Η ιδιοκτησία ενός σκύλου δε συνεπάγεται μόνο προνόμια, είναι μία ευθύνη σοβαρή.

Μεταξύ των ζώων συντροφιάς, είναι απαράμιλλη η αφοσίωση, η πίστη και η φιλία που δείχνουν οι σκύλοι στους ανθρώπους! Όποιος έχει αγαπήσει ένα σκύλο μπορεί να βεβαιωθεί για την επιστροφή της αγάπης αυτής στον υπερθετικό βαθμό. Ο ενθουσιασμός που σας δείχνει όταν επιστρέφετε σπίτι ή όταν το ταΐζετε, όταν παίζεται και κυρίως όταν ακούει τη λέξη βόλτα και ξέρει ότι ήρθε η ώρα για τον περίπατό του..Τίποτα δεν κάνει πιο χαρούμενο ένα σκύλο από τη βόλτα του με το «αφεντικό» – συνοδό του. Αυτά είναι μόνο από τα μερικά οφέλη του να είσαι ιδιοκτήτης σκύλου.

 Αυτά τα ζώα εξαρτώνται από εμάς, και αξίζουν τη φροντίδα και την προστασία μας. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη συναισθηματική και όχι μόνο δέσμευση. Το σκυλί γίνεται μέρος της ζωής μας έχοντας κι αυτό τις δικές του ανάγκες.

Πέρα από την τροφή και τη στέγη ο σκύλος αυτό που χρειάζεται είναι η καθημερινή του βόλτα. Τον ωφελεί  πάρα πολύ η άσκηση κι αλλάζει κι εκείνο τις εικόνες του περιβάλλοντός του, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει πώς να κοινωνικοποιείται με άλλους ανθρώπους και ζώα αλλά και πώς να υπακούει στο συνοδό του. Ενώ παράλληλα σημαντικό είναι να μάθει να μη λερώνει το χώρο που θεωρεί σπίτι του και να περιμένει να βγει έξω για να ικανοποιήσει τις βιολογικές του ανάγκες..

Στο Δάσος Συγγρού καθημερινά απολαμβάνουν τις βόλτες τους πολλοί τετράποδοι φίλοι μας. Τι πιο όμορφο από ένα Δάσος γεμάτο χαρούμενους περιπατητές και ευτυχείς μικρούς συνοδούς. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή από όλους μας για να μην ενοχλείται κανείς όταν διασταυρώνονται τα μονοπάτια μας.

Κατά καιρούς υπήρξαν περιστατικά επίθεσης σκυλιών σε ανυποψίαστους περιπατητές. Και αυτό γιατί είχαν αφεθεί ελεύθερα, ενώ τα αφεντικά τους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν – εν δυνάμει – επιθετικά. Έτσι πολλοί βαδίζουν στο Δάσος κρατώντας κάποιο ξύλο ή μαγκούρα έτοιμοι να προστατευθούν από ενδεχόμενη επίθεση. Κάτι που λύνεται απλά με το να έχουν οι ιδιοκτήτες τα σκυλιά τους δεμένα, υπό τον έλεγχό τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα αισθάνονταν ασφαλή και τα πολύ μικρά κατοικίδια, που τρέμουν στη θέα των ελεύθερων μεγάλων σκύλων. Αρκετά συχνά δημιουργούνται προβλήματα που διαταράσσουν τον ψυχισμό και του μικρού τετράποδου και του ιδιοκτήτη του.

Τέλος, θέμα προς επίλυση αποτελούν και οι ακαθαρσίες των μικρών μας φίλων. Πολλές φορές βρίσκονται στη μέση των δρόμων των περιπατητών, που κινδυνεύουν περπατώντας αμέριμνοι να τις πατήσουν ή ακόμη και να γλιστρήσουν πάνω σε αυτές. Δυσάρεστο όπως και να ‘χει. Οι συνοδοί επομένως πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τα μαζεύουν και να τα πετάνε στους κάδους απορριμμάτων.

Πρόσφατη άλλωστε ήταν η – πετυχημένη ευχόμαστε – κίνηση του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με τους Φίλους του Δάσους Συγγρού, όπου επί τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα μοιράστηκαν βαρελάκια με σακούλες για αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Για τη γαλήνη λοιπόν, την ασφάλεια και την υγεία τόσο του σκύλου όσο και της γύρω κοινότητας ο Νόμος ορίζει κάποιες ευθύνες για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοηθείας.
  • Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται σύμφωνα με το άρθρο 924 ΑΚ.
  • Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών η σε κοινόχρηστους χώρους.

 

Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του Νόμου Υπ’ αριθμόν 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Μπορείτε να τον διαβάσετε ολόκληρο  πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση:

http://dogsinalsos.files.wordpress.com/2012/10/law_4039_20121.pdf

3 Comments on “Άνθρωποι και τετράποδοι φίλοι

  1. Θα πρέπει να ξαναγίνει μια κίνηση ενημέρωσης των πολιτών που φέρνουν τα σκυλιά τους στο Δάσος Συγγρού και τα έχουν (σε ποσοστό 80%) χωρίς λουρί. Κι αν τολμήσεις να πεις καμιά κουβέντα αλοίμονό σου. Καλύτερα να μπουν κάποιες ταμπέλες που να ενημερώνουν πως οι σκύλοι πρέπει να έιναι με λουρί και ποιές οι συνέπειες του νόμου. Επίσης και για τα περιτώματα. Και μιλάμε για πολλόυς σκύλους.

  2. Στην είσοδο του parking είναι αναρτημένοι οι κανονισμοί, μέσα σε όλους και για τα σκυλιά. Αλλά αν δεν έχεις φύλακες ποιός θα επιβάλει την τάξη?

  3. Σήμερα με κυνήγησε σκύλος και όταν διαμαρτυρήθηκα στον ιδιοκτήτη του κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου με τραμπούκισε και με έβρισε χυδαία.

    Καλό θα ήταν να αναρτηθούν οι κανονισμοί συμπεριφοράς όχι μόνο στην είσοδο του πάρκινγκ αλλά σε όλες τις εισόδους και να αναφέρονται οι συνέπειες του νόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.