Απόφαση για νέα απαλλοτρίωση

Τελευταία ενημέρωση: 13 Αυγούστου

Θετική εξέλιξη για το Κτήμα Καρέλλα αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου της 11ης Αυγούστου να απαλλοτριώσει και πάλι το κομμάτι του Κτήματος που φέρεται να κατέχει η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών. Το κομμάτι αυτό εκπλειστηριάζεται από την Ελεήμονα Εταιρεία στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Παναγίας. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αμαρουσίου ανακοινώθηκε επισήμως στην Εταιρεία με εξώδικο. Παρά ταύτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο πλειστηριασμός φαίνεται ότι θα προχωρήσει.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επίμαχη έκταση απαλλοτριώνεται αναγκαστικά προς δημοσία ωφέλεια, και βέβαια χωρίς τα δώδεκα διώροφα κτίρια που είχε σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή Τζανίκου, εξ αιτίας των οποίων, άλλωστε, είχε ακυρωθεί και η προηγούμενη απαλλοτρίωση που είχε αποφασισθεί το 2000.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Αυγούστου συνεκλήθη εκτάκτως μετά από ειδοποίηση των Φίλων του Δάσους Συγγρού στον Δήμαρχο για τον επερχόμενο πλειστηριασμό. Παρέστη ο Πρόεδρος της Ελεήμονος Εταιρείας, Αρχιμανδρίτης κ. Προκόπιος Μπούμπας, και η Πρόεδρος των Φίλων του Δάσους Συγγρού, κ. Α. Δεληγιάννη. Παρηκολούθησαν την συνεδρίαση πολίτες του Αμαρουσίου και φίλοι της Ελεήμονος.

Η Ελεήμων διά του Προέδρου της προσπάθησε να αποτρέψει την απαλλοτρίωση με επιχείρημα τις επείγουσες ανάγκες του Γηροκομείου Αθηνών και τις κακές συνθήκες εγκαταβιώσεως των τροφίμων του. Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού αντέταξαν την μεγάλη περιουσία της Ελεήμονος, αλλά και τις ευθύνες του κράτους για τυχόν αναποτελεσματική διαχείρισή της. “Δεν είναι δυνατόν”, τονίσθηκε, “σε ένα τσιμεντωμένο και ρυπασμένο Λεκανοπέδιο, κάθε φορά που πασχίζομε να εξασφαλίσομε έναν χώρο πρασίνου, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια συμπαθή και ευπαθή ομάδα πληθυσμού: πότε τους προσκόπους, πότε τους οδηγούς, πότε τα ΑΜΕΑ, τώρα τους γέροντες. Δηλαδή, δεν υπάρχει τρόπος στην Ελλάδα του 2008 να έχουν 400 γέροντες του Γηροκομείου αξιοπρεπείς τουαλέττες χωρίς να θυσιασθεί γι’ αυτό ένας ελεύθερος χώρος στο Μαρούσι;

Εδόθη επίσης απάντηση και στην κατηγορία του προέδρου της Ελεήμονος Εταιρείας ότι οι σήμερα διαμαρτυρόμενοι για την εκποίηση δεν έκαναν τίποτε όταν το Κτήμα Καρέλλα κινδύνευε από τα έργα που προγραμμάτιζε εκεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η Πρόεδρος των Φίλων του Δάσους Συγγρού υπενθύμισε ότι το θεματικό πάρκο Τζανίκου, με 1.500.000 εκατομμύριο προγραμματισμένους κατ’ έτος επισκέπτες, είσοδο 20 € κατ’ άτομο και κατασκευές 40-90 εκ. Ευρώ, σταμάτησε χάρις σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή των Φίλων του Δάσους Συγγρού μαζί με άλλα σωματεία και κατοίκους της περιοχής. “Με πολλές προσωπικές θυσίες και κόπους, άνθρωποι που δεν είχαμε ποτέ στην ζωή μας πατήσει σε αίθουσα δικαστηρίου τρέχομε πέντε χρόνια τώρα σε δικαστήρια”, είπε η κ. Δεληγιάννη.

Γιατί δεν πήρε τα χρήματα το 2000;

Ερωτήματα εγείρει το γιατί η Εταιρεία ουδέποτε προσήλθε να εισπράξει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν (2,8 εκ. €) που της αναλογούσε από την προηγούμενη απαλλοτρίωση. Η ερώτηση ετέθη στον Πρόεδρο της Ελεήμονος και δεν απαντήθηκε.

Και το Μιμικόπουλου;

Ο Πρόεδρος της Ελεήμονος ανεφέρθη και στο Δάσος Μιμικόπουλου, το οποίον η Εταιρεία έχει κατά καιρούς εμφανίσει ως ιδιοκτησία της. Ο παριστάμενος Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραδείσου, κ. Ασημακόπουλος, παρενέβη για να ξεκαθαρίσει ότι η έκταση αυτή ανήκει στο Δημόσιο και όχι στην Ελεήμονα Εταιρεία, και επεφυλάχθη για περισσότερες λεπτομέρειες σε ευθετότερο χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.