Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Αμαρουσίου

    Η συρροή εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών επιβάλλει νέους δρόμους πρόσβασης στο Κτήμα Καρέλλα. Στα σημεία που σημαίνονται με κόκκινες κουκίδες υπάρχουν σήμερα ανθρωποθυρίδες, τις οποίες ορισμένοι – μαζί και ο Δήμος Αμαρουσίου – ζητούσαν το 2003 να μετατρέψουν σε πύλες. Μεταγενέστερη απόφαση του ΙΓΕ απέρριψε τα σχέδια αυτά. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 13 Αυγούστου 2007Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Αμαρουσίου κατέθεσαν την 20η Μαίου 2003 τα σωματεία «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» και «Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς», καθώς και πολίτες – περίοικοι του γνωστού ως Κτήματος Καρέλλα στο Μαρούσι.Οι ανωτέρω ζητούν δικαστική προστασία έναντι της πρωτοβουλίας του Δήμου Αμαρουσίου να εκμισθώσει 100 στρέμματα του Κτήματος Καρέλλα για 10 έως 50 χρόνια σε επενδυτή ο οποίος θα αναπτύξει εκεί και εν συνεχεία θα εκμεταλλευθεί θεματικό πάρκο δυναμικότητος 1.000.000 επισκεπτών ετησίως. Σύμφωνα με τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό η όλη επένδυση προϋπολογίζεται στα 40 έως 90 εκ. Ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο εισιτήριο εισόδου των επισκεπτών (σύμφωνα πάντα με την συνοδεύουσα τον διαγωνισμό μελέτη) θα είναι 20 Ευρ/άτομο. 

Ως λόγους ακυρότητος οι κάτοικοι μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο προκηρυχθείς διαγωνισμός περιέχει όρους που παραβιάζουν την υφισταμένη περί διαγωνισμών νομοθεσία, αφορά δασική έκταση, παραβιάζει τον σκοπό της δημοσίας ωφελείας χάριν της οποίας εκηρύχθη η αναγκαστική απαλλοτρίωση του Κτήματος Καρέλλα, παραβιάζει τον Αστικό Κώδικα ο οποίος δεν επιτρέπει μίσθωση άνω των 30 ετών και τέλος, δεν συνοδεύεται από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ορισμένοι όροι του διαγωνισμού εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται σε δύο εντελώς ανεξάρτητα στάδια (τεχνικοοικονομικής μελέτης και οικονομικής προσφοράς), και με κριτήρια όχι μόνον αντικειμενικά. Απαγορεύει μάλιστα επί ποινή αποκλεισμού να αναφερθεί το ύψος του μισθώματος στο πρώτο στάδιο – έτσι αυτοί που θα προεπιλεγούν θα υποβάλουν κατόπιν την οικονομική προσφορά τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων επακριβώς τους ανταγωνιστές τους. Δύο ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε εταιρείες μεγάλης οικονομικής εμβελείας (απαιτείται εγγυητική επιστολή 1.000.000 Ευρώ και αποδεδειγμένη εμπειρία διαχειρίσεως θεματικών πάρκων τουλάχιστον 1.000.000 επισκεπτών ετησίως), ενώ η αντίθετη προς το Σύνταγμα και τους ελληνικούς νόμους αποδοχή της αγγλικής ως γλώσσας υποβολής των προσφορών παραπέμπει σε ξένες εταιρείες ως υποψηφίους υλοποιητές του έργου.

Θεωρώντας ότι στερούνται του δικαιώματός τους προς απόλαυσιν και προστασίαν του εξασφαλιζομένου από το Σύνταγμα φυσικού, πολιτιστικού και δομικού περιβάλλοντός τους, οι σύλλογοι και περίοικοι ζητούν να εκδοθεί ασφαλιστικό μέτρο απαγορεύον στον Δήμο Αμαρουσίου την περαιτέρω κίνηση της διαδικασίας του διαγωνισμού αυτού. Η υπόθεση θα συζητηθεί την 9η Ιουνίου 2003 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το 128 στρεμμάτων Κτήμα Καρέλλα ευρίσκεται ανατολικά του Δάσους Συγγρού με τον οποίον και συνορεύει. Σε χάρτη του 1883 εμφανίζεται ολόκληρο δασωμένο. Εκκρεμεί αίτημα των κατοίκων προς τον Δασάρχη να κηρυχθεί ολόκληρο αναδασωτέο.Παλαιότερα σχέδια του Δήμου Αμαρουσίου («μάστερ πλαν» του 2001) ενεφάνιζαν εκεί εγκαταστάσεις αναψυχής (leisure complex) σε συνέχεια προς ανάλογα προτεινόμενα τότε έργα για το Δάσος Συγγρού τα οποία είχαν επίσης ξεσηκώσει αντιδράσεις των κατοίκων.Ως θεματικό πάρκο (theme park) ορίζεται σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster ένα ψυχαγωγικό πάρκο του οποίου οι κατασκευές και η διαμόρφωση των χώρων βασίζονται σε ένα κεντρικό θέμα (an amusement park in which the structures and settings are based on a central theme).

Ως ψυχαγωγικό πάρκο (amusement park) ορίζεται και πάλι σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster ένα εμπορικώς εκμεταλλεύσιμο πάρκο με διάφορα μηχανήματα διασκέδασης και συνήθως περίπτερα για την πώληση φαγητού και ποτού (a commercially operated park having various devices for entertainment, as a merry-go-round and roller coaster, and usually booths for the sale of food and drink).

Ως σκοποί δημοσίας ωφελείας σε εκτέλεση των οποίων εκηρύχθη με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου (9.5.2000) υπέρ και με δαπάνες του Δήμου Αμαρουσίου η αναγκαστική απαλλοτρίωση του Κτήματος Καρέλλα κρίθηκαν “η εξυπηρέτηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και γενικά κοινωνικών σκοπών του Δήμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.