Με πρόσχημα το νερό, πρόταση Δήμου εις βάρος του Δάσους Συγγρού

    H διατηρητέα Βίλλα που σήμερα στεγάζει γραφεία της Ιντεραμέρικαν (γνωστή ως Βίλλα Φιλντισάκου) στις δόξες της με ολόγυρα πράσινο. Ανεβαίνοντας την Κηφισίας στο Μαρούσι λίγο πριν από το Δάσος Συγγρού. Σήμερα στα δεξιά της υπάρχει η είσοδος του γκαράζ, απ’ όπου αντλείται και χύνεται στα όμβρια το πολύτιμο νερό. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

 

 

 

 

Με πρόσχημα την διάσωση του νερού, ο Δήμος ουσιαστικά ζητεί σταθμό ανεφοδιασμού των υδροφόρων οχημάτων του μέσα στο Δασόκτημα Συγγρού. Η πρόταση είναι και παράλογη και παράνομη, ενώ ενδέχεται να εγείρει μελλοντικά και θέματα χρησικτησίας, όπως συμβαίνει τώρα με το πάρκινγκ του ΙΓΕ πίσω από το παλαιό Δημαρχείο.

Επί χρόνια, κάθε ώρα, από το τρίτο υπόγειο γκαράζ της διατηρητέας βίλλας με την επιγραφή INTERAMERICAN, ανεβαίνοντας την Κηφισίας δεξιά, ακριβώς λίγο προ του Δάσους Συγγρού, αντλούνται 21,5 κυβικά μέτρα πολύτιμου υπογείου ύδατος που χύνεται στους αγωγούς ομβρίων της Λ. Κηφισίας. Επί χρόνια, κάθε ώρα χύνεται στην θάλασσα το μηνιαίο νερό μιας οικογένειας. Ή αλλιώς κάθε μήνα, το νερό μιάς κωμόπολης.

Αυτό συμβαίνει από το 2001, όταν ο τότε ιδιοκτήτης της Βίλλας αυτής, στα πλαίσια εργασιών ανέγερσης πολυορόφου κτιρίου στο πίσω μέρος της, κάνοντας εκσκαφή για τρίτο υπόγειο, βρήκε νερό. Το έργο ήταν παράνομο, κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. και εξεδόθη απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων επέβαλε στον ιδιοκτήτη
την υποχρέωση να λάβει σε συνεννόηση με το Δήμο Αμαρουσίου, την ΕΥΔΑΠ και συντρεχούσης περιπτώσεως τους υπευθύνους για την διαχείριση του «Κτήματος Συγγρού» όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και την αποτροπή περαιτέρω απωλείας ύδατος(απόφαση Σ.τ.Ε. 441/2001). Οι διαδοχικοί ιδιοκτήτες του κτιρίου αγνόησαν την απόφαση. Το νερό αντλείται μέχρι σήμερα ασταμάτητα και πηγαίνει στην θάλασσα.

Μετά από ανακίνηση του θέματος από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού, μετά και από σχετική εκπομπή του ΣΚΑΪ TV στις 13 Απριλίου 2009, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, απεφάσισε να λύσει το πρόβλημα. Με επιστολή του την 5η Αυγούστου 2009 στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), τον φορέα που διαχειρίζεται το Κληροδότημα Συγγρού, προτείνει λύση βαρύνουσα όχι πρωτίστως τον ιδιοκτήτη που ευθύνεται για το πρόβλημα, αλλά… το διπλανό Δάσος Συγγρού.

Στην επιστολή Πατούλη ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, κ. Ηλιόπουλος, εμφανίζεται κατ’ αρχάς να συναινεί στην παραχώρηση της χρήσεως των αντλουμένων υδάτων, παραχώρηση κενή περιεχομένου, αφού τα υπόγεια ύδατα είναι κοινόχρηστο αγαθό, άρα, δεν παραχωρούνται. Εν συνεχεία, προτείνει να κατασκευασθεί μέσα στο Δασόκτημα Συγγρού «νέα αποθηκευτική δεξαμενή», όπου θα συγκεντρώνεται το αναβλύζον από την οικοδομή Ηλιοπούλου υπόγειο νερό και απ’ όπου θα τροφοδοτούνται οι υδροφόρες του Δήμου.

Ας φαντασθούμε τι θα συμβαίνει στο Δάσος Συγγρού αν το ΙΓΕ δεχθεί την πρόταση Πατούλη: Πέραν των τεχνικών έργων, του τσιμέντου, των αγωγών, εγκαταστάσεων διήθησης, κλπ., για κάθε δημοτική ανάγκη νερού (ποτίσματα, πλύσιμο πεύκων και δρόμων, κλπ.) οι υδροφόρες θα μπαινοβγαίνουν στο Συγγρού για να φορτώνουν. Από κει θα αναχωρούν στα τέσσερα σημεία της πόλης ή και της Αττικής και θα ξαναγυρνούν, παρκάροντας προφανώς – πού αλλού; – δίπλα στο σημείο φορτώσεως. Με πρόσχημα την διάσωση του νερού, ο Δήμος ουσιαστικά ζητεί σταθμό ανεφοδιασμού των υδροφόρων οχημάτων του μέσα στο Δασόκτημα Συγγρού. Αυτό είναι και εκτός θέματος και παράνομο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την πρόταση, ας την μεταφέρομε στο δικό μας σπίτι: Σκάβει παράνομα γείτονάς μας και κτυπά υπόγεια φλέβα νερού. Εκ του νόμου υποχρεούται να επανορθώσει, αλλά δεν το κάνει. Παρεμβαίνει ο Δήμος και ζητεί να φτιάξει δεξαμενή όχι σε δημοτική έκταση ή έστω, στο οικόπεδο του παρανομήσαντος, αλλά στο δικό μας. Ζητεί μάλιστα να φορτώνουν από μας και οι υδροφόρες του. Υπάρχει περίπτωση κανείς μας να δεχθεί; Κι όμως! Αυτό καλείται να δεχθεί το ΙΓΕ με την επιστολή Πατούλη και με την υποστήριξη του κ. Σ. Τσιπουράκη.

Ο πρόξενος του προβλήματος, ιδιοκτήτης του κτιρίου όπου έγινε η ζημιά γλυτώνει ευθύνες, έξοδα και έργα μέσα στην ιδιοκτησία του. Οι δημότες θα πληρώσουμε τον λογαριασμό, ενώ ένα μέρος του Δασοκτήματος Συγγρού θα έχει ατύπως παραδοθεί στον Δήμο, στο τσιμέντο και στις υδροφόρες. Αυτή είναι η περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου.

Πριν από μερικές δεκαετίες κτίσθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου στο ιδιοκτησίας ΙΓΕ οικόπεδο, νυν πάρκινγκ, πίσω από το παλαιό Δημαρχείο, μια βρύση. Με επιχείρημα την βρύση αυτή και άλλα τινά παρόμοια, ο Δήμος διεκδικεί σήμερα το πολύτιμο πάρκινγκ επικαλούμενος χρησικτησία. Αν κερδίσει την υπόθεση, το σημερινό δωρεάν πάρκινγκ του ΙΓΕ θα γίνει υπόγειο, δημοτικό και επί πληρωμή. Αυτή είναι η πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου απέναντι στο Κληροδότημα Συγγρού και τους δημότες. Πώς ξέρουμε ότι η ίδια πολιτική δεν θα εφαρμοσθεί στο ίδιο το δάσος και σε 20-30 χρόνια, με επιχείρημα χρησικτησίας το νερό, την “νέα αποθηκευτική δεξαμενή” και το πήγαιν-έλα των υδροφόρων;

Εκ του νόμου το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) υποχρεούται να προστατεύει τα συμφέροντα του Κληροδοτήματος που διαχειρίζεται αποκλείοντας κάθε κατάληψη χώρου και έργο του Δήμου Αμαρουσίου εντός του. Ο τελευταίος, άλλωστε, δεν χρειάζεται έργα εντός του Δασοκτήματος για να λύσει το πρόβλημα της απωλείας των υπογείων υδάτων. Να πιέσει μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες τον ιδιοκτήτη να σταματήσει εδώ και τώρα, ως εκ του νόμου υποχρεούται, την απορροή των υδάτων στην θάλασσα. Αν ο Δήμος μπορεί επωφελώς να χρησιμοποιήσει μέρος των υδάτων, να συνεργασθεί με τον ιδιοκτήτη για να τα πάρει. Αν χρειάζεται σταθμό ανεφοδιασμού για τις υδροφόρες του, να τον φτιάξει σε όποιον δημοτικό ή ιδιωτικό χώρο θέλει, όχι στο Δασόκτημα Συγγρού. Αν θέλει, τέλος, να δώσει νερό και στο Δάσος, να το δωρήσει στο Κληροδότημα χωρίς ανταλλάγματα. Όσο για τον λογαριασμό, να πληρώσει κι αυτός που προξένησε το πρόβλημα, όχι μόνον οι δημότες.

Το Δασόκτημα Συγγρού διαθέτει από την εποχή του Συγγρού γεώτρηση πάνω στην ίδια φλέβα νερού. Η γεώτρηση έχει διανοιγεί κάπου στο μέσον του κτήματος, ώστε με την κλίση του εδάφους να ποτίζονται οι καλλιέργειες που βρίσκονται νοτιώτερα. Το δασόκτημα διαθέτει επίσης τρεις δεξαμενές, που γεμίζουν από την γεώτρηση αυτήν. Υπάρχει τέλος σύνδεση της γεώτρησης και με την λιμνούλα της Βίλλας Συγγρού. Στα πλαίσια της αναπαλαιώσεως της Βίλλας, η λιμνούλα αυτή σχεδιάζεται να γεμίσει με νερό, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρόσβεση.
Το δίκτυο των πυροσβεστικών κρουνών του Δάσους Συγγρού είναι συνδεδεμένο με την ΕΥΔΑΠ, ώστε το νερό να έχει την απαραίτητη πίσεση. Οι κρουνοί χρησιμεύουν αποκλειστικώς και μόνον για πυρόσβεση, όχι για πότισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.