Από το Δάσος Συγγρού στον Πύργο Βασιλίσσης

1.250 άτομα, μέλη του Σώματος Ελλήνων Οδηγών, απ’ όλην την Ελλάδα που επρόκειτο να κατασκηνώσουν στο Δάσος Συγγρού από 7 έως 12 Ιουλίου, μεταφέρονται πλέον τελειωτικώς στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” στο Ίλιον κατόπιν παρεμβάσεως των Φίλων του Δάσους Συγγρού στις αρμόδιες αρχές.

Με πρόσχημα την γεωργική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί σκοπό του Κληροδοτήματος Ιφιγενείας Συγγρού και, άρα, απαράβατο όρο κάθε εντός του δραστηριότητος, 1.250 άτομα από 110 πόλεις της Ελλάδος θα κατασκήνωναν επί 6 ημέρες στην καρδιά του δάσους για ν’ αποκτήσουν “κατασκηνωτική εμπειρία και επαφή με την φύση” στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της διοργάνωσης το Δάσος Συγγρού επελέγη διότι “διαθέτει υψηλής αισθητικής φυσικό περιβάλλον, έχει δυνατότητες πρόσβασης από το λιμάνι, το αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, η έκτασή του επαρκεί για να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων και παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη γεωργία”.

Φοβούμενοι τις επιπτώσεις από την πολυήμερη παραμονή τόσων ανθρώπων στο δάσος (37.500 επισκέψεις σε χημικές τουαλέττες, 22.500 γεύματα, 7.500 λουτρά κάτω απ’τα δένδρα, φωτισμοί, αυτοκίνητα, κλπ.), οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού ενημέρωσαν σχετικώς την Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και την Διεύθυνση Επιθεωρήσεως του ΥΠΕΘΟ, οι οποίες ενήργησαν ώστε να τηρηθεί ο νόμος και να προστατευθεί το Κληροδότημα. Η διοίκηση του Ι.Γ.Ε. είχε εγκρίνει την εκδήλωση. Παραμένει άγνωστον εάν υπήρχε γραπτή έγκριση του Δ.Σ.

Πολίτες της περιοχής θεωρούν το περιστατικό αυτό ως έναν ακόμη κρίκο σε μιαν αλυσίδα ενεργειών που στόχον έχουν να μετατρέψουν το Δάσος Συγγρού βαθμιαίως από χώρο ηρεμίας και ήπιας φυσικής αναψυχής σε χώρο μαζικών, μελλοντικώς προσοδοφόρων, εκδηλώσεων. Το συσχετίζουν μάλιστα ευθέως με το ανοικοδομούμενο στην καρδιά του δάσους προσκοπικό αυθαίρετο του οποίου η οικοδόμηση έχει επίσης σταματήσει με παρέμβαση κατοίκων. Και απορούν πώς ο προσκοπισμός και ο οδηγισμός, διεθνή κινήματα με παράδοση στον σεβασμό του περιβάλλοντος, αφήνονται να χρησιμοποιούνται σε ενέργειες βλαπτικές του τελευταίου φυσικού δάσους του λεκανοπεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.