Την Κυριακή 9/02/2014 στη Βίλα Συγγρού, έλαβε χώρα η ετήσια συνάντηση των μελών του Συλλόγου μας.Μαζί με την καθιερωμένη κοπή της πίτας, διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

Η προσέλευση του κοινού ήταν για μια ακόμη χρονιά συγκινητική. Η ενεργή συμμετοχή σας είναι καταλυτική στο έργο μας.

Η Πρόεδρος κα Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου αφού απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, είπε τα εξής:

«Έχουν περάσει 4 χρόνια από την ημέρα που η πατρίδα μας έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Έχουν περάσει 4 χρόνια και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα .

Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, κάτω από τέτοιες συνθήκες το περιβάλλον να δεχθεί τις μεγαλύτερες απειλές. Εν ονόματι της όποιας αναδιοργάνωσης ή της δήθεν αναπτυξιακής πολιτικής το περιβάλλον κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό ανεξέλεγκτων συμφερόντων και αδιεξόδων.

Οι ζωές μας πλέον έχουν επηρεαστεί, έχουν πληγωθεί βαθιά. Και είναι αλήθεια ότι αν πριν 4 χρόνια η πραγματικότητά μας είχε αρχίσει να γίνεται  γκρίζα, σήμερα κοντεύει να καταλήξει μαύρη.

Και αναρωτιέται κανείς αν πλέον μια βόλτα, ένας περίπατος στο πράσινο του δάσους μας, στη σαγηνευτική αυτή σιωπή του που εναλλάσσεται τόσο αρμονικά με το κελάηδισμα των πουλιών και το φύσημα του ανέμου φθάνει για να μας ξαλαφρώσει τη ψυχή, να της δώσει κουράγιο και νέα δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλύτερο.

Θα ήθελα στο τέλος αυτής μας της συνάντησης, η δική σας συμβολή και ενθάρρυνση να μπορούσε να πει το ΝΑΙ

Στη συνέχεια μίλησε για τις πλούσιες δραστηριότητες της προηγούμενης χρονιάς (για πλήρη ενημέρωση ακολουθήστε το σύνδεσμο http://dasosygrou.gr/?p=3006), καθώς και για τους στόχους της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα για την πυροφύλαξη – πάντοτε προτεραιότητα του συλλόγου – ενισχυμένη πλέον με τη νέα υδροφόρα, δωρεά του κ. Δ. Κοπελούζου στο σύλλογο. Τις δενδροφυτεύσεις, το μεγάλο Ηλίανθο (ταϊστρα και ποτίστρα για τα πουλιά) που δεσπόζει στο χώρο γύρω από τη λίμνη, την εκδήλωση για τους τετράποδους φίλους μας σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς, την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω των social media ή με συμμετοχή στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές του ΙΓΕ, τους αγώνες που δόθηκαν ενάντια στη συγχώνευση του ΙΓΕ με το ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

 Μα πάνω απ’ όλα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ανακοινώθηκε ότι το πιο μεγάλο όνειρο του συλλόγου μας παίρνει σάρκα και οστά. Σε συνεργασία με το ΙΓΕ αρχίζει να δημιουργείται μια Πρότυπη Γεωργική Βιβλιοθήκη στο Ινστιτούτο, που σκοπό έχει να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ. Η δημιουργία και η ιστορική εξέλιξη της Βιβλιοθήκης συνδέεται με τις τύχες του Κτήματος.

 Η προσπάθεια θα υποστηριχθεί από τους ‘Φίλους του Δάσους Συγγρού τόσο με ώρες εθελοντικής εργασίας στο τομέα της οργάνωσης, ταξινόμησης και καταλογογράφησης όσο και με οικονομική υποστήριξη και προσπάθεια ανεύρεσης πόρων από χορηγούς. Κομμάτι της βιβλιοθήκης και η νέα Τράπεζα Σπόρων. Το ΙΓΕ, εδώ και χρόνια, μαζεύει αξιοσημείωτο υλικό σπόρων. Έτσι λοιπόν έγινε παραγγελία ειδικού επίπλου ως δωρεά από το σύλλογό, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 1.000 σπόρους.

 Η ομιλία έκλεισε με τις ευχαριστίες της Προέδρου προς το ΙΓΕ για τη δημιουργική συνεργασία που είχαν την χρονιά που πέρασε, στα μέλη του Συμβουλίου των Φίλων του Δάσους, καθώς και σε όλους – έναν προς έναν – όσοι προσέφεραν δημιουργική εργασία μα και ουσιαστική στήριξη αυτή τη χρονιά, όπως και όλες τις προηγούμενες.

 Στη Γενική συνέλευση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Λ. Καζακόπουλος και ο διευθυντής του Γ. Μπαλωτής, στους οποίους προσφέρθηκε το πορτρέτο της ευεργέτιδος Ιφιγένειας Συγγρού,  φιλοτεχνημένο από το μέλος του συλλόγου και εξαιρετική πορτρετίστα Ντόρα Κωνσταντοπαίδου αφιλοκερδώς.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Βίλας, στη Γεωργική Βιβλιοθήκη με την Τράπεζα Σπόρων και στο Μουσείο Μελισσοκομίας. Τέλος, παρουσία μελών και φίλων, κόπηκε η πίτα για τη νέα χρονιά.

Άννα Μαρία Κάλφα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.