Αλλαγές χρήσεων γης στο Μαρούσι

    Ο χάρτης των νέων χρήσεων γης που προτείνει η Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου. Από τα Σίδερα Χαλανδρίου μέχρι την Κηφισιά, το Μαρούσι διασχίζεται από οδικούς άξονες γεμάτους εμπορικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και άλλες υπερτοπικής εμβελείας χρήσεις. Δεν είναι περίεργο που υποβαθμίζεται καθημερινά ως τόπος κατοικίας. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

Aλλαγή χρήσεων γης κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων του Αμαρουσίου προτείνει η Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου διά στόματος του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ. Μ. Μαραγκάκη. Ως αιτιολογία προβάλλεται το ασαφές καθεστώς των υφισταμένων χρήσεων, το οποίον επιτρέπει διασταλτικές ερμηνείες και καταστρατηγήσεις.Οι προτάσεις αφορούν τούς άξονες Κηφισίας, Κύμης, Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, Αττικής Οδού, Βασ. Σοφίας, Σωρού, Σπύρ. Λούη, Αγ. Κων/νου, Πεντέλης, Περικλέους, Καποδιστρίου Φραγκοκλησιάς, Κυπρίων Αγωνιστών. Οι προτεινόμενες χρήσεις εμφανίζονται σε χάρτη που εδόθη αρμοδίως σε συλλόγους της πόλης προς σχολιασμόν.Είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αν οι προτεινόμενες αλλαγές είναι υπέρ η κατά των κατοίκων, αφού αρμοδίως δεν έχουν δοθεί συγκριτικοί πίνακες μεταξύ της ισχυούσης σήμερα και της προτεινομένης καταστάσεως. Πρόσθετη δυσκολία κατανοήσεως των προτεινομένων αλλαγών είναι και το ότι αλλάζουν και αυτές καθ’ αυτές οι κατηγορίες των χρήσεων: αντί των γνωστών τριών (αμιγής κατοικία, γενική κατοικία, πολεοδομικό κέντρο) προτείνονται τώρα έξι: αμιγής κατοικία, γενική κατοικία Ι, γενική κατοικία ΙΙ, πολεοδομικό κέντρο υπερτοπικό, πολεοδομικό κέντρο παραδοσιακό, κέντρο γειτονιάς. Είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς αν, π.χ., η γενική κατοικία Ι είναι βαρύτερη εμπορικώς χρήση από την σημερινή γενική κατοικία, κ.ό.κ.Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί οδικοί άξονες του Αμαρουσίου είναι από τα πιο επιβεβαρυμένα σημεία του λεκανοπεδίου από πλευράς συγκέντρωσης υπερτοπικών δραστηριοτήτων (βλ. Mall, Golden Mall, Avenue, Helexpo, ΟΑΚΑ, δύο υπουργεία, τρία νοσοκομεία, αμέτρητες πολυεθνικές, ΟΤΕ, Αττική Οδό, κλπ.). Περαιτέρω επιβάρυνσή τους θα καταφέρει το τελικό κτύπημα στην βιωσιμότητα της πόλης όχι μόνον ως τόπου κατοικίας, αλλά και ως χώρου επιχειρηματικής δραστηριότητος.Ακατανόητη είναι και η σπουδή με την οποίαν η Δημοτική Αρχή προωθεί το θέμα. Χωρίς να έχει δώσει την απαραίτητη συγκριτική τεκμηρίωση ώστε οι αλλαγές της να γίνουν κατανοητές στους μη ειδικούς, ζητεί μέσα σε 20 μέρες αντιπροτάσεις πάνω σε ένα εξαιρετικά τεχνικό πολεοδομικό θέμα. Αυτό μοιραία τορπιλλίζει την ουσία του επιδιωκομένου διαλόγου και τον περιορίζει σε εντελώς δευτερεύοντα θέματα γειτονιάς.Οι Φίλοι Δάσους Συγγρού και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου εζήτησαν από κοινού επίσημα συγκριτικά στοιχεία από τον Δήμο προκειμένου να καταθέσουν βάσει αυτών τις προτάσεις τους.

Ερωταποκρίσεις:

Ε: Τί θα πει “χρήση γης”;

Α: Σημαίνει ποια χρήση επιτρέπεται σε ένα οικόπεδο (και τα επ΄ αυτού κτίρια) και ποια όχι. Π.χ., χρήση αμιγούς κατοικίας αποκλείει εγκατάσταση γραφείων μιας πολυεθνικής εταιρείας.

Ε: Τί είναι αυτό που δέν λεει ο Δήμος;

Α: Δεν λέγει τι ισχύει σήμερα στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα. Έτσι ο μη έχων ειδικές πολεοδομικές γνώσεις της περιοχής δεν μπορεί να κρίνει αν η κατάσταση θα βελτιωθεί με τις προτεινόμενες αλλαγές ή θα χειροτερεύσει.

Ε: Δεν μπορεί να εξαχθεί αυτό από τους ισχύοντες νόμους;

Α: Όχι χωρίς ειδικούς πολεοδόμους και όχι σε 20 μέρες. Ο ίδιος ο Δήμος λέγει ότι το ισχύον καθεστώς είναι ασαφές και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει. Άρα, πώς άσχετοι περί τα πολεοδομικά σύλλογοι θα διαβάσουν όλη την εξειδικευμένη σχετική νομοθεσία ώστε μέσα σε 20 μέρες να κάνουν μάλιστα και αντιπροτάσεις;

Ε: Δεν είναι όμως καλό το ότι ο Δήμος ρωτά τουλάχιστον τους πολίτες;

Α: Βεβαίως. Αρκεί ταυτοχρόνως να τους δώσει τα στοιχεία και τον χρόνο να καταλάβουν, να συζητήσουν και να επεξεργασθούν τα προτεινόμενα. Άλλως η όλη διαδικασία είναι προσχηματική.

Ε: Τι θα γίνει αν τελικώς αποδειχθεί ότι οι προτεινόμενες χρήσεις επιβαρύνουν κι άλλο την πόλη με μερικά ακόμη μεγαθήρια;

Α: Οι αλλαγές θα προσβληθούν στο Σ.τ.Ε., αλλά κεν τω μεταξύ κάποιες άδειες θα έχουν προλάβει να εκδοθούν…

Το Αμαλίειο (βλ. εδώ) που στις προτεινόμενες χρήσεις γης εμφανίζεται ως χώρος πρασίνου, ταυτόχρονα με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνεται να γίνει οικοδομήσιμο οικόπεδο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.