Αμίαντος στο Γυμναστήριο των Αναβρύτων;

Το κλειστό Γυμναστήριο του σχολείου των Αναβρύτων. Ένα κτίριο που όχι μόνον δεν χρησιμοποιείται, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την υγεία μαθητών και επισκεπτών.

 

 

 

 

 

 

Ένα μείζον θέμα υγείας για τους μαθητές των Αναβρύτων, αλλά και τους επισκέπτες του Δάσους Συγγρού ήλθε στην επιφάνεια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του Πειραματικού Γυμνασίου των Αναβρύτων. Είναι το πρόβλημα ενδεχομένης υπάρξεως αμιάντου στην στέγη του κλειστού Γυμναστηρίου του σχολείου.

Το συγκεκριμένο κτίριο εδώ και αρκετόν καιρό δεν χρησιμοποιείται. Μετά από την προβολή του θέματος ζητήθηκε επίσημη γνωμοδότηση από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων, κ. Ε. Παλληκαρά, αναμένεται θετική. Κατόπιν τούτου, τόσον η Διοίκηση όσο και ο Σύλλογος Γονέων έχουν ταχθεί να απομακρύνουν το επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών υλικό. Στην προσπάθεια συμπαρίσταται πλήρως και ο Σύλλογος των Φίλων του Δάσους Συγγρού.

O αμίαντος αποτελεί μείζον πρόβλημα ασφαλείας και δημόσιας υγείας και κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει κωλυσιεργία ή άρνηση για την άμεση απομάκρυνσή του.

Στο ΒΗΜΑ της 2ας Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), του φορέα που διαχειρίζεται το Κληροδότημα Συγγρού, όπου στεγάζονται και τα σχολεία των Αναβρύτων, συνδικαλιστής δασολόγος, κ. Κ. Μπέσης, φέρεται να δηλώνει ότι αδυνατεί να αφαιρέσει τον αμίαντο διότι αν αφαιρέσει τον αμίαντο και στη συνέχεια δεν μπορέσει λόγω νομικού κωλύματος να βάλει άλλη σκεπή, τότε το κτίριο θα καταρρεύσει με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς είναι ιστορικό κτίριο. Πέραν των περί ανυπολογίστων συνεπειών και ιστορικότητος υπερβολών, ως νομικό κώλυμα ο κ. Μπέσης εννοεί την γνωστή ένσταση των Φίλων του Δάσους Συγγρού εναντίον του αποχαρακτηρισμού από δασικών 270 στρεμμάτων στο νότιο καί το επί της Λ. Κηφισίας δυτικό τμήμα του Δάσους, αποχαρακτηρισμό που ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη ανοικοδόμησή τους. Στην ένστασή τους αυτήν οι Φίλοι ζητούν τον χαρακτηρισμό ολοκλήρου του Δάσους Συγγρού ως δασικού.

Αν και δασολόγος, ο κ. Μπέσης έχει κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν επικαλεσθεί την εν λόγω ένσταση για να προβάλει αδυναμία δράσεως. Από τον Αγ. Ανδρέα και την Βίλλα Συγγρού μέχρι τον…μανδρότοιχο του Δάσους, ό,τι και να χρειασθεί να επισκευασθεί προβάλλεται αμέσως από τον κ. Μπέση ως αδύνατον λόγω της συγκεκριμένης ενστάσεως. Στο τέλος πάντως όλα επισκευάζονται και η ένσταση παραμένει εν ισχύι, για να ανακληθεί ως επιχείρημα την επόμενη φορά που θα προκύψει ανάγκη κάποιας επισκευής.

Η απομάκρυνση του αμιάντου είναι πολύ σοβαρό θέμα υγείας και ασφάλειας για να καθυστερεί με αστήρικτες αιτιάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.