Η Ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης Ε.Γ.Ε. –Ι.Γ.Ε. ένα έργο, που υπήρξε το όνειρο των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ από το 2003 , μπορούμε πλέον να πούμε με χαρά ότι παίρνει σάρκα και οστά.

Από το 2011 ο Σύλλογός μας ξεκίνησε την προσπάθεια υλοποίησης και φυσικά την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για τον σκοπό αυτό. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες μα και τα εμπόδια που ήρθαν στο δρόμο μας και τόσο η επιμονή όσο και η υπομονή μας μοιάζει να απέδωσε καρπούς.

       Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για μας γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Καραμέρο, τους όρους της προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΕ για τη χρηματοδότηση, με το ποσό των 100.000 ευρώ, της ψηφιοποίησης και καταλογογράφησης του ιστορικού και επιστημονικού αρχείου της βιβλιοθήκης του  Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, προκειμένου να μην καταστραφούν και να είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε ερευνητές και πολίτες. Στη διάθεσή του Ι.Γ.Ε. βρίσκονται μέχρι στιγμής βιβλία Ελληνικά και ξενόγλωσσα από το 1825 έως σήμερα. Σε χρονολογικούς καταλόγους του 1957 που έχουμε βρει, αναγράφονται πάνω από 5.000 βιβλία,  ενώ υπάρχουν 90 βιβλία που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Ο πυρήνας της Γεωργικής Βιβλιοθήκης είναι οι σπάνιες εκδόσεις των βιβλίων της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, μια σχεδόν πλήρης σειρά βιβλίων των εκδόσεων της Ε.Γ.Ε., όπως και τα ετήσια Γεωργικά Δελτία της Ε.Γ.Ε., τα οποία από πλευράς ιστορίας και γεωργικής εκπαίδευσης είναι πολύτιμα και πολύ σπάνια. Η δική μας παρέμβαση αποσκοπεί στη διατήρηση και προστασία του θησαυρού αυτού και φυσικά στο να μπορέσουν να διατεθούν άμεσα στο ευρύ κοινό σε ψηφιακή μορφή.

      Η απόφαση αυτή «δικαιώνει ένα πολύχρονο αίτημα των «Φίλων του Δάσους Συγγρού» και, ταυτόχρονα, ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού» όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμέρος.

Στον ευχαριστήριο λόγο της η πρόεδρός μας κα Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου είπε χαρακτηριστικά “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το έργο πλέον θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα. Όμως σας παρακαλούμε αυτή η συνεργασία να μην σταματήσει εδώ. Το Δάσος Συγγρού με όλα του τα κτίσματα αποτελεί πόλο έλξης όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Οι ανάγκες του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών που διαχειρίζεται αυτό το Κληροδότημα είναι μεγάλες. Και αν οι διοικήσεις του που δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αντλήσουν πόρους από τα διάφορα ταμεία το έχουν φέρει σ΄αυτή τη δύσκολη θέση, το έργο που επιτελεί δεν παύει να είναι σπουδαίο και θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο σπουδαίο”.

 “Η περιφερειακή ασφάλεια και το δίκτυο  Πυρασφάλειας του Δάσους, είναι τόσο παλιά και σε τόσο κακή κατάσταση που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, όπως και κάποια κτίρια τα οποία έχουν εγκαταλειφτεί στην  φθορά του χρόνου, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδείξουν τον γεωργικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Κληροδοτήματος αλλά και να προβάλουν με ξεχωριστό τρόπο τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής φύσης μας σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη”.

Οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» ευχαριστούν θερμά το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Αντ/περιφερειάρχη  κ. Καραμέρο για το ότι πίστεψε σε αυτό το όραμα και ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε γρήγορα να βρεθεί τρόπος να αντλήσουμε και άλλα κονδύλια για την ενίσχυση της πυρασφάλειας του Δάσους μας.