Αίτηση χαρακτηρισμού της Βίλλας Συγγρού ως διατηρητέου μνημείου

Η Βίλλα Συγγρού φωτογραφημένη από τα νοτιοανατολικά.  Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

 

Αίτηση προς την Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων να χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο η Βίλλα Συγγρού, κατοικία του Ανδρέα και της Ιφιγενείας Συγγρού, έργο του Τσίλλερ του τέλους του 19ου αιώνος, ευρισκόμενο εντός του ομωνύμου δασοκτήματος στα όρια Αμαρουσίου και Κηφισιάς, υπέβαλε το σωματείο “Φίλοι του Δάσους Συγγρού”. Το 950 στρεμμάτων δασόκτημα, Κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού για την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών, τελεί υπό την διαχείριση του υπαγομένου στο Υπουργείο Γεωργίας, Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Η Βίλλα Συγγρού, κατοικία του Ανδρέα και της Ιφιγενείας Συγγρού, είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα κτίριά του (το άλλο είναι ο νεογοτθικού ρυθμού ναός του Αγ. Ανδρέα) και δεν έχει μόνον αρχιτεκτονική αξία, αλλά και ιστορική, καθώς υπήρξε θέατρο μιας ολόκληρης εποχής της σύγχρονης ιστορίας μας.Η πρωτοβουλία καταθέσεως της αιτήσεως και του σχετικού φακέλλου ανελήφθη από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού στις αρχές του 2004, όταν κατόπιν σχετικής ερεύνης προέκυψε ότι δεν είχε καν υποβληθεί προς το Υπουργείο Πολιτισμού αίτηση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου. Τούτο δε, παρά την δημοσία διαβεβαίωση του πρώην Προέδρου του Ι.Γ.Ε., αρχιτέκτονος κ. Ι. Πολύζου, τον Ιούνιο του 2002, ότι η Διοίκησή του θα ετοίμαζε και θα κατέθετε τον σχετικό φάκελλο αμέσως. Δυστυχώς, ούτε ο κ. Ι. Πολύζος ούτε ο διάδοχός του στην Προεδρία του Ι.Γ.Ε., επίσης αρχιτέκτων κ. Δ. Ήσυχος, εκίνησαν σε όλο αυτό το διάστημα τις σχετικές διαδικασίες. Αντιθέτως, αναλώθηκαν σε συμβάσεις και προϋπολογισμούς αναπαλαιώσεως της Βίλλας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος ουδέν έχει ιδιοκτησιακό ή άλλο δικαίωμα επί του Δασοκτήματος και των κτιρίων του.

Σήμερα η Βίλλα Συγγρού χρησιμοποιείται ανεπισήμως για γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών ιδιωτικών καναλιών – τελευταίως γυρίζονται εκεί “Τα παιδιά της Νιόβης”. Δυστυχώς ουδεμία έχει ληφθεί συμβατική ή άλλη μέριμνα για την ασφάλεια των εντός του κτιρίου εργαζομένων ή για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών του από την χρήση αυτή. Η κήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου θα το προστατεύσει από επικίνδυνες χρήσεις και θα εξασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε επ’ αυτού παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την αρχιτεκτονική αξία και την ιστορία του. Ως μία πιθανή χρήση, συμβατή με τον σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού και με το ύφος και την αξία του κτιρίου, οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού έχομε προτείνει την μετατροπή του σε γεωργική ή/και δασική βιβλιοθήκη – συμπλήρωμα των λοιπών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Μέχρι τα τέλη του 2005, το Υπουργείο ουδέν είχε πράξει εις απάντησιν του ως άνω αιτήματος. Έτσι την 11 Νοεμβρίου 2005, το αίτημα επανυπεβλήθη και σήμερα η διαδικασία κηρύξεως έχει αρχίσει, και η κάθε ενέργεια του Υπ. Γεωργίας ως προς την Βίλλα Συγγρού ελέγχεται και από το Υπ. Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.