Για το Δασόκτημα Συγγρού

Ο κάθε πολίτης, τονίζει, έχει στη διάθεσή του ένα μεγάλο νομικό οπλοστάσιο με το οποίο «μπορεί να υπερνικήσει την αδιαφορία και το σύνδρομο της καρέκλας του ελληνικού Δημοσίου».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14-07-2007, Πώς θα νικήσετε τα αυθαίρετα
Eνώ το δασόκτημα δεν έχει ανάγκη παρά μόνον από δένδρα, νερό και πιστή τήρηση του σκοπού του κληροδοτήματος (πράγματα αδάπανα), επιχειρούνται κατ’ εξακολούθηση -πολυδάπανες, εκτός σκοπού και δικαστικώς εκάστοτε παρεμποδιζόμενες- βλαπτικές του κληροδοτήματος δραστηριότητες δήθεν «υπέρ του λαού».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 07-07-2007, Να, που τα αυθαίρετα γκρεμίζονται εύκολα
Εκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο του αμυγδαλεώνα, που στο παρελθόν είχε καεί, είχαν δενδροφυτεύσει εθελοντές του Δάσους Συγγρού και παιδιά του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Πεύκης το 2003. Στα τέλη Μαΐου του 2007 οι υπηρεσίες του ΙΓΕ τα ξερίζωσαν. Τι έχει να πει ο κύριος Μπέσης γι’ αυτό; Πάλι τις συνηθισμένες “συνδικαλιστικές” του αρλούμπες περί δασικού και γεωργικού τμήματος του Δάσους Συγγρού; Τη στιγμή που αρνείται την πρόταση των “Φίλων του Δάσους Συγγρού” για δενδροφύτευση της περιοχής των θερμοκηπίων, ξεριζώνει τα λιγοστά δενδράκια που φυτεύτηκαν για να αποκτήσουμε λίγο περισσότερο οξυγόνο. Και είναι και δασολόγος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-06-2007, Ξερίζωσαν δέντρα και όνειρα
«Ο ευεργετισμός έχει τεράστια παράδοση στην Ελλάδα. Ο κατάλογος των Ελλήνων ευεργετών είναι συγκινητικά μακρύς», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε: «Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η ανάδειξη της προσφοράς των παλαιών, αλλά και η μίμηση της πράξης τους από τους νεότερους» .
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15-05-2007, Εκδήλωση για τους εθνικούς ευεργέτες στο Ζάππειο
«Δράστης» ο κ. Σ. Χαραλαμπίδης και στόχος ένα αυθαίρετο μέσα στο Δάσος Συγγρού. Ὰρχισε να κτίζεται στα τέλη του 2002, με πρόσχημα αυθαίρετο ερείπιο, από τον ίδιο τον Δήμο Αμαρουσίου! […] Από το 2003 ζητείται από τον δήμο, τη νομαρχία και την περιφέρεια να συγκροτήσουν συνεργείο κατεδάφισης, χωρίς αποτέλεσμα. Το ποτήρι ξεχείλισε, αποφάσισε ο κ. Χαραλαμπίδης, και με βάση διάταξη του κώδικα Πολεοδομίας έφερε «δικό του» συνεργείο. Η κατεδάφιση ξεκίνησε, αλλά το «παιχνίδι» των αρμοδίων δεν σταμάτησε. Καθώς, κάποιοι μιλούν για κατεδάφιση μόνο των πρόσθετων αυθαίρετων οικοδομημάτων και όχι και της παλιάς αυθαίρετης βάσης…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28-04-2007, Πήρε την… μπουλντόζα στα χέρια του
Η έλλειψη της Αθήνας δεν είναι σε δύο τρεις ακόμη καφετέριες και σχεδιασμένες δράσεις, αλλά σε φυσικό δάσος. Το έχουμε και είναι θαυμάσιο, γιατί δεν το βοηθάμε να παραμείνει φυσικό και να ζήσει εκατό ακόμα χρόνια;
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06-08-2006, Το Δάσος Συγγρού, το φυσικό δάσος της Αθήνας, αφύλακτο και χωρίς προστασία
Οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» ζητούν την παραίτηση του προέδρου του ΙΓΕ (του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την προστασία του δάσους) κ. Κ. Μπέση, δασολόγου, δεδομένου ότι, όπως είναι φανερό, δεν προφυλάσσει επαρκώς την έκταση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16-07-2006, ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ – Κάηκαν 20 στρέμματα
Να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης στο Δήμο Αμαρουσίου του μικρού μαθητικού θεάτρου στο δάσος Συγγρού για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ζητάει από τον πρόεδρο του ΙΓΕ Κ. Μπέση η δημοτική κίνηση «Κόντρα στον Καιρό».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12-07-2006, Προφητική διαμαρτυρία Μαρουσιωτών
“Oι οδηγοί των πυροσβεστικών δεν γνώριζαν από πού να πάνε στις εστίες της φωτιάς”. (Αυτόπτης μάρτυρας πυρκαϊάς 10/7)
ΕΘΝΟΣ, 11-07-2006, Kαταγγέλλουν εμπρησμό
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11-07-2006, ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ – Σκληρή μάχη με τη φωτιά λόγω δυνατών ανέμων
«Οταν μία περιοχή 950 στρεμμάτων είναι εγκαταλειμμένη από πλευράς πυροπροστασίας […] είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πυρκαγιά που θα καταστρέψει ένα δάσος με αναντικατάστατη αξία». (Μ. Ζιώγας)
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 11-07-2006, ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ – Υπόνοιες για εμπρησμό
ΑΠΟ TPIA διαφορετικά σημεία εμπρηστές επιχείρησαν να καταστρέψουν χθες το πρωί το κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι
ΤΑ ΝΕΑ, 11-07-2006, Eμπρησμός στο κτήμα Συγγρού
Μία ακόμη θεσμική αυτή τη φορά υποστήριξη, προστίθεται στους αγώνες των πολιτών να σώσουν το τελευταίο κομμάτι φυσικού δάσους στο εξόχως ρυπασμένο λεκανοπέδιο Αττικής, το έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων Δάσος Συγγρού.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 03-07-2006, Προτάσεις – ασπίδα
Disneyland, fun park, τρενάκια. Οι θιασώτες της ανάπτυξης κάνουν όνειρα για την «αξιοποίηση» του κληροδοτήµατος.
ΓΑΛΕΡΑ, 01-07-2006, Κτήμα Συγγρού – Tο δάσος πάει allou
«Aσπίδα προστασίας» για το δάσος Συγγρού, προκειμένου να αποφευχθεί η «τσιμεντοποίησή» του και η ανάπτυξη διαφόρων εμπορικών χρήσεων, αλλά και για να κατεδαφιστούν διάφορα παράνομα κτίσματα, υψώνει η Eθνική Eπιτροπή για τα Δικαιώματα του Aνθρώπου (EEΔA), με στόχο να αποτραπούν «ανάρμοστα σχέδια ανάπτυξης».
ΕΘΝΟΣ, 30-06-2006, Aσπίδα προστασίας για το δάσος Συγγρού
Ευχή όλων οι επίσημοι κρατικοί φορείς, αν δεν μπορούν να εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, τουλάχιστον να επιτρέπουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία να καλύπτει τις αδυναμίες τους.[Με αφορμή προσφορά δασώσεως αλάνας του Δάσους Συγγρού από εθελοντές.] ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27-02-2006, «Σώστε το Δάσος Συγγρού»
Αυτό που κληροδότησε μια ξενόφερτη μοναρχία, η αριστοκρατία των ευεργετών και το νεοσύστατο κράτος κατάφερε η ώριμη δημοκρατία μας να το ξεφτιλίσει. Αποδίδοντας τη φύση στον λαό. Λεηλατημένη όμως και βορά της ιδιοκτησίας και των «αξιοποιήσεων».
ΤΑ ΝΕΑ, 02-04-2004, Mε αφορμή το δάσος Συγγρού και… άλλες διατάξεις
Αναστέλλονται προσωρινά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τα έργα και οι κατασκευές που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εντός του Δάσους Συγγρού,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27-08-2003, «Φρένο» του ΣτE σε εργασίες στο Δάσος Συγγρού
Μακάρι να ξεχαστεί στην εγκατάλειψή του, μπας και σωθεί. Διότι, έτσι και κάποιοι το θυμηθούν και του κοπανήσουν καμιάν «αξιοποίηση», τρέχα γύρευε, με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας από «αξιοποιήσεις»…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28-06-2001, …και το Αλσος Συγγρού
Οι αλεπούδες κυκλοφορούν μέσα στην πόλη της Αθήνας. Τέσσερις από αυτές ζουν αυτήν τη στιγμή στο Άλσος Συγγρού, στο Μαρούσι.
TA NEA, 20-01-2001, Τι γυρεύει η αλεπού στην Αθήνα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.