Ο επίμαχος χώρος σε πανοραμική δορυφορική φωτογραφία. Φαίνεται καθαρά η στρατηγική του θέση δίπλα στην Κηφισίας και πολύ κοντά στο κέντρο του Αμαρουσίου. Γι’ αυτό άραγε απορρίπτεται ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ η δάσωσή του;

 

 

 

 

 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά παρουσιάσθηκε χθές σε ειδική προς τούτο εκδήλωση των Φίλων του Δάσους Συγγρού πρόταση των Φίλων του Δάσους Συγγρού, συνυπογραφείσα από 27 ακόμη σωματεία, υποστηριζόμενη και από τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς, για την δάσωση της περιοχής του κατεδαφισμένου θερμοκηπίου, στο νότιο μέρος του Δάσους επί της Λ. Κηφισίας. Την πρόταση παρουσίασε η γεωπόνος – αρχιτέκτων τοπίου, κ. Β. Κατσογιάννη. Το ιστορικό του χώρου παρουσίασε η Πρόεδρος των Φίλων του Δάσους Συγγρού, κ. Α. Δεληγιάννη, η οποία επίσης προέβη σε ανασκόπιση του καθεστώτος του Δάσους Συγγρού και της ακολουθουμένης από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού στρατηγικής για την διάσωσή του. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση η οποία επεξετάθη πρακτικώς σε όλα τα ανοικτά θέματα του Δάσους.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, δασολόγος, κ. Κ. Μπέσης, το μέλος του ΔΣ του ΙΓΕ, πύραρχος, κ. Α. Βλάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κηφισιάς, κ. κ. Μ. Κεφαλά και Γ. Θωμάκος, πολλοί πρόεδροι των συνυπογραψάντων Συλλόγων, και πολλά μέλη των Φίλων του Δάσους Συγγρού, τα οποία υπερκάλυψαν την αίθουσα και σε κλίμα ιδιαίτερης ζωντάνιας έκαναν πλήθος ερωτήσεων στον παριστάμενο Πρόεδρο.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Μπέσης ουσιαστικώς απέρριψε την πρόταση των Φίλων του Δάσους Συγγρού προβάλλοντας σε διάστημα μερικών λεπτών δύο αντιφατικά επιχειρήματα: πρώτον, ότι ο χώρος χρησιμοποιείται για τις εργασίες που γίνονται στα υπόλοιπα θερμοκήπια και δεύτερον, ότι θα επανακατασκευασθεί το θερμοκήπιο που κατεδαφίσθηκε. Προφανώς ενδεχόμενη πραγματοποίηση του δευτέρου αναιρεί το πρώτο, άρα, ευλόγως μπορεί κανείς να θεωρήσει την απάντηση του κ. Προέδρου ως υπεκφυγή. Αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση που θα λάβει επί του θέματος το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ.

Ο επίμαχος χώρος όπως ήταν αμέσως μετά την κατεδάφιση των θερμοκηπίων. Αν το θερμοκήπιο χρειαζόταν, τότε γιατί κατεδαφίστηκε; Και γιατί ο Πρόεδρος του ΙΓΕ θυμήθηκε το θερμοκήπιο τώρα που οι Φίλοι ζητούν να δασώσουν;

 

 

 

 

 

Ο χώρος τον οποίον προσφέρονται να δασώσουν οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια θερμοκήπιο. Σήμερα είναι αποψιλωμένος, μπαζωμένος με χώματα και περιφραγμένος. Αποτελεί εξαιρετικό επενδυτικό φιλέτο επί της Λ. Κηφισίας, δίπλα στο κέντρο του Αμαρουσίου. Κατά καιρούς έχει προταθεί εκεί κατασκευή υπογείου πάρκινγκ και άλλα έργα. Η δάσωση τον προστατεύει τελειωτικώς από τέτοιου είδους απειλές.

Η δάσωση του χώρου αυτού πρωτοπροτάθηκε το 2003 και αγνοήθηκε από την τότε Διοίκηση του ΙΓΕ, επειδή εκεί θα κατασκευαζόταν βοτανικός κήπος. Ξαναπροτάθηκε πέρυσι και απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι εκεί θα κατασκευαζόταν μουσείο κάκτων. Φέτος απορρίπτεται επειδή εκεί θα ξανακατασκευασθεί το κατεδαφισμένο θερμοκήπιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δει κανείς τι θα ισχυρισθεί το ΙΓΕ του χρόνου.

Η φετινή πρόταση αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας 27 συλλόγων της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και των λοιπών γύρω περιοχών. Την υποστηρίζουν οι Δήμοι Κηφισιάς και Αμαρουσίου. Την επεξεργάσθηκαν εθελοντές.

Η πρόταση συνίσταται στην φύτευση και περιποίηση για δύο χρόνια ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος δασικής βλαστήσεως της Αττικής (arboretum) με πάνω από ογδόντα εγχώρια δασικά είδη δένδρων, θάμνων και φρυγάνων, συνδυασμένων κατά τον φυσικότερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί ώστε η φύτευση να συνδυασθεί με δύο τεράστια πουρνάρια τα οποία λόγω εξαιρετικού μεγέθους αποτελούν μνημεία της φύσεως και τοπόσημα της περιοχής. Τα υλικά και τις εργασίες του έργου αυτού προσφέρουν οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού.

Η πρόταση εντάσσεται πλήρως στον σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού για εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών. Θα γνωρίσει τα εγχώρια δασικά είδη της πατρίδας μας στους εκπαιδευομένους στο ΙΓΕ κηπουρούς, ανθοτέχνες και καλλιεργητές, στο ευρύτερο κοινό, την νεολαία και τους διαχειριστές των ελευθέρων μας χώρων, ενώ ταυτοχρόνως θα εμπλουτίσει και θα ενισχύσει το δάσος, δημιουργώντας μίαν όαση υψηλού δασικού πρασίνου δίπλα στην επιβεβαρυμένη από ρύπους και θόρυβο Λ. Κηφισίας και το κέντρο του Αμαρουσίου και μάλιστα χωρίς το παραμικρό κόστος για το ΙΓΕ.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής από δορυφόρο. Κυρίαρχο χρώμα το γκρίζο του τσιμέντου. Η μεγαλύτερη πράσινη κουκίδα – μακράν μικρότερη από αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων – το Δάσος Συγγρού.

 

 

 

 

 

Η παρουσίαση της προτάσεως συνοδεύτηκε και από στοιχεία για την τραγική περιβαλλοντική κατάσταση του λεκανοπεδίου, και την ως εκ τούτου πάση θυσία αναγκαιότητα διαφυλάξεως και προστασίας του Δάσους Συγγρού. Τα στοιχεία παρουσίασε η κ. Α. Δεληγιάννη, η οποία ετόνισε την σημασία της διαθήκης Συγγρού για την μέχρι τώρα επιβίωση του Δάσους, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και πόσο σημαντική είναι η κατά κεραίαν τήρησή της, ειδικά σήμερα που έχουν ήδη αποχαρακτηρισθεί από δασικά 271 στρέμματα του Δάσους Συγγρού επί της Λ. Κηφισίας. Επρότεινε να απομακρυνθούν μιάς και διά παντός οι παραστάσεις, εκδηλώσεις και λοιπές εκτός σκοπού χρήσεις από το Δάσος και να μεταφερθούν στο επί τούτου απαλλοτριωθέν από τον Δήμο Αμαρουσίου Κτήμα Καρέλλα, όπου άνετα μπορούν να στεγασθούν θέατρο, χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ήπιος αθλητισμός, ποδηλασία, κλπ. Επρότεινε ακόμη να εξανθρωπισθεί η πόλις. Οι πλατείες να ζωντανέψουν με παιδικές χαρές, πράσινο, παγκάκια, καφέ• οι δρόμοι να ομορφύνουν με δενδροστοιχίες, πεζοδρόμια, μείωση διαμπερούς κυκλοφορίας, ασφάλεια• οι παραδοσιακές αγορές να ενισχυθούν εις βάρος των πάσης φύσεως Mall και γυάλινων κτιρίων• τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να γίνονται σε ένα σωστό θέατρο με σωστές υποδομές, και όχι εκ του προχείρου σε μαθητικά αμφιθεατράκια όπως αυτό του σχολείου των Αναβρύτων.Όσο για το Δάσος Συγγρού, αυτό να παραμείνει μόνον δάσος, χώρος εκπαίδευσης και απόλαυσης της φύσης.«Ακόμη και αν δέν υπήρχε η Ιφιγενεια Συγγρού θα έπρεπε να την εφεύρομε», κατέληξε η κ. Δεληγιάννη, καλώντας τους παρισταμένους να εργασθούν για την τήρηση του σκοπού του Κληροδοτήματος, την ενίσχυση και προστασία του Δάσους, την δημιουργία χώρων πολιτισμού και αθλητισμού στο Κτήμα Καρέλλα και τον εξανθρωπισμό των γειτονιών μας.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέσης, επήνεσε, αλλά απέρριψε την προσφορά των Φίλων του Δάσους Συγγρού, δηλώνοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι απαραίτητος για τις εργασίες που διεξάγονται στα παρακείμενα θερμοκήπια. Λίγο αργότερα ο ίδιος αυτοαναιρέθηκε δηλώνοντας ότι το κατεδαφισθέν θερμοκήπιο θα επανακατασκευασθεί με χρήματα που δεν έχουν βρεθεί ούτε και γνωρίζει αν μπορούν να βρεθούν! Σε επίμονη μάλιστα ερώτηση της Α. Δεληγιάννη απήντησε ότι θα γνωρίζει αν θα βρεθούν χρήματα τον Σεπτέμβριο (σ.σ. όταν το ΔΣ του ΙΓΕ πιθανόν να έχει αλλάξει). Απορία γεννά πώς ένας χώρος που είναι απαραίτητος για τις εργασίες των παρακειμένων θερμοκηπίων θα γίνει… θερμοκήπιο. Ο κ. Μπέσης αντιπρότεινε η φύτευση να γίνει οπουδήποτε αλλού στο δάσος, πράγμα που βεβαίως δεν έχει νόημα, αφού η μελέτη έχει διεξαχθεί για τον συγκεκριμένο χώρο.

Τι ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ να κάνει ο κ. Μπέσης:

1. Δεν θα επιτρέψει την χρήση του Αγ. Ανδρέα από το κοινό. Ο ναός θα χρησιμοποιείται δύο φορές τον χρόνο: του Αγ. Ανδρέου, των τριών Ιεραρχών και ίσως μία ακόμη ημέρα, εάν χρειασθεί. Στην Βίλλα Συγγρού, όταν αυτή επισκευασθεί, θα στεγασθούν τα γραφεία του ΙΓΕ, αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκη. Τίποτε άλλο.

2. Θα κατασκευάσει δασοφράκτη κατά μήκος της Λ. Κηφισίας, βάσει μελέτης που έχει καταρτίσει για λογαριασμό του ΙΓΕ η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και για την οποίαν έχουν ήδη υποβάλει παρατηρήσεις οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού. Θα συζητήσει με τους Φίλους Δάσους Συγγρού τις παρατηρήσεις τους.

3. Θα καθαρίσει το κτήμα από τα ερειπωμένα του κτίσματα.

4. Θα καθαρίσει το δάσος και το αμπέλι από τα χόρτα, θα επισκευάσει όπως κάθε χρόνο τους δασικούς δρόμους και θα φροντίσει να λειτουργούν οι κρουνοί.

Τι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να κάνει ο κ. Μπέσης:

1. Να επιτρέψει την δάσωση του χώρου του κατεδαφισμένου θερμοκηπίου. Εντύπωση προξενεί το ότι ένας δασολόγος αρνείται δάσωση.

2. Να απαγορεύσει τις θερινές εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου. Πρόκειται για σαφή άρνηση τηρήσεως της βουλήσεως της διαθέτιδος.

3. Να αυξήσει τις χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις του δασοκτήματος.

Τι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ο κ. Μπέσης:

Να φυλάξει το Δάσος. Το ΙΓΕ διαθέτει έναν μόνο φύλακα και περισσότεροι δεν προσλαμβάνονται λόγω διαδικασιών. Ερωτηθείς γιατί στα τρία χρόνια της νέας διακυβέρνησης δεν έχει γίνει δυνατόν να προσληφθούν οι απαιτούμενοι φύλακες ο κ. Μπέσης εσιώπησε.

Μερικοί αριθμοί:

1. Πράσινο ανά κάτοικο στην μητροπολιτική Αθήνα: 2 τ.μ./ κάτοικο

2. Πράσινο ανά κάτοικο στην Ρώμη: 9 τ.μ./ κάτοικο

3. Ελάχιστο όριο πρασίνου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την υγιή διαβίωση: 9 τ.μ / κάτοικο (όσα και η Ρώμη, 350% περισσότερο από την Αθήνα).

4. Πράσινο που χρειάζεται ο οικιστικός ιστός της Αθήνας για να φθάσει το όριο υγιούς διαβιώσεως της ΠΟΥ: 7 τ.μ/ κάτοικο Χ 3.000.000 κατοίκους = 21.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή, πάνω από είκοσι Δάση Συγγρού ακόμα.

5. Έκταση Δάσους Συγγρού: 950 στρέμματα.

6. Αποχαρακτηρισμένα από δασικά, άρα, εν καιρώ υποψήφια για κατασκευές: 271 στρέμματα.

Τα σωματεία που συνυπέγραψαν την πρόταση των Φίλων Δάσους Συγγρού:

1. Φιλοδασική Ένωση Αθηνών.
2. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης.
3. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρουσίου
4. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Χαλανδρίου
5. Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου Αμαρουσίου
6. Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου
7. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού Αμαρουσίου
8. Αθλητικός Όμιλος «Πολιτεία».
9. ΠΑΝΔΥΚ – Πανκηφισιωτική Δημοτική Υπερκομματική Κίνηση
10. ΣΕΕΒΙΚ – Σύλλογος Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Κηφισιάς
11. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Κηφισιάς
12. «Αναγέννηση» Άνω Κηφισιάς
13. Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς
14. Σύλλογος Περιοχής ΟΥΛΕΝ Κηφισιάς
15. Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλωνίων Κηφισιάς
16. Σύλλογος για τα δικαιώματα των πεζών Κηφισιάς
17. Σύλλογος των Κηφισιωτών
18. Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας
19. Eco-Action Forum, μη κυβερνητική οργάνωση
20. Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρεύμα της Φραγκοκκλησιάς»
21. Σύλλογος «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς»
22. Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Φιλοθέης Αμαρουσίου
23. Παναθηναϊκή – Παράρτημα Κηφισιάς
24. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου
25. «Νέες Δρυάδες», Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Σεβασμού και Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δημοσίου Συμφέροντος
26. Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Διονύσου.
27. Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης

Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού ευχαριστούν θερμώς τα συμμετασχόντα στην προσπάθεια αυτήν σωματεία.

6 Comments on “Απορρίπτεται από τον Πρόεδρο του ΙΓΕ εθελοντική πρόταση δασώσεως

 1. Предлагаем полностью рабочее программное обеспечение/We offer cracked CAD-PLAN ATHENA 2015 ALL MODULES (CRACK – Dongle emulator/Custom license/Patch). Полная поддержка наших решений. Тестирование перед оплатой/Full support for our solutions. Testing before payment. Контакты/Contacts: nodongle24 /@/ gmail.com (remove spaces and /)

  Spark Keypro Dongle Emulator, Tinyhid Dongle Emulator, Keylock Iii Dongle Emulator, Biteblock3 Dongle Emulator, Keylock 3 Dongle Emulator, Guardant Time Dongle Emulator, ROCKEY 6 Dongle Emulator, price, download, Smartkey Eutron Usb Dongle Emulator, Megalock De Dongle Emulator, Dinkey Pro Dongle Emulator, NetROCKEY 4 Dongle Emulator, Guardant Fidus Dongle Emulator, Biteblock3 Dongle Emulator.

 2. Существует такая услуга – добровольное медицинское обслуживание (или ДМО).
  Она предполагает, что пациент вносит небольшую сумму за то, что посещает врачей целый год БЕСПЛАТНО.
  Однако опросы показали, что лишь 5% жителей города знают о такой программе.
  Почему так происходит?
  Да потому что частным клиникам выгоднее брать плату за каждое посещение.
  А если какой-нибудь сотрудник клиники попытается рассказать про добровольное медицинское обслуживание клиенту – это сулит ему увольнением.
  Информация о ДМО уже спровоцировала кучу скандалов, после того как информацию об услуге распространил один возмущенный врач.
  Его уволили “по собственному желанию”, после того, как он предложил ДМО постоянному клиенту.
  Страшно, что информация по ДМО находятся в открытом доступе, просто находили на эту информацию единицы.
  Как отстоять свои права?
  О правилах предоставления услуги и обязанностях клиник можно узнать, сделав запрос в Яндексе: “добровольное медицинское обслуживание”.
  Именно обслуживание, а не страхование.

  34j5c6h86

 3. Есть такая услуга – добровольное медицинское обслуживание (или ДМО).
  Она предполагает, что вы платите небольшую сумму за то, что ходит на прием в течение года БЕСПЛАТНО.
  Однако опросы показали, что лишь 3% жителей города знают о такой программе.
  Почему так происходит?
  Потому что частным клиникам выгоднее брать плату за каждое посещение.
  А если какой-нибудь сотрудник клиники попытается рассказать про добровольное медицинское обслуживание клиенту – это сулит ему увольнением.
  Эта информация уже вызвала много скандалов, сразу после того как информацию об этом рассекретил один врач.
  Его уволили , после того, как он посоветовал ДМО своему пациенту.
  Страшно, что официальные положения по ДМО находились в открытом доступе, просто натыкались на эту информацию только случайные люди.
  Как отстоять свои права?
  О правилах оказания услуги и обязанностях клиник можно узнать, просто вбив в Яндекс фразу: “добровольное медицинское обслуживание”.
  И именно обслуживание, а не страхование.

  34j5c6h86

 4. Мало хлопотать о самочувствии своего ребенка – необходимо производить решительные действия для его защиты. Причем поручить этот вопрос следует только опытным профессиональным врачам.
  На сегодняшний день помощь личного доктора по карману далеко не многим гражданам России. А ходить по любому вопросу в поликлинику, отстаивать долгие очереди и подвергать ребенка риску заразиться вирусами от других детей – тоже не вариант.
  К счастью, многие частные клиники предлагают программу Детского Добровольного Медицинского Обслуживания (ДМО), которая позволяет за незначительную сумму денег получить полис на одногодичное обслуживание у докторов.
  К сожалению, не многие знают о данной услуге и не перестают лечить детей народными методиками, выжидают длительное время в очередях и переплачивают за приемы частных докторов.
  А программа Добровольного Медицинского Обслуживания для детей даёт возможность:
  ” Бесплатно получить больничный лист по уходу за ребенком;
  ” Бесплатно проходить обследование у индивидуальных врачей педиатров;
  ” Бесплатно или со скидкой проходить лечебные процедуры и диагностические процедуры;
  ” Лечить малыша вовремя, качественно и без очередей.
  Чтобы ознакомиться со списком клиник и условиями оказания лечения необходимо написать в поиск Яндекса или Google фразу: “Добровольное Медицинское Обслуживание”. После этого нужно подобрать понравившуюся клинику и оформить договор.

  34j5c6h87

 5. hOur company offers generic supplements. Visit our health contributing portal in case you want to feel healthier. Our company offers herbal healthcare products. Look at our health contributing portal in case you want to feel healthier. Our company provides a wide variety of health products. Visit our health contributing site in case you want to strengthen your health. Our company provides herbal non prescription products. Look at our health contributing website in case you want to look better. Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to look better with a help of health products. Our company provides health and related products. Look at our health contributing site in case you want to look better.
  Our company offers a wide variety of pills. Take a look at our health contributing website in case you want to improve your health. Our company offers herb-based pharmacy. Take a look at our health contributing website in case you want to feel healthier. Our company offers supreme quality health and related products. Take a look at our health contributing portal in case you want to feel healthier. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health portal in case you want to feel better with a help generic supplements. Our company offers safe supplements. Visit our health contributing portal in case you want to look healthier.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.