Δασολόγος εναντίον δάσους;

Η Βίλλα Συγγρού: Σύμφωνα με τον κ. Μπέση δεν μπορούσε να επισκευασθεί λόγω της ενστάσεως των ΦΔΣ. Σήμερα η μελέτη αποκαταστάσεώς της έχει ήδη εγκριθεί και επίκειται η έναρξη των εργασιών.

 

 

 

 

Ανεξήγητη αντιδασική θέση του Προέδρου του ΙΓΕ, κ. Μπέση, διαψεύδεται από τα γεγονότα και τον εκθέτει γεννώντας ερωτηματικά για την πολιτική του.
Πρόκειται για γραπτό αίτημα (15/2/06) του κ. Μπέση προς τους Φίλους του Δάσους Συγγρού να ανακληθεί ένσταση υπέρ του πλήρους χαρακτηρισμού του δασοκτήματος Συγγρού ως δασικού, επειδή – υποτίθεται – λόγω της ενστάσεως αυτής δεν θα μπορούσαν να επισκευασθούν ο Αγ. Ανδρέας, η Βίλλα και ο μανδρότοιχος της Ευκαλύπτων.
Σήμερα, 9 μήνες αργότερα, η μάνδρα έχει επισκευασθεί, ο Αγ. Ανδρέας όπου νάναι τελειώνει και η Βίλλα, με εγκεκριμένη την μελέτη της, πρόκειται σε λίγο να αρχίσει.
Τι είδους πολιτική εφαρμόζει ο κ. Μπέσης στο Κληροδότημα Συγγρού και γιατί μία ένσταση υπέρ του Δάσους ενοχλεί τόσο;

Το ιστορικό

Η υπόθεση ανάγεται στο 2003, όταν το Δασαρχείο Πεντέλης χαρακτήριζε με Πράξη Χαρακτηρισμού ως αγροτικά 271 στρέμματα του Δασοκτήματος Συγγρού στο νότιο μέρος του και επί της Λ. Κηφισίας.

Εναντίον της Πράξεως αυτής υπεβλήθησαν τότε δύο ενστάσεις. Η πρώτη, από τους Φίλους του ΔΣ, ζητούσε να χαρακτηρισθεί ολόκληρο το δασόκτημα ως δασικό για να προστατευθεί αποτελεσματικότερα από ενδεχόμενη ανοικοδόμηση. Η δεύτερη, από το ΙΓΕ, ζητούσε να αποχαρακτηρισθούν 20 ακόμη στρέμματα, τα 16 εξ αυτών απέναντι από το Κτήμα Καρέλλα, όπου τότε ο Δήμος Αμαρουσίου σχεδίαζε την κατασκευή θεματικού πάρκου 1,5 εκ. επισκεπτών.

Σχεδιάγραμμα της Πράξης χαρακτηρισμού του 2003. Οι κίτρινες περιοχές είναι οι χαρακτηρισμένες ως αγροτικές. Η ένσταση των Φίλων του Δάσους Συγγρού ζητεί την κήρυξή τους ως δασικών. Ο κ. Μπέσης ζητεί η ένσταση αυτή να ανακληθεί.

Πάγιο αίτημα των Φίλων του Δάσους Συγγρού είναι έκτοτε αφ’ ενός μεν η ανάκληση της αντιδασικής ενστάσεως του ΙΓΕ, αφ’ ετέρου δε, η υποστήριξη του γενικευμένου δασικού χαρακτήρα του Κτήματος, χάρις εις τον οποίον, άλλωστε, έχει αυτό πρωτίστως διασωθεί μέχρι σήμερα.

Αν και δασολόγος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Μπέσης, όχι μόνον δεν ανεκάλεσε την ένσταση του ΙΓΕ ως ευλόγως ανεμένετο, αλλ’ αντιθέτως, με την ως άνω επιστολή του επίεσε τους Φίλους του Δάσους Συγγρού να αποσύρουν την δική τους ένσταση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επείγουσα ανάγκη επισκευών του Αγ. Ανδρέα, της Βίλλας και του μανδροτοίχου της Ευκαλύπτων.

Η τρύπα του Νοεμβρίου 2005. Σύμφωνα με τον κ. Μπέση δεν μπορούσε να επισκευασθεί λόγω της ενστάσεως των Φίλων του Δάσους Συγγρού.

Η πυρκαϊά, η μάνδρα και τα διατηρητέα

Στις 10 Ιουλίου ξεσπά στο Δάσος Συγγρού η τρίτη και καταστρεπτικότερη πυρκαϊά του έτους. Μεταξύ των άλλων ζημιών, κατεδαφίζεται και ένα ακόμη κομμάτι της μάνδρας της οδού Ευκαλύπτων. Οι τρύπες είναι τώρα τρεις και ο κόσμος ξεσηκώνεται.

Στις 8 Αυγούστου, δηλαδή, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη κατεδάφιση της μάνδρας της Ευκαλύπτων, ο κ. Μπέσης ζητεί επί τέλους άδεια επισκευής της από το Δασαρχείο. Η άδεια δίδεται αμέσως και ο μανδρότοιχος επισκευάζεται. Οι αιτιάσεις της επιστολής ως προς την μάνδρα καταρρέουν.

Η τρύπα του Νοεμβρίου κλεισμένη σήμερα με άδεια του Δασαρχείου. Καμμία σχέση με την επίμαχη ένσταση.

Παραλλήλως, έχουν από την άνοιξη ξαναρχίσει οι εργασίες στον Αγ. Ανδρέα, ενώ αναμένεται να αρχίσουν σύντομα και οι εργασίες στην κηρυγμένη πλέον ως διατηρητέα, Βίλλα Συγγρού. Οι αιτιάσεις της επιστολής Μπέση καταρρέουν και ως προς τα δύο διατηρητέα κτίρια του Δάσους.

Η επίμαχη ένσταση

Τυχόν ανάκληση της ενστάσεως των Φίλων του Δάσους Συγγρού θα έχει ως αποτέλεσμα τον τελεσίδικο χαρακτηρισμό 271 στρεμμάτων επί της Κηφισίας ως αγροτικών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τυχόν αλλαγή σκοπού του Κληροδοτήματος Συγγρού (ήδη αυτός αμφισβητείται ενεργώς από την παρούσα Διοίκηση του ΙΓΕ με λογής παράνομες εκδηλώσεις και ενοικιάσεις σε κανάλια, δήμο, προσκόπους, κλπ.), ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην εμπορευματοποίηση του Δάσους και την άλωσή του από το τσιμέντο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.