Δεκτά και δεύτερα ασφαλιστικά μέτρα για το Κτήμα Καρέλλα

Κτήμα Καρέλλα μία εβδομάδα μετά την δίκη: Σκουπίδια και όγκοι μπάζων. Στο δικαστήριο ο Δήμος είχε ισχυρισθεί ότι το Κτήμα είχε επανέλθει στην προτέρα του κατάσταση! Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

Δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έγινε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των Φίλων του Δάσους Συγγρού και επτά πολιτών εναντίον του Δήμου, της Κοινοπραξίας Ανάπλασης Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου και της εταιρείας “Κ. Μεσάϊκος ΑΤΕΒΕ” για την παράνομη χρήση του Κτήματος Καρέλλα ως εργοταξίου και χώρου εναποθέσεως και επεξεργασίας μπάζων. Το δικαστήριο υποχρεώνει τον Δήμο να απαγορεύσει και τους εργολάβους να παύσουν να χρησιμοποιούν χώρους του κτήματος ως εργοτάξιο και να αποκομίσουν τα αδρανή υλικά κατά τρόπον μη προξενούντα εκπομπή σωματιδίων και μη βλάπτοντα τα υπάρχοντα δέντρα.
Τα ασφαλιστικά μέτρα κατετέθησαν στις αρχές Αυγούστου 2004. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Περιφέρεια, Νομαρχία, Υπ. Εσωτερικών, Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Συνήγορο του Πολίτη, Αστυνομικό Τμήμα, ΥΠΕΧΩΔΕ), με μόνους κινηθέντες τους Ειδικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι κατόπιν αυτοψίας επέβαλαν στον Δήμο Αμαρουσίου πρόστιμο 15.000 Ευρώ. Στο δικαστήριο, την 22α Νοεμβρίου 2004, υπέρ των αιτούντων παρενέβησαν 22 ακόμη πολίτες, ο Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρουσίου και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της Νέας Λέσβου.
Μερικές ημέρες πριν από την εκδίκαση, σε μία προσπάθεια να εμφανισθεί ο χώρος ως αποκατασταθείς, μέρος των μπάζων απεμακρύνθη, ενώ άλλο μέρος τους απλώθηκε σε ρεματιά που διασχίζει το κτήμα από βορρά προς νότον. Ενώπιον του δικαστηρίου οι συνήγοροι του Δήμου και της “Μεσάϊκος ΑΒΕΕ” ισχυρίσθηκαν ότι το κτήμα είχε πλήρως αποκατασταθεί και απέδωσαν τις παρανομίες στην Κοινοπραξία Ανάπλασης Κέντρου Αμαρουσίου η οποία απουσίαζε και δικάσθηκε ερήμην. Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού αντέκρουσαν τα ανωτέρω με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό (η ένθετη φωτογραφία έχει ληφθεί δύο μέρες μετά την δίκη, για πρόσθετες φωτογραφίες πατήστε εδώ).
Σήμερα το κέντρο του Κτήματος Καρέλλα (όπου το 2003 είχε εκδηλωθεί πυρκαϊά) παραμένει επιστρωμένο με αδρανή υλικά. Μπαζωμένη παραμένει και η ρεματιά. Στους χώρους αυτούς αποκλείεται εντελώς η φυσική αναγέννηση του πρασίνου. Στο κτήμα παραμένουν και τα σκουπίδια – άλλη μία απόδειξη της συστηματικής αδιαφορίας του Δήμου.
Όταν προ διετίας το Κτήμα Καρέλλα απαλλοτριώθηκε, ήταν γεμάτο δένδρα: 215 μικρά και 78 μεγάλα πεύκα, 261 εληές, 132 κυπαρίσσια, 101 φυστικιές, 32 φοίνικες, 28 βελανιδιές, κ.ά. Σήμερα μέγα μέρος του έχει μετατραπεί σε αλάνα έτοιμη προς ανοικοδόμηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Δήμου στην δικαστική εντολή, η οποία – εφ’ όσον εκτελεσθεί – θα συμβάλλει στην επαναφορά του κτήματος στην προτέρα του κατάσταση.
Με τεράστια πρόσοψη στο Δάσος Συγγρού, το Κτήμα Καρέλλα είναι το καλύτερο “οικόπεδο” της περιοχής. Ο Δήμος Αμαρουσίου σχεδιάζει εκεί θεματικό πάρκο 1.000.000 επισκεπτών ετησίως, σχέδιο που έχει προσωρινώς ανασταλεί με ασφαλιστικά μέτρα κατοίκων. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί αγωγή που θα εκδικασθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αφ’ ότου απαλλοτριώθηκε από τον Δήμο, το Κτήμα συνεχώς υποβαθμίζεται. Εν αρχή ήσαν τα σκουπίδια (“εν δυνάμει χωματερή” το είχε αποκαλέσει ο τότε Αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος κ. Φούρλας), κατόπιν η φωτιά του Ιουλίου 2003, και τέλος η χρήση του το 2004 ως εργοταξίου και χώρου εναποθέσεως και επεξεργασίας μπάζων.
Τα – εξόχως αμφιλεγόμενα – έργα στο κέντρο του Αμαρουσίου εστοίχισαν 13,5 εκ. Ευρ. και μετέτρεψαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως σε κακής ποιότητος λιθόστρωτα προξενήσαντα πλήθος προβλημάτων σε πεζούς και εποχουμένους. Παράπλευρη απώλεια των έργων αυτών ήταν και η παράνομη διάθεση του Κτήματος Καρέλλα για την απόθεση και επεξεργασία μπάζων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.