Εμείς και το Δάσος

 

Ως κάτοικοι της πρωτεύουσας, της όμορφης Αθήνας, η οποία ωστόσο σπάει τα αρνητικά ρεκόρ πρασίνου το ένα μετά το άλλο, έχουμε απόλυτη ανάγκη να δραπετεύουμε πότε πότε, να βρίσκουμε καταφύγιο στη φύση, να αναπνέουμε καθαρό αέρα έστω και για λίγο.

Το Δάσος Συγγρού, ένας μικρός παράδεισος μέσα στο λεκανοπέδιο, μια όαση οξυγόνου και γαλήνης, μας προσφέρει όλα τα παραπάνω στο μέγιστο βαθμό. Το μοναδικό κομμάτι Αττικού δάσους που έχει απομείνει στην πόλη, είναι έτοιμο να καλωσορίσει κάθε εποχή, σε όλες του τις εκφάνσεις, κάθε λογής επισκέπτη. Υποχρέωση όλων μας ο σεβασμός απέναντί του και η προστασία του έναντι οποιασδήποτε μορφής φθοράς.

Αυτό είναι και το κύριο μέλημα των Φίλων του Δάσους Συγγρού. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά καιρούς προκύπτουν διαφόρων ειδών προβλήματα, λόγω της απρόσεκτης παρουσίας όλων μας στο Κτήμα. Στους επισκέπτες, συγκαταλέγονται οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων, οι μαθητές των Σχολών του ΙΓΕ, των Σχολών ΕΠΑΛ, αθλητές και ποδηλάτες, ζωόφιλοι, παιδιά, ηλικιωμένοι καθώς και οδηγοί αυτοκινήτων. Ειδικά με την τελευταία ομάδα προκύπτει ένα αδικαιολόγητο πρόβλημα. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης (σε δύο προβλεπόμενους χώρους) και μάλιστα σε ελάχιστη απόσταση περπατήματος από τον τελικό προορισμό του καθενός, παρατηρείται μεγάλος αριθμός σταθμευμένων οχημάτων εντός των μονοπατιών του Δάσους. Φυσικό αποτέλεσμα η καταπάτηση σημείων πλούσιας βλάστησης.

Εξαιτίας της λειτουργίας του Σχολείου Αναβρύτων και των Σχολών του ΙΓΕ εντός του Κτήματος, καθημερινά δέχεται δεκάδες μαθητές. Παρά τον επαρκή αριθμό κάδων απορριμμάτων δίπλα στα Σχολεία,  τα σκουπίδια δυστυχώς κλέβουν κάτι από την ομορφιά του τοπίου. Επιδιώκεται συνεχώς η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, ωστόσο το θέμα αυτό δεν έχει λυθεί. Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού έχουν προσφύγει στη βοήθεια της Διεύθυνσης και των Καθηγητών των Σχολείων, οι οποίοι έκανα συστάσεις. Όμως παιδιά και γονείς διαφώνησαν, ίσως επειδή πιστεύουν ότι υπάρχουν ειδικοί εντεταλμένοι για τον καθαρισμό του Δάσους. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και λόγω της παρουσίας των περιοίκων. Αθλητές, ποδηλάτες, περιπατητές (ηλικιωμένοι και παιδιά), ενίοτε διογκώνουν το εν λόγω πρόβλημα.

Έκδηλη είναι η επιθυμία ηλικιωμένων φυσιολατρών για περισσότερα παγκάκια, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό. Θα δημιουργούσε ακόμη πιο πολλά σκουπίδια. Πάντοτε γύρω από τα παγκάκια παρατηρείται μεγάλος αριθμός σκουπιδιών. Πράγματι θα ήταν ωραίο για όσους χρειάζονται να ξεκουραστούν, αλλά όχι για να πίνουν ορισμένοι τον καφέ τους και να πετούν εκεί τα μπουκάλια τους.

Κίνδυνο για τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους αποτελούν οι “απρόσεκτοι” ποδηλάτες. Μέσα σε 30 χρόνια, τα 10 μονοπάτια που υπήρχαν στο Δάσος, αυξήθηκαν σε περίπου 325, παρ’ ότι απαγορεύεται η διέλευση ποδηλατών από αυτά. Κάθε ημέρα με την επιλογή από ορισμένους νέων διαδρομών, τα μονοπάτια πολλαπλασιάζονται, καταστρέφοντας χώρους υγιούς βλάστησης. Ο αναρτημένος κανονισμός του ΙΓΕ στην είσοδο του Δάσους είναι σαφής. Γράφει το εξής:

«Η χρήση ποδηλάτων θα γίνεται μόνο στους δρόμους και με χαμηλή ταχύτητα. Απαγορεύεται στα μονοπάτια.»

Επιπρόσθετα ένα κομβικό σημείο στο πλαίσιο των επισκέψεών μας στο Δάσος, είναι τα συμπαθή τετράποδα. Πολλοί ζωόφιλοι των γύρω περιοχών επιλέγουν το Δασόκτημα για τη βόλτα τους με το κατοικίδιο τους.

Η παρουσία τους ομορφαίνει το χώρο, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες για την αρμονική συνύπαρξη όλων. Απαραίτητη είναι η χρήση λουριών και ο έλεγχος των ζώων, ώστε να αποφεύγεται ενδεχόμενη επίθεση σε κάποιο παιδί, ενήλικα, ή και κάποιο μικρότερο ζώο. Επιπλέον, οι ζωόφιλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί με τις ακαθαρσίες των μικρών τους φίλων. Ιδανικό θα ήταν να τα μάζευαν αμέσως, αλλά ακόμα κι αν δε γίνεται αυτό, τουλάχιστον επιβάλλεται να μην κάνουν τη φυσική τους ανάγκη στα μονοπάτια, όπου κυκλοφορεί ο κόσμος. Δίπλα στα φυτά είναι στην ανάγκη μια μικρή λύση.

Άλλωστε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα κατοικίδια μπορούν να πηγαίνουν παντού! Οι ιδιοκτήτες, όμως, καλούνται να μην ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους, αφού απαγορεύεται η ρύπανση.

Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού ανάμεσα σε όλες τις άλλες επιδιώξεις τους προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι του Κληροδοτήματος, επιδιώκουν τη λύση των παραπάνω θεμάτων. Σε συνεργασία με την Εθελοντική Πρωτοβουλία και την πολύτιμη συνεισφορά πολιτών, ενισχύουν την προστασία του Δάσους με κάθε δυνατό τρόπο καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η φύλαξή του σε ώρες υψηλής επικινδυνότητας, η προσπάθεια λήψης αντιπυρικών μέτρων, ο καθαρισμός του Δάσους ανά συχνά χρονικά διαστήματα (κυρίως φθινόπωρο και άνοιξη), η αποκομιδή ξερών χόρτων και σκουπιδιών, η φύτευση και το πότισμα των δέντρων, είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες του συλλόγου.

Η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός προς το περιβάλλον, μπορούν να καταφέρουν “θαύματα”. Είναι στο χέρι μας η προστασία του Δάσους, είναι ευλογία τα αγαθά που μας προσφέρει, είναι υποχρέωσή μας η ανταπόδοσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.