Αίτημα προς το Ι.Γ.Ε. να επισκευάσει τον Αγ. Ανδρέα

Ο βανδαλισμένος και ημικατεστραμμένος Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα. Άρχισε τελικώς να επισκευάζεται το 2004 με χορηγία ιδιώτη εξασφαλισθείσα επί Υπουργείας Τσιτουρίδη στο αρμόδιο Υπ. Γεωργ. Ανάπτυξης. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν αληθεύει αυτό που επί χρόνια ισχυρίζεται η Διοίκηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) ότι δήθεν δεν επισκευάζει τον Αγ. Ανδρέα, διότι δεν διαθέτει τεχνικήν υπηρεσία για την μελέτη, δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου, και άρα, γι’ αυτό χρειάζεται τους Δήμους και τις μετ΄αυτών συμβάσεις! Με επιστολή της η Διεύθυνση Αναστηλώσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (μόνη υπεύθυνη να εγκρίνει ΚΑΘΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ στον Αγ. Ανδρέα) μάς πληροφορεί ότι μπορεί εκείνη να αναλάβει τον ρόλο αυτόν, βάσει μάλιστα μελέτης συνταχθείσης υπ’ αυτής το 1990 την οποίαν προσφέρεται και να επικαιροποιήσει.Εδώ και χρόνια, ο Αγ. Ανδρέας, ο μοναδικός ορθόδοξος νεογοτθικός ναός στην χώρα, μνημείο υπό κρατικήν προστασίαν (ΦΕΚ 299/τΒ/7-5-90), καταρρέει. Ενώ όμως εις τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι πασίγνωστο ότι λόγω της περί Κληροδοτημάτων νομοθεσίας μόνος αρμόδιος να τον επισκευάσει είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που κατά νόμον διαχειρίζεται το Δάσος Συγγρού, το 1996 ο Δήμος Αμαρουσίου εζήτησε και έλαβε επιχορήγηση 20.000.000 δρχ. από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Αγ. Ανδρέα! Χρήματα που ουδέποτε χρησιμοποίησε για τον σκοπόν αυτό, αφού κανείς δήμος δεν δικαιούται να εκτελέσει έργα εντός του Δάσους!Αυτό που ο Δήμος αυτός καλείται τώρα να κάνει, είναι να προσφέρει τα χρήματα αυτά εντόκως στο Ι.Γ.Ε. ως βάση για την συγκέντρωση του απαραιτήτου για την επισκευή του ναού ποσού. Συγχρόνως το Ι.Γ.Ε. οφείλει πάραυτα να ζητήσει από το Προϊστάμενο αυτού Υπουργείο Γεωργίας, ένα τμήμα των 1,16 εκ. Ευρ. τα οποία το Υπουργείο αυτό έχει δεσμευθεί να συνεισφέρει για το Κληροδότημα Συγγρού, τόσα ώστε να συμπληρωθεί τα συνολικώς απαιτούμενο για τον ναό κονδύλι. Ευθύς ως λάβει την θετικήν απάντηση του Υπουργείου, το Ι.Γ.Ε. μπορεί να ζητήσει από το Υπ.Πο. την επικαιροποίηση της μελέτης του 1990 και την έναρξη της διαδικασίας δημοπρατήσεως και εκτελέσεως του έργου. Πρόκειται για την προφανή και νόμιμη μέθοδο σωτηρίας του μνημείου.

Στο Ι.Γ.Ε. απεστάλη σχετικώς η ακόλουθη επιστολή:

“Θα θέλαμε εκ μέρους όχι μόνον των μελών του σωματείου μας, αλλά και των πολυπληθών κατοίκων του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς που ενδιαφέρονται για τον Αγ. Ανδρέα, να σάς προτείνομε να προβείτε το συντομότερο δυνατόν στις εξής απαραίτητες για την διάσωση του μνημείου ενέργειες:
1. Να ζητήσετε επειγόντως από το Υπουργείο Γεωργίας να διαθέσει τα απαιτούμενο για την επισκευή του ναού ποσόν εκ του κονδυλίου των 1,16 εκ. Ευρ. το οποίον έχει ήδη δεσμευθεί να συνεισφέρει για το Κληροδότημα Συγγρού […] 2. Να διευρευνήσετε κατά πόσον το ως άνω κονδύλι μπορεί να μειωθεί κατά το ποσόν (και μάλιστα εντόκως) που έλαβε το 1996 ο Δήμος Αμαρουσίου για την δημοπράτηση/εκτέλεση του έργου.
3. Έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση να ζητήσετε αμέσως την επικαιροποίηση της μελέτης του 1990 και την σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης από την ΔΑΒΜΜ του Υπ. Πο. προκειμένου να δεσμευθεί το ακριβές απαιτούμενο για την εκτέλεση του έργου ποσόν, όπως αυτό θα προκύψει μετά από την σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης.
4. Τέλος, να ζητήσετε από την ΔΑΒΜΜ του Υπ. Πο. να προχωρήσει στην διαδικασία συντάξεως των τευχών, δημοπρατήσεως και εκτελέσεως του έργου συμφώνως προς την κειμένη νομοθεσία.”

Το Δάσος Συγγρού είναι Κληροδότημα προς την Γεωργική Εταιρεία Αθηνών (νυν Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών) με σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών. Το Δάσος Συγγρού έχει σωθεί μέχρι σήμερα χάρις στο αυστηρό νομικό καθεστώς του Κληροδοτήματος, το οποίον δεν επιτρέπει την παραμικρή απόκλιση από τον σκοπό της διαθέτιδος. Το Δάσος Συγγρού δεν έχει καμμία ιδιοκτησιακή σχέση με τον Δήμο Αμαρουσίου ή άλλο δήμο της περιοχής.
Στην πρόσφατη σύμβαση μεταξύ Ι.Γ.Ε. και ομόρων Δήμων για την συνδιαχείριση του Δάσους Συγγρού προβλέπεται κονδύλι 300.000 Ευρ. για την μελέτη και ανακαίνιση του ναού από τον Δήμο… Κηφισιάς! Προξενεί εντύπωση ότι οι συντάκτες της συμβάσεως (πρωτίστως ο Δήμος Αμαρουσίου και το Ι.Γ.Ε.) ελησμόνησαν το γεγονός ότι μελέτη υπάρχει και ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ήδη επιχορηγηθεί με 20 εκ. δρχ. για την επισκευή του ναού! Σημειωτέον ότι η σύμβαση αυτή έχει προσβληθεί στο Σ.τ.Ε. ως παραβαίνουσα την περί Κληροδοτημάτων νομοθεσία.
Για την υλοποίηση της συμβάσεως Δήμων – Ι.Γ.Ε. το Υπ. Γεωργίας έχει προσφερθεί να συνεισφέρει το 25% (δηλ., 1,16 εκ. Ευρώ). Από τα χρήματα αυτά εμείς ζητούμε να καταβληθεί το απαιτούμενο για τον Αγ. Ανδρέα ποσόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.