Το Σάββατο 12 Απριλίου το Κέντρο Αμαρουσίου γέμισε πνοή…

Στη συμβολή των πεζοδρόμων Ερμού και Διονύσου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, υπό την παρουσία πλήθους κόσμου, παρέδωσε σε εορταστική ατμόσφαιρα το έργο βιοκλιματικής ανάπτυξης του Κέντρου Αμαρουσίου και έδωσε το σύνθημα για λειτουργική αξιοποίησή του από κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες της πόλης.

Η επιδίωξη των εργασιών τόσων μηνών, ήταν η ριζική αλλαγή της εικόνας του Εμπορικού Κέντρου της πόλης και η τόνωση της αγοράς της. Ο κ. Πατούλης τόνισε πως το υψηλής αισθητικής αυτό έργο έρχεται – εκτός των άλλων – να δώσει λύση στην πολυετή «δίψα» των επαγγελματιών της πόλης. Πάνω μάλιστα στην αρχή της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε όλους να σεβαστούν, να διαφυλάξουν και να αξιοποιήσουν τη δημοτική αυτή περιουσία.

Η Φιλανθρωπική Ορχήστρα του Δήμου, πολλοί καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα πλαισίωσαν την εκδήλωση. Παρόντες στην τελετή της παράδοσης της βιοκλιματικής ανάπλασης του Κέντρου ήταν, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια Αττικής, υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αμαρουσίου, υποψήφιοι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Πολλά ερωτήματα ωστόσο μένουν αναπάντητα. Η Ιστορική Πλατεία Αγίας Λαύρας εξαιρέθηκε προς το παρόν απ’ τον εορτασμό. Όλο αυτό το διάστημα έχουν εκφραστεί οι ανησυχίες πολιτών, συλλόγων και φορέων, σχετικά με την Πλατεία. Συγκεκριμένα για το πράσινο που χάνεται, τα αιωνόβια δέντρα που πλήττονται λόγω της ανάπλασης. Περνώντας κανείς έξω από το εργοτάξιο μπορεί να παρατηρήσει τα γερμένα δέντρα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα:

Τι ακριβώς θυσιάζει η πόλη μας στο όνομα της βιοκλιματικής ανάπλασης;

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ» που ασχολείται εξ’ αρχής ενδελεχώς με το θέμα, επισημαίνει τα ανησυχητικά αποτελέσματα των μέχρι τώρα εργασιών:

«Η νέα μελέτη (Τεχνική Έκθεση Εργασιών),  που  εκπονήθηκε από  την Περιφέρεια Αττικής τον Οκτώβριο του 2013  προέβλεψε την κοπή – εκρίζωση 8 μεγάλων αιωνόβιων δένδρων (πεύκων) και τη στήριξη άλλων 9, με 2-3  αντηρίδες (πατερίτσες) στο καθένα. Τα  πεύκα αυτά βέβαια δεν επιτελούσαν ρόλο απλώς  διακοσμητικό, όπως υποστηρίχθηκε από την πλευρά των υπευθύνων για τα έργα του Δήμου μας. Αποτελούσαν οργανισμούς  με λειτουργίες ευεργετικές για την υγεία των κατοίκων της πόλης μας (οξυγόνο, σκιά, απορρόφηση άνθρακα, απορρόφηση ρύπων της ατμόσφαιρας και σωματιδίων).  Και , στο όνομα μιας «ανάπλασης» αποκαλούμενης «βιοκλιματικής»,  τα  κατέστρεψαν, ως γνωστόν,  οι παράνομες χωματουργικές εργασίες του εργολάβου.  Οι λόγοι της κατάρρευσής τους  όμως δεν αναφέρονται στην Τεχνική Έκθεση Εργασιών. Όπως δεν αναφέρονται και οι λόγοι αποξήλωσης της υπόλοιπης  βλάστησης, οι λόγοι δηλαδή της καταστροφής των παρτεριών της πλατείας.»

Μένει να δούμε τι μπορεί έστω και τώρα να περισωθεί. Κανείς δεν καταδικάζει τις προσπάθειες για μια ομορφότερη και πιο λειτουργική πόλη. Το στοίχημα είναι να μη μετράμε απώλειες της φυσικής κληρονομιάς μας.

Άννα-Μαρία Κάλφα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.