Άρθρο στην Αμαρυσία για τους Φίλους του Δάσους Συγγρού!

“Το δάσος Συγγρού αποτελεί μία από τις τελευταίες οάσεις πρασίνου στην Αττική, δίνοντας στους πολίτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη φύση, ξεφεύγοντας από το γκρίζο τοπίο της πόλης.

Το δάσος αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού, προς την το πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία, μετά την κατάργηση της οποίας τη διοίκηση του ανέλαβε το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), σε συνεργασία και με το υπουργείο Γεωργίας. Σκοπός του κληροδοτήματος αυτού με βάση τη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού, θα ήταν η εκπαίδευση στους χώρους του, καλών γεωργών και κηπουρών, χωρίς να υπόκειται το δάσος σε περαιτέρω εξωτερικές παρεμβάσεις.

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού»

Με αφορμή την τήρηση αυτών των όρων ιδρύθηκε το 2003 ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» από εθελοντές, οι οποίοι λόγω της αγάπης τους προς το δάσος και τη φύση, και με σύνθημα «Το δάσος στην πόλη και OXI η πόλη στο δάσος», θέλησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον φορέα που θα μπορούσε να το προστατέψει. «Στόχος των ‘’Φίλων του Δάσους Συγγρού’’ είναι η προστασία του δάσους και η πιστή τήρηση των όρων του κληροδοτήματος, έτσι ώστε να συνεχίσουμε όλοι να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα δώρα του δασοκτήματος αυτού», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, με την οποία συνομιλήσαμε.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου αναφέρθηκε επίσης σε όλα τα εμπόδια που συναντούν οι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια και στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τους κινδύνους που κρύβει για τους πολίτες η περιπλάνηση στο δάσος.

Όπως μας είπε, η περίοδος παράλυσης στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει επηρεάσει κατά πολύ τη συμβολή των διαφόρων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία του δάσους. Χαρακτηριστικά ανέφερε την ανυπαρξία προσωπικού που να φροντίζει να κλείνει τις πόρτες του δάσους μετά τη δύση του ηλίου, αλλά και θα αναλάβει τη φύλαξή του τις ημέρες που έχει δυνατό αέρα. Ειδικά τότε, οι εθελοντές είναι αναγκασμένοι να φρουρούν τις πόρτες προκειμένου να μη μπουν μέσα επίμονοι πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις οποίες το δάσος παραμένει κλειστό για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μάλιστα, τεράστιο ζήτημα δημιουργήθηκε φέτος και με την πυροφύλαξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού, λόγω της γραφειοκρατίας, παρουσιάστηκαν τεράστιες καθυστερήσεις στην αποστολή προσωπικού. Έτσι, το ΙΓΕ αποφάσισε να προσλάβει φύλακες από ιδιωτική εταιρεία, οι οποίοι σε συνεργασία με τους εθελοντές θα αναλάβουν την περιφρούρησή του.

Μεγάλο οικονομικό κόστος

Πέρα όμως από την έλλειψη προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του κόστους της συντήρησης του δάσους το επωμίζονται οι ίδιοι οι εθελοντές, αγοράζοντας ό,τι είναι απαραίτητο για τις δενδροφυτεύσεις που πραγματοποιούν, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να νοικιάζουν κατά καιρούς και μία υδροφόρα προκειμένου να μη ποτίζουν κουβαλώντας μπιτόνια με νερό στα χέρια. Πέρα όμως από το πότισμα και τις δενδροφυτεύσεις, οι εθελοντές έχουν αναλάβει και τον τακτικό καθαρισμό του δάσους κάθε εβδομάδα καθώς και το κλάδεμα των δέντρων, ενώ πραγματοποιούν και τρεις μεγάλους καθαρισμούς στη διάρκεια της χρονιάς για το μάζεμα ογκωδών αντικειμένων. «Δυστυχώς χάσαμε το δρόμο μας και μόνο το φιλότιμο, μας έχει μείνει. Μακάρι αυτό, τελικά να μας ενεργοποιήσει και να μας βάλει πάλι στο δρόμο του ενθουσιασμού αλλά και την αξιοπρέπειας. Μέχρι τότε, όσοι από εμάς έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχει εγώ, χωρίς εμείς, ας δράσουμε» τονίζει η κ. Θεοδωρακοπούλου, απευθύνοντας θερμή έκκληση σε όλους αυτούς που αγαπούν το δάσος να συνδράμουν με το έργο τους την εθελοντική προσπάθεια του Συλλόγου. Το αίτημα αυτό το απευθύνει και προς τον Δήμο Αμαρουσίου ζητώντας την ένταξη ενός μέρους των εθελοντών του, στους εθελοντές του δάσους. Μάλιστα για την επαφή με νέους ανθρώπους που θα μπορούσαν να στηρίξουν την προσπάθεια των εθελοντών, δημιουργήθηκε από την ίδια την πρόεδρο και το site του Συλλόγου (www.dasosygrou.gr), όπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δράση τους, αλλά και σελίδα στο facebook. «Μόνη απαίτηση από την πλευρά μας είναι οι πολίτες να σέβονται την εργασία μας και να μην μας προβάλλουν εμπόδια. Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε ότι όσο σημαντική και αν είναι η συμβολή των εθελοντών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πως αντικαθιστούν τα καθήκοντα και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης», επισημαίνει η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Κίνδυνοι για τους περιπατητές

Αναφερόμενη στους κινδύνους με τους οποίους μπορεί να έρθει κανείς αντιμέτωπος διασχίζοντας το δάσος, δεν διστάζει να τονίσει ότι είναι ταυτόσημοι με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη χωρίς περιορισμό ανθρώπινη παρέμβαση. Πολλοί περιπατητές, όπως μας είπε, κυκλοφορούν μαζί με τον σκύλο τους χωρίς να το έχουν δεμένο και πρωτίστως φιμωμένο. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα ζώα αυτά να είναι επικίνδυνα κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ακόμη, πολλοί τοποθετούν φόλες στο δάσος, με σκοπό να σκοτώνουν τόσο τα ίδια τα σκυλιά που κυρίως το διασχίζουν, αλλά και ζώα του δάσους. Απόδειξη αποτελεί η εύρεση δύο νεκρών αλεπούδων πρόσφατα.

Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι η διάνοιξη μονοπατιών από τους ποδηλάτες, οι οποίοι καταστρέφουν με αυτό τον τρόπο τη χαμηλή βλάστηση, ενώ παράλληλα δύνανται να παρασύρουν κόσμο, λόγω της μεγάλης ταχύτητας την οποία αναπτύσσουν. «Τα μονοπάτια του δάσους σήμερα, ύστερα από έναν πρόχειρο υπολογισμό στον οποίο προβήκαμε εμείς, οι εθελοντές, μετριούνται σε 365, από 25 που ήταν πριν από μία εικοσαετία», δηλώνει η γραμματέας του Συλλόγου, Ρούλα Σουλτάτη.

Το πρόβλημα της ρύπανσης

Ένα μεγάλο θέμα που επίσης έχει έρθει κατά καιρούς στην επιφάνεια είναι και η ρύπανση που προκαλούν οι μαθητές των σχολείων οι οποίοι φιλοξενούνται στο δάσος. Τους χώρους αυτούς τους καθάριζαν μέχρι πρόσφατα, όπως μας ανέφερε η κ. Σουλτάτη, οι εθελοντές, αλλά μετά τις ενδείξεις μη ευαισθητοποίησης εκ μέρους του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας σταμάτησαν. «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αφύπνιση των μαθητών, αφού είναι και προς δικό τους όφελος το δάσος να διατηρείται καθαρό», ανέφερε η κ. Θεοδωρακοπούλου. Επιπρόσθετα, εστία ρύπανσης αποτελεί και η λαϊκή αγορά που γίνεται στο σημείο που το δάσος συνορεύει με τον Δήμο Κηφισιάς. Κανονικά θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί στο σημείο αυτό από τον Δήμο ένας φράχτης, ώστε να μην πετιούνται τα σκουπίδια που προέρχονται από τη λαϊκή μέσα στο δάσος. Επιπλέον, από την οδό Ικαρίας συστηματικά διοχετεύονται με σωλήνες λύματα μέσα στο δάσος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι από πλευράς του Δήμου, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Συλλόγου, αναφορικά και με τα δύο ζητήματα.

Μιλώντας σχετικά με τα βήματα που απαιτείται να γίνουν προκειμένου το δάσος να διατηρηθεί και μακροχρόνια σε μία καλή κατάσταση, τόσο η πρόεδρος όσο και η γραμματέας τόνισαν μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα καταρτισμού μίας εμπεριστατωμένης δασολογικής μελέτης από το προσωπικό του ΙΓΕ. Η μελέτη αυτή θα εξηγούσε με λεπτομέρειες όλες τις ενέργειες που θα ήταν ωφέλιμες για το δάσος, ώστε και οι εθελοντές να μη δρουν αυτόνομα, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των αναδασώσεων.

Μάλιστα, σωτήρια θα ήταν και η δραστηριοποίηση των εύπορων κατοίκων της περιοχής γύρω από το δάσος, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με κάποιο χρηματικό ποσό ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του. «Είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να βρούμε κάποιους πόρους, μιας που οι δήμοι με τους οποίους συνορεύει το δάσος δεν δύνανται να μας στηρίξουν οικονομικά» εξηγεί η πρόεδρος, αναφερόμενη στους Δήμους Αμαρουσίου, Πεντέλης και Κηφισιάς. Μάλιστα, μας ανέφερε χαρακτηριστικά, πως το πυροσβεστικό όχημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πυροπροστασία του δάσους αποτελεί δωρεά κατοίκου.

Δημιουργία Γεωργικής Βιβλιοθήκης

Ένα ακόμη πάγιο αίτημα του Συλλόγου που σκοντάφτει στην έλλειψη οικονομικών πόρων, είναι και η δημιουργία μίας πρότυπης Γεωργικής Βιβλιοθήκης για όλη την Ελλάδα, η οποία θα στεγαζόταν στη βίλα Συγγρού, που βρίσκεται μέσα στο δάσος. Χαρακτηριστικό μάλιστα της δραστηριοποίησης του Σωματείου είναι το γεγονός ότι χάρη στις ενέργειες των μελών του η βίλα, που αποτελεί έργο του Ερνέστου Τσίλερ, ανακηρύχτηκε διατηρητέα, και λόγω αυτού χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. η ανακαίνισή της.

Στη βίλα στεγάζεται αυτή τη στιγμή το Μουσείο Μελισσοκομίας του ΙΓΕ, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει με τους όρους ενός σύγχρονου μουσείου. «Το μουσείο αυτό φιλοξενεί αρχαίες κυψέλες από όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες μελισσοκόμους πριν από την εμφάνιση της κυψέλης ευρωπαϊκού τύπου», αναφέρει η πρόεδρος, και προσθέτει κλείνοντας: «Στην Ελλάδα όλα τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν αγαπάμε τον τόπο μας ούτε σεβόμαστε την ιστορία του». Ίσως τελικά αυτή θα έπρεπε να είναι και η προτεραιότητα της κάθε ηγεσίας και κυρίως του εκπαιδευτικού συστήματος: να μάθει στους πολίτες να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν.”

Αμαρυσία (ηλεκτρονική πύλη για τα βόρεια προάστια),  Αύγουστος 2012

3 Comments on “Άρθρο στην Αμαρυσία για τους Φίλους του Δάσους Συγγρού!

 1. Αγαπητοί κύριοι
  Διαβάζοντας κανείς τα γραφόμενά σας αλλά και συνδυάζοντας τα με τις πράξεις σας γίνεται εύκολα αντιληπτό στον μη αδαή, οτι η δράση σας πέρα από τη ψευδεπίφαση της τάχα αγάπης σας και την προστασία του κτήματος κρύβει ύποπτη ιδιοτέλεια που αγγίζει τα όρια της παρανομίας. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Αυθαίρετα και κατά παράβαση κάθε κανόνα εφαρμογής μέτρων πολιτικής προστασίας κλειδώνετε το δάσος για πολύ μεγάλες περιόδους ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν αλλά αντίστοιχα δάση, άλση ,δρυμοί του λεκανοπεδίου κατά την ίδια περίοδο παραμένουν ανοικτά για το κοινό
  2. Από τα γραφόμενά σας προκύπτει οτι διεκδικείτε το μονοπώλειο στην αγάπη και προστασία του δάσους και οτι σας ενοχλούν ακόμα ακόμα και οι μικροί μαθητές, οι ζωόφιλοι αλλά και οι…ποδηλάτες. Γιατί λοιπόν δε λέτε οτι το δάσος είναι ιδιοκτησία σας και οτι η πρόσβαση σε αυτό θα είναι επιτρεπτή επιλεκτικά μόνο σε όσους σας είναι αρεστοί
  3. Μεθοδευμένα εδώ και χρόνια έχετε με τη δράση σας εκτοπίσει τις δημοτικές αρχές τις οποίες τώρα κατηγορείτε για εγκατάληψη

  Επειδή είναι ηλίου φαεινότερον και η κοινή εμπειρία έχει δείξει οτι τέτοιου είδους δράσεις έχουν ως υποκρύπτοντα και απώτερο σκοπό την ιδιοποίηση και εκμετάλλευση ενός τέτοιου χώρου, μια ομάδα έγκριτων νομικών οι οποίοι επίσης αγαπούμε τον χώρο αυτό και εδώ και χρόνια τον επισκεπτόμαστε με αίσθημα ευθύνης , αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στη δράση οποιουδήποτε υποτιμά την νοημοσύνη μας. Σύντομα θα αντιληφθείτε τι ακριβώς εννοούμε…

 2. Κύριε Αναγνώστου
  Διαβάζοντας το σχόλιό σας δεν καταλαβαίνω το επιθετικό του ύφος.
  Χρεώνετε στους Φίλους του Δάσους Συγγρού ιδιοποίηση και εκμετάλλευση ενώ καθημερινά αποδεικνύουν το αντίθετο.
  Το κλείσιμο του δάσος τις επικίνδυνες ημέρες για πυρκαγιά το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό εφόσον δεν υπάρχουν άτομα για να κάνουν καθημερινή περιπολία. Η πολιτεία είναι ανύπαρκτη ενώ αντιθέτως τα μέλη των Φίλων του Δάσους Συγγρού ανιδιοτελώς, πολλές φορές και για έτη πολλά «βάζουν πλάτη» και κάνουν βάρδιες για την προστασία του δάσους τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι μας κάνουμε μπάνια και ανέμελες διακοπές.
  Επίσης θεωρώ ότι σε κανέναν δεν απαγόρευσαν την είσοδο στο δάσος. Το δάσος είναι ανοικτό σε όλους αρκεί ο καθένας μας να το σέβεται και να το αγαπά. Σε κανέναν δεν αρέσει να πατάει περιττώματα σκύλων κατά την βόλτα του στο δάσος ή να περιτριγυρίζεται από απορρίμματα!
  Νομίζω ότι αδίκως χρεώνετε στους Φίλους του Δάσους Συγγρού ιδιοτέλεια ενώ με τα έργα των περίπου 10 ετών που υπάρχει ο σύλλογος και με πολύ αγώνα έχουν αποδείξει το αντίθετο.
  Καλό είναι τέτοιες πρωτοβουλίες προσφοράς και εθελοντισμού προς το περιβάλλον να μας βρίσκουν όλους μαζί ενωμένους και όχι αντίθετους.

  Κ. Πατσοπούλου

 3. Αξιότιμε φίλε του Δάσους,
  Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον σχολιασμό σας αυτόν που όσο και αν αποτελεί έναν λίβελο εναντίον μας, δείχνει οτι το ενδιαφέρον σας για το Δασόκτημα Συγγρού είναι ζωηρό.
  Χωρίς να θέλουμε να εξαντλήσουμε το θέμα θα θέλαμε να παρατηρήσουμε οτι, ίσως εν αγνοία σας, φορτώνετε όλα τα παράπονά σας σε μας. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για όλα αυτά που μας καταλογίζετε γιατί το Δασόκτημα δεν διοικείται από εμάς αλλά από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπ. Γεωργίας), το οποίο έχει και την ευθύνη της εκπληρώσεως του σκοπού του Κληροδοτήματος.
  Δεν εκτοπίσαμε εμείς καμιά δημοτική αρχή γιατί κάτι τέτοιο ήταν απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα της Υπ. κας Κ. Μπατζελή.
  Με τις δημοτικές αρχές συνεργαζόμαστε άλλοτε πιο αποτελεσματικά άλλοτε λιγότερο όπως και με κάθε φορέα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία, στη συντήρηση και στην αναζωογόνηση του Δάσους μας.
  Για το αν διεκδικούμε το μονοπώλιο της αγάπης για το Δάσος και αν αγαπάμε τους μαθητές, τους ποδηλάτες και τους ζωόφιλους νομίζω οτι η παρουσία μας δέκα χρόνια έχει αποδείξει οτι το μόνο που προσπαθούμε είναι να συνυπάρχουμε αρμονικά όλοι μας και κανένας να μη δρα σε βάρος κανενός.
  Οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Τα μέλη μας που ανήκουν σε όλες αυτές τις ομάδες που αναφέρετε προτείνουν λύσεις ή μας μεταφέρουν τα παράπονά τους και εμείς στη συνέχεια προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους διάφορους φορείς μήπως και βρούμε λύσεις ικανές να διασφαλίσουν αυτή την αρμονική συνύπαρξη έτσι ώστε όλοι μας να απολαμβάνουμε τα δώρα που μας προσφέρει το Δασόκτημα Συγγρού.
  Όπως και να έχει πάντως σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.