Ρύποι Λεκανοπεδίου

Σε τιμές-ρεκόρ διαμορφώθηκε χθες το όζον, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του 2008 και από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών. Η πιο δύσκολη ώρα ήταν στις 4 μ.μ., όταν σε άλλες περιοχές (Μαρούσι, Περιστέρι, Λυκόβρυση και Θρακομακεδόνες) οι τιμές κυμάνθηκαν από 205 έως 186 μικρογραμμάρια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15-07-2008, Οζον-ρεκόρ του 2008
Όσο πιο μεγάλη είναι η συγκέντρωση μικροσωματιδίων τόσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των περιστατικών με διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08-06-2008, Η ρύπανση «χτυπάει» την καρδιά μας
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες οι ρύποι.
«Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ρύπος που ενισχύεται από την πυρκαγιά της Πάρνηθας. Η έλλειψη πρασίνου και οι αδιαμόρφωτοι χώροι είναι επιβαρυντικοί παράγοντες», υπογραμμίζει ο κ. Πετράκης και προσθέτει: «Δυστυχώς, μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 04-09-2007, Το όζον «σταμάτησε» στο λεκανοπέδιο
Tο ήδη επιβαρημένο με ρύπανση σκηνικό της Αθήνας φορτώθηκε και άλλους ρύπους που φτάνουν σε επικίνδυνα πια όρια. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-08-2007, «Προίκα» θανάτου για την Αττική
Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, αποτελούν «ρύπο προτεραιότητας» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΕ). Στην Αθήνα, 1 στις 2 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από τα 50 μg/m3, τιμή που σύμφωνα με τον ΠΟΕ δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 ημέρες ανά έτος! Σύμφωνα με μελέτες του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των περίπου 50 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά έναν χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-08-2007, Στόχος να καταπολεμήσουμε τα αιωρούμενα σωματίδια
Η πυρκαγιά και το σύννεφο καπνού μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία φωτοχημικού νέφους σε περίπτωση πόλεων με ήδη υπάρχουσα ατμοσφαιρική ρύπανση. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο Λος Αντζελες όπου έχει παρατηρηθεί, κυρίως τη δεκαετία 1980-90, μεγάλη αύξηση του φωτοχημικού νέφους έπειτα από εκτεταμένες πυρκαγιές στα δάση της Καλιφόρνιας. Η καύση των δασών στερεί από το μικροπεριβάλλον πνεύμονες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-08-2007, Φωτοχημικό νέφος, όπως στο Λος Αντζελες
Σε ένα ήδη βεβαρημένο από την κίνηση των οχημάτων Λεκανοπέδιο, η απώλεια και άλλων στρεμμάτων πρασίνου αφαιρεί από την ατμόσφαιρα πολύτιμα φίλτρα προστασίας απέναντι στους ρύπους. Οι επιστήμονες μάλιστα δεν θεωρούν τυχαίο ότι μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα καταγράφηκαν αλλεπάλληλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας στις τιμές του όζοντος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18-08-2007, Χάθηκε και άλλο φίλτρο κατά ρύπων
Η Πάρνηθα ήταν το φυσικό κλιματιστικό της Αττικής, που πλέον χάθηκε. Είναι ακριβώς οι φωτοχημικοί ρύποι, το όζον, που θα αυξηθούν – και το Μαρούσι έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα. Μαζί με όλα όσα είπαμε, θα οδηγηθούμε σε μια σημαντική μεταβολή της θερμοκρασίας και παραπέρα σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής.
ΑΜΑΡΥΣΙΑ, 02-08-2007, «Θερμοκήπιο» το Mαρούσι
Επί εννέα ημέρες οι τιμές του όζοντος διαμορφώθηκαν πάνω από τα όρια επιφυλακής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευαίσθητων κατηγοριών (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα). Οι περιοχές που δοκιμάστηκαν περισσότερο από το νέφος ήταν οι Θρακομακεδόνες, η Λυκόβρυση, το Μαρούσι, η Νέα Σμύρνη και η Αγία Παρασκευή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 04-07-2007, Το πάρτι του όζοντος
Αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν ένα επικίνδυνο μίγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας […] οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ώς τώρα τα αίτια των υψηλών τιμών ρύπανσης που καταγράφεται σε περιοχές όπως η Λυκόβρυση, πάντως μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η έλλειψη πράσινου στο λεκανοπέδιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24-01-2007, Κοκτέιλ κίνδυνος – θάνατος
Το νέφος επιμένει. Υστερα από τη σημαντική μείωση ορισμένων ρύπων κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ως αποτέλεσμα κυρίως των καταλυτικών αυτοκινήτων και των καλύτερων καυσίμων, οι συγκεντρώσεις ρύπων εμφανίζουν ιδιαίτερη αντοχή τα τελευταία χρόνια.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11-10-2006, Τέσσερις πικρές αλήθειες για το νέφος
Ομίχλη και αιωρούμενα σωματίδια σε ύψη-ρεκόρ. 178% ΠΑΝΩ από το όριο προστασίας της υγείας, τα αιωρούμενα σωματίδια στο Μαρούσι.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 06-10-2006, Μας έπνιξαν τα σωματίδια
Τα αιωρούμενα σωματίδια σε τρεις σταθμούς (Μαρούσι, Αριστοτέλους και Λυκόβρυση) ξεπέρασαν το όριο προστασίας της δημόσιας υγείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 06-09-2006, Και οι ρύποι ξεφαντώνουν στην Αθήνα
«Πάρτι» έκαναν χθες τα αιωρούμενα σωματίδια, καθώς και στους επτά σταθμούς που γίνονται μετρήσεις από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ οι τιμές ξεπέρασαν το όριο προστασίας της υγείας, φθάνοντας έως και το διπλάσιο!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24-08-2006, ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ – Διπλάσια από το όριο!
Μαρούσι: Στα 86 μικρογραμμάρια έφτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις μετρήσεις του τοπικού σταθμού του ΠΕΡΠΑ.
Τις 116 ημέρες ετησίως ξεπερνούν τα όρια οι ρύποι, όταν η αποδεκτή ετήσια τιμή από τον Π.Ο.Υ. είναι οι 35. Μόνη λύση η δενδροφύτευση.
ΑΜΑΡΥΣΙΑ, 09-01-2006, Πνιγμένο στο νέφος το Μαρούσι
Στην Αθήνα η μέση θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες από τη δεκαετία ’70 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12-08-2005, Η Αθήνα στις πόλεις με την υψηλότερη αύξηση θερμοκρασίας
Την πρωτιά σε συγκεντρώσεις μαύρου καπνού (σωματίδια μαύρου χρώματος με μέγεθος μικρότερο από 4 μικρά του μέτρου) διατηρεί η Αθήνα, όπου για 230 ημέρες τον χρόνο ο καπνός ξεπερνά το όριο των 50 μg/m3 σε εικοσιτετράωρη βάση!
TO BHMA, 26-06-2005, Πρωταθλητές Ευρώπης και στη ρύπανση
Αν τα μέσα επίπεδα των PM10 στην Aθήνα ήταν κάτω από 20 mg/m3 (αντί των 52,12 mg/m3 που είναι τώρα) θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο στην Aθήνα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08-03-2005, Διάγνωση θανάτου τα αιωρούμενα σωματίδια…
Mεταβολή της πηκτικότητας του αίματος και αύξηση των φλεγμονών προκαλεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. H μελέτη παρέχει ερμηνεία της σχέσης που διέπει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με την αύξηση της συχνότητας καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και την επιδείνωση των αναπνευστικών προβλημάτων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22-02-2005, Mας δολοφονεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας
Aν μειωθεί το νέφος – σύμφωνα με τις οδηγίες της E.E.- κάθε Aθηναίος θα κερδίσει έως 1½ χρόνο ζωής.
ΤΑ ΝΕΑ, 08-11-2004, H ρύπανση μάς… κόβει χρόνια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.