Το μεγαλόπνοο όραμα του Συλλόγου μας , η Ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, παίρνει σάρκα και οστά.

Από το 2003 είχαμε θέσει ως βασικό μας στόχο – σκοπό την ολοκλήρωση του έργου αυτού, ένα όνειρο που είναι άρρηκτα άλλωστε συνδεδεμένο και με την επιθυμία της Εθνικής ευεργέτιδος Ιφιγένειας Συγγρού. Στα πλαίσια της στενής συνεργασίας μας με το Ι.Γ.Ε. οι εργασίες μετρούν ήδη ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Εθελοντές και μέλη του συλλόγου μας αποδέχτηκαν μετά χαράς την πρό(σ)κληση να συνδράμουν ενεργά στην υλοποίηση του έργου αυτού. Το πλούσιο και εξαιρετικά σπάνιο υλικό που ανακαλύπΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (10).G.00τουμε καθημερινά είναι και η ανταμοιβή των προσπαθειών μας. Μας δίνει την ανάλογη δύναμη και διάθεση να συνεχίσουμε παρ ’όλες τις αντιξοότητες της εποχής που διανύουμε.

 Στη διάθεσή του Ι.Γ.Ε. βρίσκονται μέχρι στιγμής βιβλία Ελληνικά και ξενόγλωσσα από το 1825 έως σήμερα. Σε χρονολογικούς καταλόγους του 1957 που έχουμε βρει, αναγράφονται πάνω από 5.000 βιβλία,  ενώ υπάρχουν 90 βιβλία που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Από αυτά, σύμφωνα με το Βιβλιολογικό Εργαστήρι « Φίλιππος Ηλιού » του Μουσείου Μπενάκη, τα 3 βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην Γεωργική Βιβλιοθήκη Ε.Γ.Ε.- Ι.Γ.Ε.Ε.Γ.Ε.G..0

Ο πυρήνας της Γεωργικής Βιβλιοθήκης είναι οι σπάνιες εκδόσεις των βιβλίων της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, μια σχεδόν πλήρης σειρά βιβλίων των εκδόσεων της Ε.Γ.Ε., όπως και τα ετήσια Γεωργικά Δελτία της Ε.Γ.Ε., τα οποία από πλευράς ιστορίας και γεωργικής εκπαίδευσης είναι πολύτιμα και πολύ σπάνια.

Η δική μας παρέμβαση αποσκοπεί στη διατήρηση και προστασία του θησαυρού αυτού και φυσικά στο να μπορέσουν να διατεθούν άμεσα στο ευρύ κοινό σε ψηφιακή μορφή. Όλα τα βιβλία θα καταλογογραφηθούν με το ειδικό πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα Koha. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς αρκετές εγγραφές. Επιπρόσθετα όλα τα σπάνια και συλλεκτικά βιβλία, όπως και όλες οι εκδόσεις Ε.Γ.Ε. θα ψηφιοποιηθούν, με το ειδικό για ψηφιοποίηση βιβλίων μηχάνημα σκάνερ, που κατάφερε να εξασφαλίσει ο σύλλογός μας για την Βιβλιοθήκη.Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών σε συνεργασία με τους Φίλους του Δάσους Συγγρού αποφάσισαν να καταγράψουν την μέχρι τώρα πορεία του έργου της Γεωργικής Βιβλιοθήκης αναλυτικά σε ένα έντυπο. Σαν μία επισφράγιση της συνεργασίας μας και ταυτόχρονα σαν μία δέσμευση ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι ναΕΡΓΑΣΙΑ. G.0 υλοποιηθεί.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εργασίες που έχουν λάβει χώρα στην βιβλιοθήκη, όπως επίσης και για όλο το υλικό που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής. http://dasosygrou.gr/?p=3844

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.