλων Δάσους Συγγρού, Ελευθεροτυπία, 22/6/07Απάντηση Δήμου Αμαρουσίου, Ελευθεροτυπία, 30/6/07

Για το Δασόκτημα Συγγρού, Ανταπάντηση Φίλων Δάσους Συγγρού, Ελευθεροτυπία, 10/7/07

Το Δάσος Συγγρού, Δεύτερη απάντηση Δήμου Αμαρουσίου, Ελευθεροτυπία, 23/7/07

Δασόκτημα Συγγρού, Δεύτερη ανταπάντηση Φίλων Δάσους Συγγρού, Ελευθεροτυπία, 20/8/07

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.